Εργαστηρι παραγωγης ζυμαρικων στο Κοσμιο στηνει η «Σπαρτακος Κοιν.Σ.Επ.»

200 οικογένειες καλλιεργούν στους 4 λαχανόκηπούς της

Το εργαστήρι παραγωγής ζυμαρικών, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στον οικισμό του Κοσμίου, είναι η νέα πρόκληση για την «Σπάρτακος Κοιν.Σ.Επ.», τον αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε το 2013 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4019/2011 «Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων». Ο συνεταιρισμός έχει αυτή τη στιγμή 19 μέλη, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ανέργους προσδοκάται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
 
Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του, η «Σπάρτακος Κοιν.Σ.Επ.» λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης 4 λαχανόκηπους συνολικής έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων, στους οποίους έχουν εγκατασταθεί περίπου 200 οικογένειες, που καλλιεργούν τα λαχανικά για το καθημερινό τους τραπέζι. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή», σημείωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Εφετζής, επισημαίνοντας ότι όλοι οι λαχανόκηποι συμπληρώθηκαν αμέσως, «δεν υπάρχουν κενές θέσεις και η μεγάλη λίστα αναμονής μας αναγκάζει να συνεχίζουμε το ψάξιμο για νέους χώρους».
 
Μιλώντας για το εγχείρημα της δημιουργίας εργαστηρίου στο Κόσμιο, καταρχήν γνωστοποίησε πως τα μέλη της «Σπάρτακος Κοιν.Σ.Επ.» καλλιεργούν ήδη περίπου 100 στρέμματα με δίκοκκα σιτηρά, κριθάρι και για πρώτη φορά φέτος θα καλλιεργήσουν δοκιμαστικά και όσπρια. «Έχουμε ιδιόκτητα γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια στο χωράφι», εξήγησε ο κ. Εφετζής, «αλλά και τα αναγκαία μηχανήματα επεξεργασίας για την μεταποίηση τους, όπως ξύλινο πετρόμυλο, μηχανήματα παραγωγής ζυμαρικών κτλ. Επιδοτηθήκαμε από την ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία και χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού «International Orthodox Christian Charities» για την αγορά των μηχανημάτων παραγωγής ζυμαρικών και προσφέραμε μια ποσότητα ζυμαρικών σε κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Σκοπός μας είναι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής, να περιορίσουμε το κόστος και να προσφέρουμε ποιοτικά τρόφιμα σε δίκαιη τιμή». Καταλήγοντας την αναφορά του στο εγχείρημα, ο κ. Εφετζής προανήγγειλε την εγκατάσταση των μηχανημάτων και την αδειοδότηση του εργαστηρίου στο Κόσμιο, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα που θα παράγονται θα διατίθενται μέσω τοπικών καταστημάτων, αλλά και μέσω συνεταιριστικών καταστημάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα. 

«Ο συνεταιρισμός μας θέλουμε να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα ιδεών, που στην πορεία να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές ιδέες και οικονομικά βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις»

Κλείνοντας ο κ. Εφετζής υπενθύμισε ότι η «Σπάρτακος Κοιν.Σ.Επ.» είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου των Κοιν.Σ.Επ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίσης ότι συμμετέχει στο Τ.Ο.Ρ.Α. (Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω). «Ο συνεταιρισμός μας», τόνισε, «θέλουμε να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα ιδεών, επικεντρωμένη στις αρχές της διατροφικής και ενεργειακής αυτάρκειας, και στην πορεία αυτές να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές ιδέες και οικονομικά βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε δίκαιη τιμή και τοπικές θέσεις εργασίας». «Ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και δείγματα καλής πρακτικής στον νέο συνεταιριστικό αγροτικό χώρο που διαμορφώνεται», προσέθεσε, «και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα ως βασικού παραγωγικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.