Εργαστηρι γνωσης για τους αυτοδιοικητικους στην Κομοτηνη

Τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είχε σαν στόχο το εργαστήριο της ΕΕΤΑΑ

Θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθιξε το Εργαστήρι Πολιτικής για Αιρετούς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κομοτηνή, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΕΔ ΑΜΘ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Δημοκρίτειου Θράκης, Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Να σημειώσουμε πως στο τμήμα Οικονομικών του ΔΠΘ παρακολούθησαν το Μεταπτυχιακό πέρυσι 25 άτομα, με το ενδιαφέρον να παραμένει πολύ υψηλό και φέτος. Το ενδιαφέρον δυστυχώς όμως δεν ήταν τόσο μεγάλο από πλευράς αυτοδιοικητικών για το Εργαστήριο, με τον αριθμό των παρόντων στην εκδήλωση να μένει σε χαμηλά νούμερα. 

Χρηματοδότηση και οργάνωση τα κλειδιά


 
Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να εισαγάγει τους αιρετούς του πρώτου βαθμού στις δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς χρηματοδότησης, κάτι που αυτές τις μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως σε ό,τι αφορά οργανωτικά θέματα αποτελεσματικότητάς της, τόνισε ο κ. Βαγγέλης Δρυμπέτας, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος συμμετείχε στο Εργαστήρι.
 
Όπως ανέφερε η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Διατμηματικού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού  προγράμματος, του μοναδικού που προσφέρεται στην Ελλάδα επάνω στο αντικείμενο. Στην Κομοτηνή θα γίνει φέτος, όπως και πέρυσι, όλο το μεταπτυχιακό, και μάλιστα τα πρώτα δείγματα ενδιαφέροντος δείχνουν και φέτος πολύ υψηλή συμμετοχή, μιας και πέρυσι είχαν 65 αιτήσεις για 20 θέσεις, παίρνοντας τελικά 25 άτομα, και  αν και οι αιτήσεις ήταν και πολύ υψηλής ποιότητας δεν μπόρεσαν, λόγω περιορισμού ατόμων, να τις ικανοποιήσουν. 

Ενεργός συμμέτοχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΔΠΘ 

Θέματα που άπτονται του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ανέλυσε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο κ. Γιώργος Γαλανός, Λέκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έτσι αναφέρθηκε σε ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητήματα που έχουν προκύψει από τα νέα δεδομένα της όλης λειτουργίας της, όπως τη χρησιμοποίηση νέων χρηματοδοτικών μέσων και την αξιοποίησή τους για τη χρηματοδότηση έργων και τη βελτίωση των οικονομικών τους.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τρόπους προγραμματισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά και τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν στην πράξη οι αυτοδιοικητικοί από την επιστημονική γνώση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος, ο κ. Γαλανός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη χρησιμότητα του μεταπτυχιακού, βοηθώντας τους να κατανοήσουν ότι το ΔΠΘ μετέχει ενεργά στο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
 
Από πλευράς ΕΕΤΑΑ ήταν παρούσα η κ. Γαλήνη Ευφραιμίδου, που τόνισε ότι το Μεταπτυχιακό, που απευθύνεται σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει συνέχεια και του χρόνου. Με αυτά τα εργαστήρια, «κατεβάζουν» τη γνώση και στους αιρετούς, που βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής της. Για αυτό άλλωστε και στο Εργαστήρι της Κομοτηνής ήταν καλεσμένοι όλοι οι αιρετοί των Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης. Άλλωστε έχουν παρατηρήσει, ως ΕΕΤΑΑ, ανέφερε, ότι υπάρχουν γνωστικά κενά σε αυτού του τύπου τις εξειδικευμένες γνώσεις, για αυτό και έρχονται να τα καλύψουν, συνδυάζοντας την πανεπιστημιακή θεωρία με την πράξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.