Εργαλειο για τους αγροτες τα Σχεδια Βελτιωσης

Τις τεχνικές λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα, συνολικού ύψους 316 εκ. ευρώ, γνώρισαν Γεωτεχνικοί και στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ

Τις δυνατότητες για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω των δράσεων που έχουν ανοίξει στα σχέδια βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020 γνώρισαν Γεωτεχνικοί και μελετητές, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή το πρωί της Πέμπτης 1 Μαρτίου.
 
Στην ημερίδα, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, βρέθηκε ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, του ΥΠΑΑΤ, ενώ το παρόν έδωσε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων της ΠΑΜΘ κ. Νίκος Εφραιμίδης. 

Απαραίτητη η συγκεκριμένη κατεύθυνση 

Τα σχέδια βελτίωσης είναι ένα εργαλείο, το οποίο αν ξέρει κάποιος να το χειριστεί, μπορεί να απογειώσει την παραγωγή, σημείωσε ο κ. Τσιατούρας, ή να κάνει ζημιά στον καλλιεργητή.
 

Για αυτό και θεωρεί πως ο αγρότης που θα κάνει ένα σχέδιο βελτίωσης πρέπει να προσέξει και να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα καροτσάκι στο σούπερ μάρκετ, το οποίο γεμίζει με προσφορές, αλλά να ξέρει πριν καν ξεκινήσει να συντάσσει την αίτησή του τι πραγματικά χρειάζεται η εκμετάλλευση.
 
Έτσι μπορεί να πάει στο μελετητή και να κάνουν μια ειλικρινή κουβέντα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι καλλιεργητές να μην φορτώνονται με επενδύσεις που δεν τους χρειάζονται ή να κυνηγάν τη βαθμολογία για να πάρουν την έγκριση. «Πρέπει ο γεωργός να προσπαθήσει να δει τι ακριβώς θέλει να κάνει, και όσοι το έχουν κάνει αυτό έχουν δει πραγματικά τις εκμεταλλεύσεις τους να πηγαίνουν μπροστά» επεσήμανε ο ίδιος.

Η γνώση λύνει απορίες 

Ο κ. Τσιατούρας ανέλυσε τις 2 δράσεις των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν ήδη ανοίξει, τη Δράση 4.1.1: Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης και τη Δράση 4.1.3: Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος).
 
Η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης έχει συνολικό ύψος 316 εκ. ευρώ και μέσω αυτών ενισχύονται οι γεωργοί ώστε να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για την αγροτική τους εκμετάλλευση και παραγωγή. Η πρόσκληση  περιλαμβάνει αναδιάρθρωση φυτειών ή εγκατάσταση νέων, θερμοκήπια, την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, κατασκευή κτιρίων, όλη την γκάμα δηλαδή των επενδύσεων που θα ήθελε να κάνει ένας αγρότης ή ένας κτηνοτρόφος.
 

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να λυθούν απορίες που μπορεί να έχουν οι γεωτεχνικοί που θα συντάξουν τις μελέτες, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι θα κληθούν αργότερα να κρίνουν τους φακέλους αυτούς, μιας και το πρόγραμμα είναι εκχωρημένο στις Περιφέρειες.
 
Το υπουργείο από την πλευρά του βγάζει το θεσμικό πλαίσιο, όμως από εκεί και πέρα οι περιφέρειες χειρίζονται το πρόγραμμα, θα εξετάσουν τους φακέλους, θα βγάλουν τις αποφάσεις, θα εντάξουν και αργότερα θα παρακολουθήσουν και την υλοποίησή τους.
 
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες, με αυτή να αποτελεί την 6η . Από τις εν λόγω συναντήσεις έχουν προκύψει προτάσεις, οι οποίες, σημείωσε ο κ. Τσιατούρας, έχουν βάση. Για αυτό και το Υπουργείο σχεδιάζει να εκδώσει μια απόφαση, η οποία θα τροποποιεί αδυναμίες του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να φέρουν το θεσμικό πλαίσιο πιο κοντά την πραγματικότητα, κάτι που είναι πιθανό να φέρει μαζί και παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. 

Το συγκεκριμένο μέτρο συμβάλλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους 

Στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις σαν και αυτή της Πέμπτης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος σημείωσε πως το μέτρο αυτό, σε όλες τις προγραμματικές περιόδους, αποτέλεσε την κορωνίδα των μέτρων του ΠΑΑ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Για αυτό άλλωστε και προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, καθώς οι παραγωγοί θα καταθέσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με τη βοήθεια των συμβούλων γεωτεχνικών, ώστε να καταστήσουν ανταγωνιστικές τις εκμεταλλεύσεις τους μέσα στο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο θα κινηθούν.
 

Παράλληλα αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία για τους γεωτεχνικούς να αποδείξουν ότι μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε να επενδυθούν αποδοτικά τα χρήματα των Ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων και πως η συμβουλή και η υπογραφή τους έχει αξία.
 
«Η ευθύνη όλων μας είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να προσέχουμε πως θα μεταφέρουμε τη γνώση και τη συμβουλή στους παραγωγούς, καθώς η υπογραφή μας έχει βαρύτητα, και αυτή θα πρέπει να τιμήσουμε» για αυτό και το ΓΕΩΤΕΕ έχει κάνει ήδη κοστολόγηση της πλήρους υπηρεσίας στους παραγωγούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.