Ερευνα για την κριση στον τουρκικο και ελληνικο λαο

Η ειρήνη είναι επιθυμητή, τα προβλήματα είναι κοινά

Μια μελέτη που διεξήχθη ταυτόχρονα στην Τουρκία και την Ελλάδα επέστησε την προσοχή στο κάλεσμα φιλίας και ειρήνης και των δύο κοινοτήτων εναντίον του άλλου, ενώ σε κρίσεις μεταξύ των χωρών, η υφαλοκρηπίδα και η Κύπρος ήρθαν στο προσκήνιο ως κοινό πρόβλημα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Λέκτορα του Πανεπιστημίου Γιασάρ Δρ. Ουργούρ Οράλ ταυτόχρονα στην Τουρκία και την Ελλάδα αποκάλυψε τις απόψεις των δύο κοινοτήτων ο ένας για τον άλλον. Στις απαντήσεις των Τούρκων και των Ελλήνων που συμμετείχαν στη μελέτη, επισημάνθηκε η έκκληση για φιλία και ειρήνη. Τα προβλήματα που οι δύο κοινότητες βλέπουν ως κρίσεις είναι τα ίδια. Κατά συνέπεια, η υφαλοκρηπίδα και η Κύπρος θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό προβλήματα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Τέθηκαν 31 ερωτήσεις

Η μελέτη με τίτλο “Ανάλυση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με τις προοπτικές των τουρκικών και ελληνικών λαών”, που διεξήχθη από τον Ουγούρ Οράλ, έφερε τις δύο κοινωνίες μαζί για πρώτη φορά στην ίδια έρευνα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Τουρκία και Ελλάδα, Τούρκοι και Έλληνες κλήθηκαν να απαντήσουν 31 διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με ιστορικά ζητήματα, θέματα της καθημερινότητας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 495 Τούρκοι και 324 Έλληνες που ζούσαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και των δύο χωρών, βρήκε πολύ εντυπωσιακά ευρήματα ως προς το ποια θέματα συμφωνούν οι δύο κοινωνίες και σε ποια θέματα διαφωνούν.

Ο Οράλ σημείωσε ότι η εν λόγω έρευνα διεξήχθη προκειμένου να αποκαλυφθούν οι προοπτικές των λαών των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν πολλές κοινές εμπειρίες, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επιστημονική προσέγγιση και αντικειμενική ματιά. Ταυτόχρονα, ο Οράλ δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα ευρήματα που έχει θα παρουσιάσουν μια διαφορετική προοπτική και στις δύο κοινωνίες σε αυτό το πλαίσιο. Ο Οράλ δήλωσε ότι είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια συσχέτιση μεταξύ των απαντήσεων και τόνισε ότι προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες και διαφορές.

Προτιμήθηκαν συμμετέχοντες με κοινά χαρακτηριστικά και στις δύο πλευρές

Ο Οράλ υπογράμμισε ότι η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και διήρκεσε δύο μήνες. «Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να εκφράσουν τις υποκειμενικές τους απόψεις επιλέγοντας μία από τις απαντήσεις «συμφωνώ απολύτως», «συμφωνώ», «είμαι αναποφάσιστος», «διαφωνώ» και «διαφωνώ απολύτως» σχετικά με τις προτάσεις που απευθύνονται σε αυτούς. Προκειμένου να αποκτηθεί η γενική γνώμη της κοινωνίας, η έρευνα διεξήχθη σε μάζες που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που ζουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στις δύο χώρες. Το 70% των Τούρκων που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν προηγουμένως βρεθεί στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων συμμετεχόντων που είχαν επισκεφθεί την Τουρκία ήταν 61%.Στη μελέτη, το 31% των Τούρκων απάντησαν ” ναι ” στο ερώτημα αν είχαν στενό φίλο από γειτονική χώρα, ενώ το 47% στην Ελλάδα».

Ο φόβος του πολέμου επικρατεί στους ‘Έλληνες

Ο Οράλ μοιράστηκε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνάς του. «οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι όταν η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.Υπό το πρίσμα των απαντήσεων που δόθηκαν, είναι αξιοσημείωτο ότι η ανησυχία για τον πόλεμο στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Οι Τούρκοι, από την άλλη πλευρά, δίνουν μια πολύ μικρή πιθανότητα ενός πολέμου. Όταν ρωτήθηκαν αν ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, η απάντηση “συμφωνώ απόλυτα” ήταν 3% μεταξύ των Τούρκων και 19% μεταξύ των Ελλήνων. Εκείνοι που λένε “συμφωνώ” είναι 13% στην Τουρκία και 45% στην Ελλάδα δηλαδή, η ανησυχία των Ελλήνων για το ενδεχόμενο πολέμου είναι 4 φορές υψηλότερη από τις ανησυχίες των Τούρκων για το θέμα αυτό. Το 18% των Τούρκων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είναι απολύτως απίθανο να πολεμήσουν, ενώ η αναλογία των Ελλήνων είναι 4%. Η απάντηση “διαφωνώ” ήταν 58% μεταξύ των Τούρκων ερωτηθέντων και 17% μεταξύ των Ελλήνων. Τα ποσοστά αναποφάσιστων είναι 8% στην Τουρκία και 15% στην Ελλάδα».

Κανένα πρόβλημα μεταξύ των λαών

Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι απόψεις των ανθρώπων των δύο χωρών είναι εκπληκτικά παρόμοιες σε ορισμένα θέματα και σε ορισμένα θέματα διαφέρουν δραματικά, δήλωσε ο Οράλ:

«Για παράδειγμα, η προσέγγιση του “δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των κοινωνιών, είναι η πολιτική που παράγει τα προβλήματα” που εκφράζεται σε πολλές πλατφόρμες είναι πολύ αποδεκτή από τον λαό και των δύο χωρών. Το 44% των Ελλήνων και το 42% των Τούρκων απάντησαν “απολύτως σύμφωνοι” σε αυτή την πρόταση. Το 38% των Ελλήνων είπαν “συμφωνώ”, ενώ το 39% των Τούρκων απάντησαν το ίδιο. Το ποσοστό όσων εκφράζουν απόλυτη διαφωνία είναι 2% και στις δύο χώρες, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που λένε “Δεν συμφωνώ” είναι 5% και οι Τούρκοι είναι 7%.Οι Έλληνες που δήλωσαν αναποφάσιστοι αντιπροσώπευαν το 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ οι Τούρκοι αντιπροσώπευαν το 10% δηλαδή, υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο κοινωνίες, πολύ καθαρά, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των λαών».

Το 26% των τούρκων δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο φιλικές χώρες

Στη μελέτη, ρωτήθηκαν οι άνθρωποι των δύο χωρών, μπορεί να θεωρηθεί η Τουρκία και η Ελλάδα “δύο φιλικές χώρες”. «Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το 12% των Τούρκων συμφωνεί έντονα, ενώ μεταξύ των Ελλήνων, το ποσοστό αυτό είναι μόνο 2%.Η απάντηση “συμφωνώ” ήταν 33% μεταξύ των Τούρκων και 16% μεταξύ των Ελλήνων. Το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν έντονα με αυτή την πρόταση είναι 2% μεταξύ των Τούρκων και 15% μεταξύ των Ελλήνων. Το ποσοστό των Τούρκων που απάντησαν “Δεν συμφωνώ ” ήταν 24%, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων ήταν 44%.Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 29% στην Τουρκία και 23% στην Ελλάδα δηλαδή, το 26% των Τούρκων δεν πιστεύει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο φιλικές χώρες, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το ήμισυ στην Ελλάδα με 59%.Υπό το φως αυτού του αποτελέσματος, σημειώνεται ότι η τάση των Τούρκων να αντιλαμβάνονται την ελληνική κοινωνία ως φίλους είναι πολύ υψηλότερη από το ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας να αντιλαμβάνονται τους Τούρκους ως φίλους. Οι ελπίδες για ειρήνη στο μέλλον είναι υψηλές, αλλά μπορεί η Τουρκία και η Ελλάδα να είναι δύο φιλικές χώρες στο μέλλον; Μια θετική αύξηση των απαντήσεων τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων στο ερώτημα αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα. Από σήμερα, το ποσοστό των Τούρκων που πιστεύουν ότι οι δύο χώρες είναι φίλοι είναι 45%, ενώ το ποσοστό των Τούρκων που πιστεύουν ότι οι δύο χώρες θα είναι πολύ καλύτεροι φίλοι στο μέλλον είναι 51%.Ομοίως, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι οι δύο χώρες είναι φίλοι σήμερα είναι 18%, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που ελπίζουν για το αύριο αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 43%. Αυτά τα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα για το μέλλον της αντίληψης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών, οι τουριστικές δραστηριότητες είναι πολύ έντονες

Ο Οράλτόνισε ότι η διαπίστωση ότι οι δύο κοινωνίες δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον στην έρευνα ήταν επίσης σαφής. «Όταν η Τουρκία ή η Ελλάδα έχουν προβλήματα με μια άλλη χώρα, μπορούν οι δύο γειτονικές χώρες να είναι σύμμαχοι;Το 74% των Τούρκων δεν πιστεύει ότι μια τέτοια κατάσταση είναι δυνατή. Ομοίως, το 70% του ελληνικού λαού δεν πιστεύει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να είναι δύο συμμαχικές χώρες. Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες είναι η παρουσία μιας φανατικής ομάδας και στις δύο χώρες που δεν θέλουν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 76% της ελληνικής κοινωνίας και το 67% των Τούρκων συμφωνούν με την ύπαρξη ενός τέτοιου τμήματος στη χώρα τους. Μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, οι τουριστικές δραστηριότητες είναι πολύ έντονες».

Νησιά, υφαλοκρηπίδα και Κύπρος

Οι Τούρκοι και οι Έλληνες που συμμετείχαν στη μελέτη ρωτήθηκαν επίσης για τα εκκρεμή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Οράλ δήλωσε ότι και οι δύο κοινωνίες έχουν κοινή σκέψη για το θέμα αυτό. «Ο αριθμός των Τούρκων που δήλωσαν ότι το πρόβλημα των νησιών και της υφαλοκρηπίδας αποτελεί σημαντική πηγή κρίσης μεταξύ των δύο χωρών είναι 96%, ενώ ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν την ίδια άποψη μεταξύ των Ελλήνων είναι 92%.Το ποσοστό των Τούρκων που δήλωσαν ότι το Κυπριακό είναι μια άλλη σημαντική πηγή κρίσης είναι 91%, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων είναι 90%. Αυτά τα υψηλά ποσοστά δείχνουν ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν άμεσα».

Πηγή: sondakika.com

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.