Ερχονται τα «ΚΕΠ των φτωχων» στους δημους της Περιφερειας ΑΜ-Θ
Από ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση και τη διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης, που υλοποιούνται στην περιοχή τους, φιλοδοξούν να αποκτήσουν οι 22 δήμοι της Περιφέρειάς μας. Εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανάψει το οριστικό «πράσινο φως» για τη λειτουργία των νέων δομών, οι οποίες ονομάζονται «Κέντρα Κοινότητας», εκπρόσωποι των 22 δήμων συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Παυλίδη, στην Κομοτηνή, προκειμένου να διαμορφώσουν τις πτυχές του φιλόδοξου αυτού προγράμματος στις συνθήκες και στις ανάγκες, που καταγράφονται στην περιοχή μας. Για τη λειτουργία των νέων δομών έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργούν ουσιαστικά σαν πύλες εισόδου των δικαιούχων κοινωνικής φροντίδας και ως βασικός πυρήνας παροχής διευρυμένων υπηρεσιών, με έμφαση την προώθηση της απασχόλησης, την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υποστηρίζει την παροχή τροφίμων, αλλά επιτρέπει την τεχνική υποστήριξη και τη διάθεση προσωπικού σε κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κέντρα σίτισης, υπνωτήρια και κέντρα ημέρας, κέντρα διημέρευσης και τα κέντρα ημερήσιας διαβίωσης και φροντίδας ΑμεΑ, ΚΗΦΗ, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης κ.λπ.
Το ζητούμενο ενόψει της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος και της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή διασύνδεσή τους με τις υφιστάμενες δημοτικές κοινωνικές δομές, ώστε να αποφευχθούν αστοχίες κατά τη μεταβατική περίοδο. Ο περιφερειάρχης, κ. Παυλίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως για τις αυτοχρηματοδοτούμενες δομές των δήμων απαιτείται να ληφθεί πρόνοια για την ομαλή χρηματοδότησής τους και κατά την περίοδο μετάβασης στο νέο πρόγραμμα. «Οι εποχές είναι δύσκολες και δεν επιτρέπεται κανένα λάθος», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν κενά και δυσλειτουργίες σε πρακτικό επίπεδο. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ολοκληρωμένη καταγραφή των δυνητικά ωφελούμενων.
Σημειώνεται ότι στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειακών αρχών υπήρξε διχογνωμία αναφορικά με τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Οι περιφερειάρχες αντέτειναν στην πρόταση του Υπουργείου τριετούς υλοποίησης την ανάγκη οι καινούργιες δομές να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για μία 5ετία, ως το 2020. Τελικά, φαίνεται ότι υπερίσχυσε η δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη.
Τέλος, ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό που αφορά στον αριθμό των Κέντρων Κοινότητας, που θα λειτουργήσουν στην περιφέρειά μας. Η πρόταση του περιφερειάρχη είναι να λειτουργήσουν συνολικά 22 δομές στους ισάριθμους δήμους της Περιφέρειας, ενώ από το Υπουργείο εκτιμά ότι σε 2-3 δε θα καταστεί εφικτό να εγκατασταθούν οι συγκεκριμένες δομές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.