Ερχονται οι ηλεκτρονικες δημοπρασιες για τις παραλιες

Με τροπολογία του ΥΠΕΝ

Ηλεκτρονικά θα είναι δυνατόν να γίνει πλέον η πλειοδοτική δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ σχετικά με «τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».
 
Αφορμή για την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμα αλλά αναμένεται να γίνει δεκτή, είναι ότι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών μέσω διαδικασίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών, που θα εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων, το αδιάβλητο της διαδικασίας και κατ' επέκταση το μέγιστο δυνατό όφελος για το Δημόσιο.
 
Η διαδικασία της παραχώρησης με ηλεκτρονική δημοπρασία και οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις θα καθοριστούν με μεταγενέστερη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αν και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τουλάχιστον για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, οι παραλίες έχουν ήδη παραχωρηθεί, μέσω των Δήμων, σε τρίτους.
 
Επίσης αλλάζει και ο χρόνος της παραχώρησης, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 5 χρόνια, παρόλο που τις τελευταίες τουριστικές περιόδους έχουμε δει μισθώσεις ενός και δύο ετών, γιατί το ελληνικό κράτος δεν παραχωρούσε στους Δήμους τις παραλίες για μεγαλύτερο διάστημα.
 
Πλέον με την τροπολογία, δεδομένου του ευπαθούς του οικοσυστήματος του αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, η μέγιστη διάρκεια της δια δημοπρασίας μίσθωσης αυτών των χώρων περιορίζεται στα τρία έτη, ώστε ο χρόνος να είναι αρκετός για επαρκή απόσβεση της επένδυσης του παραχωρησιούχου σε κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και αποτρεπτικός για επιπλέον δαπάνες εκ μέρους του, ιδίως για κατασκευαστικές επεμβάσεις στο χώρο, οι οποίες, παρότι απαγορεύονται από τη νομοθεσία, έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
 
Για όλους αυτούς του λόγους ο νομοθέτης θεωρεί πως καθίσταται αναγκαία η θέσπιση σύγχρονης διαδικασίας για τις δημοπρασίες που αφορούν ειδικά την εκμίσθωση χώρων αιγιαλού.
 
Στην τροπολογία επίσης προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε Ν.Π.Δ.Δ. και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών για ερευνητικούς σκοπούς, που αφορούν στην έρευνα και μελέτη του οικοσυστήματος των ακτών, εφόσον αυτοί προβλέπονται στην ιδρυτική τους πράξη ή αν η παραχώρηση κρίνεται απαραίτητη για την άσκηση των συναφών αρμοδιοτήτων τους.
 
Να σημειωθεί πως συνεχίζει να υφίσταται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών η δυνατότητα για απευθείας παραχώρηση με ή χωρίς αντάλλαγμα της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε δήμους και κοινότητες για την άσκηση των δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουσμένους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου.
 
Επίσης δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία πλέον, αλλά με αντάλλαγμα και για τρία έτη, σε όσους έχουν όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν γένει, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής, καθώς και ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού, με απαραίτητη την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σε περιπτώσεις αιγιαλού και παραλίας που περιβάλλει -ή εντός του οποίου βρίσκονται- αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία ή ιστορικούς τόπους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.