Ερχονται κυρωσεις «φωτια» για τεχνικα επαγγελματα και επιχειρησεις χωρις αναθεωρημενες αδειες

Χωρίς προβλήματα η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στην Ροδόπη - Ημερίδα από το ΕΒΕΡ για τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις

Τεχνικά επαγγέλματα που σε παλαιότερα χρόνια ήταν κατά κύριο λόγο εμπειρικά, πλέον ρυθμίζονται βάσει θεσμικού πλαισίου που λειτουργεί ήδη από το 2012. Χειριστές μηχανημάτων έργου, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εγκαταστάτες καύσης, ψυκτικοί, μηχανικοί εγκαταστάσεων της Ροδόπης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες αλλαγές και να εκφράσουν τις απορίες τους παίρνοντας τον λόγο σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα «Έλεγχοι και  αδειοδοτήσεις τεχνικών επαγγελμάτων» στις 30 Μαΐου.

Σε αυτήν ξεκαθαρίστηκαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις που οφείλουν να τηρούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως απέναντι στο νέο «κύμα» θεωρήσεων αδειών το 2022. Σε κάθε περίπτωση έγινε σαφές πως τόσο το ΕΒΕΡ όσο και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης είναι πάντα δίπλα στον επαγγελματία της περιοχής, παρέχοντάς του έγκυρη ενημέρωση, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα αναφορικά με την εφαρμογή των προβλέψεων.

Αντώνης Γραβάνης «Τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν βασικό βραχίονα της τοπικής οικονομίας»

«Θεωρούμε ότι τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν βασικό βραχίονα της τοπικής οικονομίας», δήλωσε στην έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος ΕΒΕΡ, κ. Αντώνης Γραβάνης, «Είναι χρέος μας ως επιμελητήριο  να ενημερώνουμε συνεχώς τους επαγγελματίες, μιας και το θεσμικό πλαίσιο διαρκώς αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οφείλουμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στα μέλη μας, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές και ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Δημήτριος Αλεξόπουλος «Η διαδικασία για την απόκτηση νόμιμης άδειας είναι απλή»

Ως κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ο κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, υπάλληλος του Τεχνικού Τμήματος της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Ροδόπης εξήγησε πως η υπηρεσία του ασχολείται μεταξύ άλλων τόσο με τον έλεγχο όσο και με τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών επαγγελμάτων. Ο ίδιος έκρινε πως η διαδικασία για την απόκτηση νόμιμης άδειας – εφόσον τηρούνται τα τυπικά προσόντα – είναι αρκετά απλή, προσθέτοντας πως πιθανές δυσκολίες, όπως η υποστελέχωση υπηρεσιών, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Χρήστος Αμπατζιάνης «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα προαγωγικής διαδικασίας»

Τα τεχνικά επαγγέλματα πλέον δεν είναι εμπειρικά και ρυθμίζοντα από ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία  από το 2012. Οι επαγγελματίες οφείλουν να είναι κατοχυρωμένοι ως αδειούχοι σε μητρώα, συμπλήρωσε με την σειρά του ο κ. Χρήστος Αμπατζιάνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επαγγέλματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ροδόπης, ενώ τόσο οι ηλεκτρονικές όσο και οι φυσικές υπηρεσίες του τμήματος είναι διαθέσιμες για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας και την ενημέρωση.

Όσοι δεν συμμορφωθούν με τις νέες αλλαγές θα βρεθούν προ εκπλήξεως, μιας και – όπως πληροφόρησε ο ίδιος – το νέο «κύμα» θεωρήσεων του 2020 προβλέπει κυρώσεις από 1.000 έως και 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 5.000 έως 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ενώ κατά περιπτώσεις είναι πιθανή η προσωρινή ή μερική ανάκληση αδειών φυσικών προσώπων και η οριστική ή προσωρινή παύση άδειας λειτουργίας για επιχειρήσεις. «Μέχρι στιγμής βέβαια στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης δεν έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες», είπε αναφερόμενος στην περιοχή μας, «στην ευρύτερη Περιφέρεια, ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι υπηρεσίες αναγκάστηκαν να επέμβουν με κυρώσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Αμπατζιάνης πληροφόρησε ότι με τις νέες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπάρχει η δυνατότητα μίας «προαγωγικής διαδικασίας» που θα επιτρέπει στον επαγγελματία να βελτιώνει την άδειά του βάσει των τυπικών προσόντων του. Η διαδικασία γίνεται μέσω απαιτητικών εξετάσεων που λαμβάνουν χώρα σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε επίπεδο νομού, όπως γινόταν κατά προηγούμενα έτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.