Ερχεται να συντονισει τα Επιμελητηρια της Περιφερειας το Π.Ε.ΣΥ. ΑΜΘ

Ο πρόεδρος του νέου περιφερειακού Επιμελητηριακού θεσμού της ΑΜΘ εκλέγεται σήμερα στην Καβάλα

Ένα νέος επιμελητηριακός θεσμός γεννιέται σήμερα Σάββατο 12 Μαΐου στην περιφέρεια ΑΜΘ, μιας και θα εκλεγεί ο πρόεδρος και θα οριστούν οι αντιπρόεδροι του νεοσύστατου Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (Π.Ε.ΣΥ.) ΑΜΘ.
 
Εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης  και των δύο της Ροδόπης (Εμπορικό και Βιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό), θα συγκεντρωθούν στην έδρα του Επιμελητηρίου Καβάλας όπου και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Π.Ε.ΣΥ. ΑΜΘ.
 
Κατά τη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Προέδρου και θα πραγματοποιηθεί ορισμός των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου, που έχειως κύριά του αποστολή τον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, με βάση τις αρχές της αποδοτικότητας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.
 
Η δομή αυτή δημιουργήθηκε με τον τελευταίο νόμο 4497/2017 για τα επιμελητήρια, και έτσι, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, ακόμα είναι εν τη γενέσει του.
 
Άποψή του πάντως είναι πως η δημιουργία του θα έχει θετικό αντίκτυπο, τόσο γιατί τα επιμελητήρια θα μπορούν να έχουν ένα ενιαίο εκπρόσωπο απέναντι στις περιφερειακές αρχές, αλλά και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα επιμελητήρια της ΑΜΘ να συντονίζουν καλύτερα τις ενέργειες και τις θέσεις τους.
 
Βέβαια, όπως ανέφερε, τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα μετά την εκλογή του προέδρου.
 
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος εκλέγεται από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, ενώ οι Πρόεδροι των υπόλοιπων Επιμελητηρίων καταλαμβάνουν έδρες Αντιπροέδρων του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου. 

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποβολή προτάσεων προς τον Περιφερειάρχη, τη συμμετοχή στην εκπόνηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, την εκπροσώπηση σε μια σειρά από θεσμούς αλλά και τον συντονισμό των επιμελητηρίων και την υποστήριξη δράσεων υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.
 
Πιο συγκεκριμένα το Π.Ε.ΣΥ. υποβάλλει προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων, προγραμμάτων δράσης, καθώς και του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, οι οποίες συζητούνται σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πριν την ολοκλήρωσητης κατάρτισης των εν λόγω προγραμμάτων, με τη συμμετοχή των μελών του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.
 
Επίσης συμμετέχει στην εκπόνηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας,στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς καταθέτοντας τεκμηριωμένη εισήγηση με στόχο την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και συζητείται σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των μελών του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.
 
Το Π.Ε.ΣΥ. εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και σε άλλες επιτροπές ή σε άλλα όργανα διαβούλευσης που συγκροτούνται στην Περιφέρεια, υποβάλλει προτάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, από κοινού με την Περιφέρεια, δράσεων ή έργων στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ενώ αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων Επιμελητηρίων για την αποτελεσματική και ισόρροπη υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων ή έργων σε επίπεδο Περιφέρειας.
 
Τέλος το Συμβούλιο μπορεί να σχεδιάζει δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειαςτων επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, το Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλους φορείς και να εποπτεύει την υλοποίησή τους, να εισηγείται προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τη σύσταση Κ.Υ.ΕΠΙΧ στην Περιφέρεια αλλά και να εισηγείται προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης την συγχώνευση Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.