Ερχεται η νεα κανονιστικη για τα τραπεζοκαθισματα και τους κοινοχρηστους χωρους στην Κομοτηνη

Τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο Δήμο συζήτησαν οι επαγγελματίες - Σε συνάντηση στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Το σχέδιο κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση εντός του Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής συζήτησαν το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαΐου επαγγελματίες που εμπλέκονται σε αυτό, κυρίως όσο αφορά την τοποθέτηση Τραπεζοκαθισμάτων, με την οποία υπήρξαν σημαντικά προβλήματα το προηγούμενο διάστημα.

 
Η κανονιστική πράξη αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο για όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και αντικαθιστά την αντίστοιχη προηγούμενη του 2004, και με αυτή καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα παραχωρείται η χρήση τους. 

Προτάσεις και ιδέες 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, μετά από πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να συζητηθούν προτάσεις επί τους σχεδίου τις οποίες θα καταθέσουν στο Δήμο Κομοτηνής, ενόψει της αναμενόμενης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν όχι στο γενικό πλαίσιο, το οποίο σε γενικές γραμμές καθορίζεται εκ των πραγμάτων από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά σε συγκεκριμένα θέματα όπως το ύψος των ανεμοφρακτών, των τεντών και των ομπρελών, καθώς και η χωροθέτησή τους.
 
Για αυτό και προσπάθησαν τις προτάσεις που θα καταθέσουν να τις εντάξουν στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, και στα σημεία που οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δήμο.
 
«Γίνεται μια πρόταση και όλους τους επιχειρηματίες, ώστε να γνωρίζουν τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος, και να γίνει ώστε να μην εξυπηρετεί απλά τους ίδιους και τις επιχειρήσεις, αλλά και το κοινωνικό σύνολο» σημείωσε, αναφέροντας πως ελπίδα τους είναι να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, διασφαλίζοντας και την επιβίωση των επιχειρήσεων σε αυτές τις δύσκολες εποχές. 

Τι λέει το σχέδιο για τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια 

Να υπενθυμίσουμε πως σε καταστήματα συνήθως παραχωρούνται χώροι που βρίσκονται μπροστά από αυτά ή στην προβολή τους, ή σε πλατείες που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται σε αυτήν. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραχωρείται ο κοινόχρηστος χώρος που βρίσκεται μπροστά από παρακείμενο κατάστημα ή οικία.
 
Στους χώρους που παραχωρούνται επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα, πινακίδα (Stand) με τον τιμοκατάλογο/μενού/προσφορές καταστήματος, ομπρέλες και τέντες, θερμαντικά – ψυκτικά συστήματα και ζαρντινιέρες.
 
Διαφορετικοί όροι ισχύουν για παραχωρήσεις σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες, με την κανονιστική να κάνει ειδική μνεία για τον κάθε πεζόδρομο και πλατεία.
 
Σταχυολογώντας να σημειώσουμε πως όσο αφορά τα πεζοδρόμια, δεν παραχωρείται χώρος αν αυτό είναι κάτω του 1,5 μέτρου, ενώ από 1,50 μ έως 2,10 μ. θα παραχωρείται όλος ο εναπομένων χώρος εφόσον παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών 1,50 μ..
 
Από 2,10 μ. έως 4,00 μ. θα παραχωρείται όλος ο εναπομένων χώρος στην πρόσοψη του καταστήματος εφόσον παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών 1,50 μ., η οποία αυξάνεται στα 2 μ. σε πεζοδρόμια με ελεύθερη διέλευση άνω των 4,00 μ..
 
Όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος και οδηγός τυφλών, θα παραχωρείται χώρος στην πρόσοψη του καταστήματος μεγαλύτερος ή ίσος με 0,60 μ. και σε
απόσταση τουλάχιστον 1,60 μ. από τον ποδηλατόδρομο συμπεριλαμβανομένου του οδηγού τυφλών.
 
Θα υπάρχει δυνατότητα να παραχωρηθεί η χρήση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα είτε στην πρόσοψη τουκαταστήματος είτε στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και σεαπόσταση 0,40μ. από το κράσπεδο. 

Ειδικές προβλέψεις για τους πεζόδρομους 

Στους πεζόδρομους, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τα θέματα διέλευσης στις αρχές του έτους, το ελάχιστο ελεύθερο πλάτος ορίζεται σε 3,50μ. τουλάχιστον,ώστε εκτός από την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των χρηστών του πεζοδρόμου να είναι δυνατή και η διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και των οχημάτων τροφοδοσίας.
 
Να σημειωθεί ότι στους πεζοδρόμους η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται μόνο στην πλευρά που βρίσκεται το κατάστημα, χωρίς να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έναντι του καταστήματος.
 
Ειδικά για τον Πεζόδρομο της Βενιζέλου, το πλάτος του οποίου κυμαίνεται από 6,60 μ. έως 7,88 μ., τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετούνται σε επαφή με τα καταστήματα, διασφαλίζοντας πως η ελεύθερη ζώνη θα παραμένει 3,50 μ..
 
Ανάλογα με το υφιστάμενο πλάτος και μετά την αφαίρεση των 3,50 μ. θαπαραχωρείται χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με μέγιστο πλάτος τα 2,00 μ. και στις δυο πλευρές του πεζοδρόμου.
 
Επίσης στη συμβολή των οδών Βενιζέλου, Νικαίας και Ξενοφώντος υπάρχει χώρος διαμορφωμένος ως πεζοδρόμιο εμβαδού Α=18,65 τ.μ. και θα δίνεται μόνο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και όχι εμπορευμάτων.
 
Σε περίπτωση όπου δεν υπάρχει κατάστημα με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που να προβάλλεται σε αυτόν, αυτός θα δημοπρατείται,
 
Όσον αφορά την έκθεση εμπορευμάτων στον πεζόδρομο Βενιζέλου,
μέγιστο πλάτος παραχώρησης το 1,00μ.
 
Παρόμοιες διατάξεις θα ισχύουν για τον πεζόδρομο ΜΜ Βασιλείου, Ερμού, και Παπαδήμα, ενώ ως πεζοδρόμια θα αντιμετωπίζονται οι πεζόδρομοι Σερρών, Κοραή, Αετοράχης, Λαχανά, Ηπείρου, Ηλέκτρας, Συντάγματος Κρητών, ενώ ειδικότερες διατάξεις ισχύουν για τους πεζοδρόμους Παρνασσού, Τούντζας και Μπιζανίου. 

Συγκεκριμένοι κανόνες για πλατεία Ειρήνης και Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου 

Για τις πλατείες, στην περίπτωση που δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη με πρόβλεψη τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για όσα καταστήματα έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται σε αυτές και συγκεκριμένα παραχωρείται η χρήση ποσοστού 70% του χώρου που αντιστοιχεί στην πρόσοψη του καταστήματος ή στην προβολή του επί της πλατείας, το δε υπόλοιπο 30% διατίθεται στους ίδιους εκμεταλλευτές από τον Δήμαρχο, εφόσον κατά την κρίση του δεν παρακωλύεται ουσιωδώς η ελεύθερη κίνηση των πεζών.
 
Ειδικά για την πλατεία Ειρήνης, θα παραχωρείται όλος ο χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με πρόβλεψη ύπαρξης ελεύθερου διαδρόμου στις υφιστάμενες ράμπες.
 
Απαγορεύεται αυστηρά η επέκταση των επιχειρήσεων της Πλατείας Ειρήνης στα τμήματα του πεζοδρόμου και του κεντρικού τμήματος της πλατείας τόσο με τραπεζοκαθίσματα όσο και με λοιπά λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία των επιχειρήσεων (σκιάδια, πάγκους και λοιπά αντικείμενα).
 
Στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου θα παραχωρείται χώρος μόνο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και όχι εμπορευμάτων, και απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε λειτουργικού ή άλλου διακοσμητικού στοιχείου των επιχειρήσεων (καρέκλες, τραπέζια, σκιάδια, πάγκοι και λοιπά αντικείμενα) πέραν του παραχωρούμενου από το Δήμο κοινοχρήστου χώρου.
 
Η κανονιστική περιλαμβάνει ειδικότερες ρυθμίσεις τόσο για συγκεκριμένα σημεία της Οδού Ορφέως, όπου υπάρχει χώρος χαμηλότερα με σκαλοπάτι, και τον χώρο μπροστά από το ΤΕΕ. 

Τι προβλέπεται για το Φανάρι 

Στην τοπική Κοινότητα Φαναρίου, στο τμήμα εντός του οικισμού μπροστά από την προβλήτα υπάρχει πεζόδρομος (Τμήμα Α-Β) στον οποίο παραμένει ελεύθερη λωρίδα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης πάνω από 3,50 μ. και ο εναπομένων χώρος θα παραχωρείται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ στο δρόμο ο οποίος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κλείνει καθ’ όλο το 24ωρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, θα παραμένει ελεύθερη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους άνω των 3,50 μ. και ο εναπομένων χώρος θα παραχωρείται.
 
Για αυτό το τμήμα για τους υπόλοιπους μήνες (πλην των καλοκαιρινών)μπορεί να δοθεί χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μόνο στο πεζοδρόμιο εφόσον παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους1,50 μ..
 
Τέλος στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής θα παραχωρούνται δύο χώροι, όπως γίνεται και σήμερα. 

Σειρά άλλων κανονισμών 

Να σημειωθεί πως η κανονιστική περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες προβλέψεις, όπως χορήγηση Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Κατάληψη Χώρου με Οικοδομικά Υλικά, Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία Εργοταξίου, Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Φορτοεκφόρτωση Βαρέων Αντικειμένων, Άδεια Χρήσης Κοινοχρήστου χώρου (εδάφους-υπεδάφους) για παρόχους Δικτύων διέλευσης Καλωδίων, Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκτέλεση Εργασιών (εκσκαφές και τομές οδοστρώματος) από Ιδιώτη ή Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας,  Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις Προσωρινού Χαρακτήρα και τον εφοδιασμό των καταστημάτων.
 
Η ισχύς της απόφασης θα αρχίσει από την ημερομηνία έγκρισής της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, παρόλο που σε όσες επιχειρήσεις έχει εκδοθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2018 πριν από αυτή την ημερομηνία, οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις που επιφέρει ο κανονισμός θα τύχουν εφαρμογής από 01-01-2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.