«Ερανισματα απο το Κοσμιο»

«Ερανίσματα από το Κόσμιο» είναι ο τίτλος της πρώτης δημοτικής έκδοσης της σειράς « Οι οικισμοί της Κομοτηνής και η πόλη» η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, που οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί επίσημοι, μεταξύ τους ο Αντινομάρχης κ. Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Δάμων Δαμιανός, ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Δαμιανίδης και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Ουμίτ Γιαρντίμ, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου από τον Δήμαρχο Κομοτηναίων κ. Τάσο Βαβατσικλή.


Στις σελίδες της έκδοσης, την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Τέλης Κελεσίδης, ξετυλίγονται ερανίσματα από την ιστορία του παλιού χωριού εμπλουτισμένα με φωτογραφίες εποχής.

Την αξία της έκδοσης, ως επίσημη καταγραφή ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του οικισμού εξήρε στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου. Η ίδια εστίασε και στον προγραμματισμό του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την κυκλοφορία εκδόσεων που θα αφορούν τους οικισμούς της πόλης της Κομοτηνής, με στόχο να σώσουν μνήμες, ιστορίες και πολιτιστικά στοιχεία. Η κ. Μενεσελίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης, σημειώνοντας εξάλλου ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της σειράς, το οποίο θα αναφέρεται στην ιστορία της Πανδρόσου.

«Στόχος του Συλλόγου μας, ήταν να συγκεντρώσει σχετικό υλικό, κείμενα και παλιές φωτογραφίες ούτως ώστε κάποτε να μπορέσει να τα παρουσιάσει σε ένα βιβλίο. Ήρθε ο Δήμαρχος μας και με την προσφορά του, υλοποίησε αυτή την ιδέα που είχαμε και έγινε αυτή η υπέροχη έκδοση» δήλωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κοσμίου κ. Γεωργία Γζουντέλη.

«Είχε ενδιαφέρον το ταξίδι για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο» τόνισε ο δημοσιογράφος κ. Τέλης Κελεσίδης αναφερόμενος στην πορεία συλλογής των πληροφοριών και των στοιχείων, ακόμη και μέσα από εκδόσεις 200 χρόνων. «Υπάρχει μια συνέχεια και μια ιστορία σε αυτή την περιοχή, που πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί ήδη είχε γίνει μια προεργασία από τον ιστορικό Μορφωτικό Όμιλο Κοσμίου που εξέδιδε πριν από 20 χρόνια την εφημερίδα «Κόσμιο». Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεριμνήσει να κάνουν μια πρώτη καταγραφή και είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι δημιουργείται μια πρώτη βιβλιογραφία, για να ανατρέξουμε σε κάποιες πηγές από τις οποίες χρησιμοποιήσαμε κάποια στοιχεία για να δημιουργήσουμε αυτό το βιβλίο», πρόσθεσε.

Την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης, η οποία άνοιξε με την εμφάνιση της χορωδίας της ΔΕΠΑΚ, χαιρέτισε κι ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κοσμίου κ. Κώστας Παπάζογλου.

Η ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του Κοσμίου

μιας άλλης εποχής

Παρουσιάζοντας τα «Ερανίσματα από το Κόσμιο», ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Βαβατσικλής υπογράμμισε εκτός των άλλων ότι, το σημαντικό της δημοτικής έκδοσης είναι πως τα κείμενα που περιέχονται σ’ αυτήν είναι αφηγηματικές, ενθυμηματικές λαϊκές αναφορές, περιγραμμένες από τους ίδιους τους κατοίκους του οικισμού. «Αναφέρονται και εξηγούνται τοπωνύμια, γεωγραφικές και κτηνοτροφικές συνθήκες, εργαλεία αγροτικής ασχολίας και οικοτεχνίας, ήθη, έθιμα, θρησκευτικές εκδηλώσεις, παραμύθια, σκωπτικές αναφορές, παλιές φωτογραφίες» .

Ο κ. Βαβατσικλής στάθηκε στην «πολύ φιλότιμη προσπάθεια» του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών» και της Προέδρου κ. Γζουντέλη, των « πολύ αξιόλογων ερανιστών που προβάλλουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου», και στο σημαντικό έργο της σύνθεσης και της επιμέλειας της έκδοσης που επιτέλεσε ο δημοσιογράφος κ. Κελεσίδης.

«Τα όσα στοιχεία παρουσιάζονται στο βιβλίο με τα ερανίσματα από το Κόσμιο, και είναι πολλά και ενδεικτικά, θεωρούνται δημιουργικά στοιχεία που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής μας και στον πολιτισμό της. Ενώ, καταδεικνύουν την πορεία και την εξέλιξη της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής μιας άλλης, νοσταλγικότερης, εποχής. Έχοντας όμως και συγκριτικές αναφορές στο σήμερα» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων στο πλαίσιο της ομιλίας του, έκανε και μια αναδρομή στην ιστορία του χωριού το οποίο στήθηκε από γηγενείς κατοίκους της παραλιακής περιοχής του Ιμέρου, όταν αυτοί αποφεύγοντας τις επιθέσεις και τα κουρσέματα, του παραλιακού Θρακικού χώρου, από τους πειρατές, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς πιο ασφαλή και περισσότερο μεσόγεια περιοχή. «Ο χώρος που διαλέχτηκε, πρόσφερε βέβαια πλήρη ασφάλεια καθώς ήταν πολύ κοντά και στην περιτοιχισμένη πόλη του Κάστρου των Κουμουτζηνών, όπου σε κάθε δύσκολη περίσταση οι κάτοικοι μπορούσαν να ζητήσουν καταφύγιο. Αλλά, ήταν και χώρος όμορφος και ειδυλλιακός.

Σ’ αυτήν την κοσμηματική εικόνα του φυσικού τοπίου τοποθετείται και η οριστική ονομασία του χωριού, που το 1925 αντικαθιστώντας το ξενικό Οθωμανικό Κιουτσούκ – Κιόϊ, πήρε τον τίτλο Κόσμιο – δηλαδή κόσμημα. Και να σημειωθεί ότι για πολλές δεκαετίες η περιοχή του χωριού ήταν το κόσμημα, η ειδυλλιακή ανθόσπαρτη και πρασινόφυτη περιοχή αναψυχής των κατοίκων της κυρίως πόλης μας, και όχι μόνο».

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.