Επωμιζεται με την ιδια ευκολια τα βαρη των σπουδων και της μπαρας

Άρτεμις Αθιανά, αθλήτρια άρσης βαρών «Στις κάκιστες αντιδράσεις όσων ακούν ότι μία κοπέλα ασχολείται με την άρση βαρών απαντώ πως το σώμα δεν μεταβάλλεται με άσχημο τρόπο» - «Η ΑΕ Κομοτηνής παλεύει καθημερινά να κρατήσει το άθλημα ζωντανό»

Η άρση βαρών, ένα από τα κλασικά ολυμπιακά αθλήματα, τείνει να θεωρείται ακόμη και στις μέρες μας παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο». Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες γυναίκες που καταρρίπτουν αυτό το «κλισέ» αποδεικνύοντας πως διαθέτουν δυναμικότητα αλλά και μεγάλη επιμονή.
 
Μία από αυτές είναι η κ. Άρτεμις Αθιανά, φοιτήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η οποία μίλησε στον «ΠτΘ» απατώντας σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η ενασχόληση μίας γυναίκας με το δυναμικό αυτό άθλημα συνδέεται με ένα δυσανάλογα γυμνασμένο σώμα με υπερτροφικούς μύες, μιλώντας ταυτόχρονα για την απόφασή της να ασχοληθεί με αυτό, αλλά και τις θυσίες που αναγκάσθηκε να κάνει.
 
Η νεαρή αθλήτρια εξήγησε πως νοιώθει πολύ περήφανη για τους γονείς της που την «μύησαν» από νωρίς στον χώρο του αθλητισμού. Από μικρή έχει ασχοληθεί με τον στίβο, το βόλεϊ και το μπάσκετ, ενώ αναγκάστηκε να διακόψει κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού. 

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι να σεβόμαστε το σώμα μας» 

«Η γυμναστική είναι για εμένα πάθος, αλλά συχνά προκύπτουν προβλήματα και έτσι αναγκάζεσαι να διακόψεις για λίγο καιρό. Το πιο σημαντικό από όλα, εξάλλου, είναι να σεβόμαστε και να προσέχουμε το σώμα μας», εκμυστηρεύθηκε εξηγώντας την απόφασή της να απέχει για λίγο καιρό από τον αθλητισμό, αν και δεν ήταν κάτι ευχάριστο για την ίδια.
 
Όταν το σώμα της επανήλθε η κ. Αθιανά ξεκίνησε και πάλι την ενασχόληση με την μεγάλη της αγάπη, την γυμναστική, δοκιμάζοντας αυτήν την φορά κάτι καινούργιο, το Crossfit σε ένα αθλητικό κέντρο της Κομοτηνής. Εκεί γνώρισε τον προπονητή της, κ. Χρήστου Νινιό ο οποίος αργότερα έμελλε να παίξει «καθοριστικό ρόλο» στην μετέπειτα αθλητική της πορεία, μιας και είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στους αθλητές του. «Μας στηρίζει σε κάθε μας προσπάθεια καθημερινά για να μπορέσουμε να πετύχουμε επιδόσεις που ίσως ούτε και οι ίδιοι πιστεύαμε ότι μπορούσαμε», είπε, κάνοντας μία μικρή παρένθεση πριν μιλήσει για τον τρόπο που εν τέλει την «κέρδισε» η άρση βαρών. 

Η καθημερινή προπόνηση 

Πλέον η ίδια αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών, ενώ η καθημερινή της προπόνηση περιλαμβάνει δύο κινήσεις, αρασέ ή αλλιώς απόσπαση και επολέ – ζετέ, ήτοι επωμισμός και εκτίναξη. Στην πρώτη κατηγορία, λοιπόν, ανήκει η άρση σε έναν χρόνο και ο αθλητής κάνει μία κίνηση από το έδαφος απευθείας πάνω από το κεφάλι, ενώ στην δεύτερη η άρση γίνεται από το έδαφος στους ώμους κι έπειτα πάνω από το κεφάλι, με την βοήθεια της κίνησης των ποδιών. 

«Στην άρση βαρών πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος, αφού όλα γίνονται μέσα σε ένα λεπτό» 

Ο κ. Χρήστος Νινιός παρέδιδε μαθήματα άρσης βαρών μία ώρα την εβδομάδα στο αθλητικό κέντρο Crossfit, μιας και αυτό το είδος γυμναστικής εμπεριέχει προπονητική πολλών αθλημάτων, ένα εκ των οποίων είναι και η άρση βαρών. Θέλοντας να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες την σχέση του Crossfit με την άρση βαρών υπογράμμισε πως η φιλοσοφία τους είναι τελείως διαφορετική, αφού το πρώτο απαιτεί επαναλαμβανόμενες ασκήσεις σε μικρό χρόνο, ενώ στην άρση βαρών «πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος, αφού όλα γίνονται μέσα σε ένα λεπτό».
 

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι εύκολο για μία γυναίκα να ασχολείται με ένα παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο άθλημα» η ίδια υποστήριξε με νόημα «όσον αφορά τις κάκιστες αντιδράσεις όσων ακούν ότι μια κοπέλα ασχολείται με την άρση βαρών, απαντώ πως  το σώμα δεν μεταβάλλεται με άσχημο τρόπο, ενώ μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, αφού με την άρση βαρών γυμνάζεται αρμονικά και δυναμώνεις. Πρόκειται για ένα άθλημα με υψηλές απαιτήσεις και πίεση και έτσι τα αποτελέσματα στο σώμα είναι πιο άμεσα, σε σύγκριση με την κλασική δουλειά που γίνεται στα γυμναστήρια».
 
Αν και βρίσκεται στον χώρο της άρσης βαρών εδώ και μόνο 9 μήνες εκτιμά πως η ίδια βρίσκεται σε καλό επίπεδο, χάρη στην στήριξη των συναθλητών της στον σύλλογο «Αθλητική Ένωση Κομοτηνής», που «παλεύει καθημερινά όπως και άλλοι σύλλογοι στην Ελλάδα για να κρατηθεί ζωντανό το άθλημα». Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους συναθλητές της που κέρδισαν σημαντικές διακρίσεις, κ.κ. Χρήστου Τζουρτζουκιγια ,1ου  στο πανελλήνιο παίδων, Μαρίας Καζαντζιάν, 3η στις νεάνιδες και Σίμου Καλαϊτσίδη 4ου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αριδαία τον Απρίλιο, αλλά και στον κ. Γιώργο Κυριακάκη που μαζί με τον προπονητή του συλλόγου στηρίζει και εμψυχώνει τους αθλητές.
 
Όσον αφορά την στήριξη που λαμβάνουν οι σύλλογοι, η νεαρή αθλήτρια ανέφερε πως η άρση βαρών είναι ένα άθλημα που τελευταία αναδεικνύεται κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με την ίδια  υπάρχει  κάποια στήριξη από την Ομοσπονδία και την πολιτεία, ενώ μελλοντικά ενδέχεται η δημιουργία νέων υποδομών με κατάλληλο εξοπλισμό. 

«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος φόβος όλων των αθλητών είναι ένας ενδεχόμενος τραυματισμός» 

Για να φτάσει σε αυτό το καλό επίπεδο, ωστόσο, χρειάστηκαν και θυσίες και ένας πιο «αυστηρός» τρόπος ζωής. Η αθλήτρια έπρεπε να περιορίσει τις εξόδους της, να φροντίζει την διατροφή της και να προπονείται σκληρά δυόμιση ώρες κάθε μέρα, κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να την ενοχλεί, αφού έχει συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο ζωής ήδη από μικρή.
 
Ταυτόχρονα βρέθηκε αντιμέτωπη με άγχος και αγωνίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήδη από το ξεκίνημα της πορείας της στην άρση βαρών, όπως είπε «πάντα αναρωτιόμουν αν θα καταφέρω να σηκώσω όσα κιλά έπρεπε, ενώ πιστεύω πως ο μεγαλύτερος φόβος όλων των αθλητών είναι ένας ενδεχόμενος τραυματισμός γιατί η μπάρα πρέπει να έρθει με μία μονοκόμματη κίνηση πάνω από το σώμα σου».
 
Αναφορικά με τα μελλοντικά της σχέδια η κ. Αθιανά ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε δύο ανοικτά περιφερειακά πρωταθλήματα, ενώ στοχεύει να διαγωνισθεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον χειμώνα. «Πιστεύω πως με την συμμετοχή μου σε αυτό θα ξεπεράσω τις δυνατότητές μου, γιατί αυτό είναι άρση βαρών», τόνισε με νόημα για να καταλήξει πως με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσει πολλές εμπειρίες βιώνοντας εκ των έσω το κλίμα των αγώνων σε πανελλήνιο επίπεδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.