Επιβαρυνε την ψυχικη υγεια των Ελληνων η κριση

Τα αίτια της έξαρσης των ψυχικών παθήσεων στην εποχή μας αναζητήθηκαν στην ημερίδα του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης

Τον τρόπο με τον οποίο η δεκαετής, πλέον κρίση επιβάρυνε την ψυχική υγεία των Ελλήνων, διερεύνησαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης με τίτλο «Η έξαρση των ψυχικών παθήσεων στην εποχή μας».

Σε αυτή αναλύθηκαν οι διάφορες μορφές πίεσης που δημιούργησε η κρίση, με τους ομιλητές να επισημαίνουν πάντως πως το θέμα της ψυχικής υγείας του ατόμου είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να προσεγγίζεται μονόπλευρα.

Να σπάσει το στίγμα θέλει το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης

Το σωματείο κάθε χρόνο διοργανώνει ημερίδες επιθυμώντας να είναι κοντά στα προβλήματα που αφορούν τους ανθρώπους, σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Τρύφωνας Καρούντζος, για αυτό και με αυτή την εκδήλωση θέλησαν να ασχοληθούν με τις ψυχικές παθήσεις και τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.

«Η αρχική μας προσπάθεια είναι να σπάσουμε το στίγμα του τρελού, που κρατά μέσα στα σπίτια τους αυτούς τους ανθρώπους, και να τους οδηγήσουμε στους επιστήμονες ψυχικής υγείας, ώστε να αντιμετωπίσουν τα ‘δαιμόνια’ που τους ταλαιπωρούν και να ζήσουν μια ήσυχη ζωή αυτοί και οι οικογένειές τους.

Τα ψυχικά νοσήματα, σημείωσε, σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ περισσότερα, με τις ψυχικές νόσους να είναι πολυπαραγοντικές, και μετά από μια δεκαετία οικονομικής ανέχειας, στη χώρα μας πυροδοτήθηκαν υποβόσκοντα ψυχικά νοσήματα σε πολλούς Έλληνες.

Έτσι τα ψυχικά νοσήματα είναι σε έξαρση όχι μόνο στους μεγαλύτερους, αλλά και στους ανήλικους, φτάνοντας το 2020 η κατάθλιψη να είναι η μεγαλύτερη νόσος παγκοσμίως, πάνω και από τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα.

Ο κ. Καρούντζος σημείωσε πως οι ψυχικές νόσοι εμφανίζονται πολλές φορές στην ηλικία των 20-40, γιατί όταν ο άνθρωπος δεν έχει βρει ακόμα τι θα κάνει, ζει σε ένα αβέβαιο μέλλον κολυμπώντας σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Αυξήθηκε η συχνότητα των διαταραχών

Στην αύξηση της συχνότητας στον γενικό πληθυσμό της καταθλιπτικής διαταραχής και άλλων διαταραχών, μέσα σε αυτό το διάστημα των 10 ετών της κρίσης, αναφέρθηκε ο κ. Μαρίνος Δεληγιάννης Ψυχίατρος της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος».

«Έχουμε πολλά άτομα που έχουν χάσει δουλειές, που έχει μειωθεί το εισόδημά τους, και βλέπουμε πως αυτό αντανακλά στην ψυχική υγεία τους» σημείωσε, επισημαίνοντας βέβαια πως πέρα από την κρίση, στην οποία εστίασαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Έτσι υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, το ίδιο το άτομο, αλλά και πώς πλαισιώνεται αυτό, που συνθέτουν μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει κάποιον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.