Επιτυχης η πρεμιερα του εργου «Κανλι Νιγκιαρ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου «Κανλί Νιγκιάρ», κοινή πρωτοβουλία των θεατρικών ομάδων «Σπόρος» και «Πυρήνας» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας και της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης υπό την αιγίδα της σκηνοθέτιδας κ. Σουκράν Ραήφ. Η πρεμιέρα της μουσικής κωμωδίας, την οποία έγραψε ο κ. Σαδίκ Σένδιλ, δόθηκε στην αίθουσα του εργατοϋπαλληλικού κέντρου (Rex) το βράδυ της Τρίτης.

Με την καλή επίδοση που παρουσίασαν οι ηθοποιοί των ομάδων «Σπόρος» και «Πυρήνας» απέδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες ηθοποιούς και δεν μπορεί να σταθεί κανένα εμπόδιο μπροστά από την αποφασιστικότητα και το κουράγιο.

Απευθυνόμενη στους παρευρισκομένους η σκηνοθέτιδα κ. Σιουκράν Ραήφ σημείωσε ότι αισθάνονται υπερήφανοι που παρουσιάζουν το έργο τους μετά από σκληρή και δύσκολη διαδικασία προετοιμασίας. «Εμείς πραγματικά δουλέψαμε πολύ, κουραστήκαμε πολύ. Ο μοναδικός λόγος που δεν σκεφθήκαμε να αποφύγουμε τον κόπο μας ήταν ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν πάντα το καλύτερο».

Στη συνέχεια η κ. Σουκράν Ραήφ αναφέρθηκε στο παράπονο που είχαν πάντα οι άνθρωποι της περιοχής όσον αφορά στην έλλειψη κοινών πρωτοβουλιών για το ανέβασμα παράστασης. «Εμείς θελήσαμε να δώσουμε τέλος σε αυτό και προσπαθήσαμε να κάνουμε κοινά βήματα. Την παρουσίαση της παράστασης ανέλαβαν ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας και η Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Νομίζω ότι έγινε μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία».

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο δήμαρχος Ιψάλλων κ. Εμίν Μπασαράν ο οποίος ήταν επίσημος καλεσμένος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας. Με ευχαρίστηση δέχτηκε η σκηνοθέτιδα την πρόταση του ο κ. Μπασαράν να ανεβάσουν το έργο και στα Ίψαλλα και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε Θρακιώτες, δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Λειτουργώντας με τη λογική «άμα έχει ο γείτονας έχουμε κι εμείς» επιθυμούμε πολύ να φέρουμε το έργο μας και σε σας».

Τέλος η κ. Σουκράν ευχαριστώντας τους δημάρχους Σώστου, Φιλύρας και Αρριανών σημείωσε ότι φέτος τους κατέθεσε μία διαφορετική πρόταση, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. «Συνέχεια εμείς πηγαίναμε στους δήμους, βέβαια και αυτό ήταν κάτι πολύ ωραίο, αλλά φέτος καλέσαμε εμείς τους δήμους, γιατί στο φετινό μας έργο το φως είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και γιατί θέλουμε ο κόσμος να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση σε μια πραγματική αίθουσα». Ας σημειωθεί ότι η ομάδα θα ανεβάσει το έργο στις 5 Μαΐου για το δήμο Σώστου, στις 6 Μαΐου για το δήμο Φιλύρας και στις 7 Μαΐου για το δήμο Αρριανών.

Μεταξύ άλλων που παρακολούθησαν την παράσταση ήταν ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Ουμίτ Γιάρντιμ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δάμων Δαμιανός, οι δήμαρχοι Σώστου, Φιλύρας, Αρριανά, οι πρόεδροι συλλόγων.

Το θέμα του έργου

Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια μικρή γειτονιά της Κωνσταντινούπολης.

Η Νιγκιάρ (Σενέμ Τοπούζ) ενήλικη γυναίκα, της οποίας το σπίτι έχει καεί και ψάχνει σπίτι μαζί με τις κόρες της την Ναντιντέ (Σεναϊ Μουσταφά) και Μπεντιντέ (Αλέβ Κιρχουσεϊν) και την ηλικιωμένη νταντά – υπηρέτρια (Ντιλέκ Χατζηιμπράμ) του σπιτιού.

Ο Αμπντί (Σεμπαετίν Γκασήλ) είναι ο φύλακας της γειτονιάς, μοιράζει νερό στα σπίτια και λειτουργεί ένα καφενείο το οποίο ανήκει στον Αγκιάχ (Ερσέν Βελί).

Ο Αγκιάχ είναι ένας άντρας αυστηρών αρχών και συντηρητικός. Έχει ένα σπίτι προς ενοικίαση και έχει βάλει τον Αμπντί για να βρει ενοικιαστές.

Ο Αμπντί όμως γνωρίζει τη Νιγκιάρ και ξέρει ότι δεν είναι τύπος του ανθρώπου που επιθυμεί ο Αγκιάχ να έχει ως ενοικιαστή, διότι ξέρει την άστατη ζωή που κάνουν μαζί με τα κορίτσια της.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, η Νιγκιάρ είναι μια γυναίκα που έζησε σε δύσκολες συνθήκες και έχει συναντήσει ανθρώπους που τις έχουν φερθεί με άσχημο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Αγκιάχ.

Η Νιγκιάρ πείθει τον Αμπντί ότι έχει αλλάξει και πλέον είναι «σωστή» γυναίκα και κάνει ήσυχη ζωή. Παρουσιάζεται στον Αγκιάχ ως μια γυναίκα προερχόμενη από καλή οικογένεια.

Αφού μετακομίσει στο σπίτι η Νιγκιάρ ακολουθούν κωμικά γεγονότα. Οι άντρες που έχει εξαπατήσει στο παρελθόν βρίσκουν τα ίχνη της, και ζητάνε πίσω τα λεφτά τους. Ανάμεσα στους άντρες που την γυρεύουν υπάρχει και ένας μάγκας «Νταής» (Ριντβάν Ντουρχάν) της εποχής, ένας Πόντιος (Κενάν Ισμαήλ) και ο Ατζέμ (Ερσέν Βελί).

Στο μεταξύ η κόρη της Νιγκιάρ η Μπεντιντέ έχει ερωτευθεί τον γιο του Αγκιάχ τον Ναρτσίν (Ερδέμ Αχμέτ), ο οποίος είναι ένας ντροπαλός νεαρός που δεν έχει πολλές εμπειρίες στη ζωή του και ζει κάτω από τις απαγορεύσεις του πατέρα του.

Ο Αμπντί όταν μαθαίνει το πικρό παρελθόν της Νιγκιάρ τη βοηθάει να κάνει ένα σχέδιο ώστε να πάρει εκδίκησή της.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.