Επιτυχημενη η Γενικη Συνελευση της ΚΕΕΕ στην Κομοτηνη

Σημαντικά συμπεράσματα για μια σειρά από ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τους επιμελητηριακούς φορείς και τις επιχειρήσεις της χώρας, εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και των ενημερωτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή την συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το τριήμερο εκδηλώσεων το οποίο παρακολούθησαν εκπρόσωποι 58-από τα 59- Επιμελητηρίων της Ελλάδας, εξελίχθηκε με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή, στους χώρους του ΕΒΕ Ροδόπης.



Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με την παρουσίαση του υπό ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Επιμελητηριακών στελεχών και παραγόντων, ενημέρωση και συζήτηση γύρω από ασφαλιστικά ζητήματα, την επιμελητηριακή νομοθεσία, το εμπορικό μητρώο και θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος που απασχολούν το προσωπικό των Επιμελητηρίων. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μιχάλης Λιάγκας ο οποίος σε σχετικές δηλώσεις του, τόνισε ότι ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του βασικού νόμου που διέπει τη λειτουργία των επιμελητηρίων. Με αυτό τον σκοπό προχώρησε η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία επεξεργάστηκε , νέο σχέδιο νόμου που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Αντίστοιχη επιτροπή στην οποία μετέχει και η Ομοσπονδία, επεξεργάζεται το πλαίσιο για την τήρηση του εμπορικού μητρώου από τα Επιμελητήρια, που όπως επισημάνθηκε, θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους ίδιους φορείς όσο και τις επιχειρήσεις.

Γιώργος Κουτρουμάνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

«Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους..»

Καθόλου ευχάριστες για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ήταν οι επισημάνσεις του κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος εστίασε στις αναφορές του σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

«Έξι στους δέκα εργαζόμενους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους καθώς και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως

«καθένας εργαζόμενος σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι μοναδική περίπτωση» έτσι λοιπόν πριν πάρουν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά τα δικαιώματα τους, να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ξέρουν ποια είναι η σύνταξη τους. Ο κ. Κουτρουμάνης συνέστησε στους εργαζόμενους «να ενημερώνονται πολύ καλά πριν αποφασίσουν να παραιτηθούν και να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση».

Σχολίασε εξάλλου τις αλλαγές που επήλθαν στον συνταξιοδοτικό τομέα, οι οποίες ωστόσο δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Ανέφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα. Κάποιος δημόσιος υπάλληλος που θα παραιτηθεί πριν το τέλος του χρόνου θα έχει μια απώλεια στο εφάπαξ της τάξης των 1500 – 3000 ευρώ. Αν φύγει από την υπηρεσία του μια μέρα αργότερα δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου θα μπορέσει, να επωφεληθεί από αυτή τη διάταξη και να πάρει αυτή τη διαφορά στο εφάπαξ.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα παραιτήθηκαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, χωρίς να γνωρίζουν ότι εφόσον παραμείνουν, θα πληρωθούν επιπλέον.

Πάντως, όπως υπογραμμίστηκε από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, για θέματα που άπτονται της συνταξιοδότησης τους , ειδικότερα δε για τη νέα ρύθμιση για τις συντάξεις του ΙΚΑ που θα ισχύσει από την 1-1-2005. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ενδιαφέρει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους όσο κι αυτούς που έχουν αλλάξει εργοδότη. Αυτοί από το νέο έτος και με την εφαρμογή της διάταξης, έχουν τη δυνατότητα «να ανατρέξουν σε προηγούμενα χρόνια που είχαν υψηλές αποδοχές για να πάρουν καλύτερη σύνταξη». Μπορούν να αξιοποιήσουν δηλαδή τα πέντε έτη εργασίας με υψηλές αποδοχές και όχι τα τελευταία πέντε της τελευταίας δεκαετίας, όπως ισχύει σήμερα.

Σε σχέση με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζουν πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε ότι καλώς πράττουν μεν ωστόσο όμως θα πρέπει να αναλαμβάνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. « Δεν είναι δυνατό τα ταμεία να επωμίζονται το κόστος της εξόδου, μεταφέροντας τα βάρη στις επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε τέλος ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις αντιμετώπισης της τεράστιας εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους της υγείας, ούτως ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι γυναίκες των επιμελητηρίων δικτυώνονται

Το προφίλ και τους στόχους του Δικτύου Γυναικών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων παρουσίασε η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Σοφία Οικονομάκου, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης την Παρασκευή το βράδυ.

Ο φορέας έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η χώρα μας, σύμφωνα με την κ. Οικονομάκου αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο των Αθηνών ήταν το πρώτο που οργάνωσε ημερίδα, αναδεικνύοντας την προοπτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες.

Το Δίκτυο δεν έχει σχέση με την προώθηση της ισότητας και τα μέχρι σήμερα γνωστά μοτίβα που ακολουθούν οι γυναικείες οργανώσεις.

«Η γυναίκα επιχειρηματίας και μέλος του επιμελητηρίου μέσα από τη δράση της έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό που να εμποδίζεται η ένταξη της στην παραγωγική διαδικασία. Η γυναίκα επιχειρηματίας έχει ανάγκη από την βοήθεια που χρειάζονται όλοι οι επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν, να επιβιώσουν και να επιτύχουν στην αγορά, με μια διαφορά πρέπει να επιλύσει και μερικά πρακτικά θέματα διαβίωσης της οικογένειας, της ανατροφής των παιδιών- που ακόμη αποτελεί γυναικεία υπόθεση και ίσως κάποια προκατάληψη που την έχει επιφορτίσει η κουλτούρα και η παράδοση της ζωής» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ.

Στόχος του Δικτύου είναι η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητα παράλληλα με την καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει το 8,7 % των γυναικών.

Το Δίκτυο έχει έμμεσες και άμεσες προτεραιότητες, στις πρώτες περιλαμβάνεται η ένταξη όλων των επιμελητηρίων σε αυτό. Σύμφωνα με την κ. Οικονομάκου «τα Επιμελητήρια και μάλιστα αυτά της περιφέρειας, πρέπει να γίνουν πόλος συγκέντρωσης των γυναικείων δραστηριοτήτων του νομού, ο ρυθμιστής, το σημείο αναφοράς, ο επίσημος φορέας που θα εμπιστεύονται λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος της πολιτείας με δυνατότητα παρέμβασης και επίλυσης των προβλημάτων».

Η ίδια υποστήριξε ότι απαιτείται η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών μέσα στους χώρους των Επιμελητηρίων όπως είναι η ίδρυση τμημάτων γυναικείας επιχειρηματικότητας με επικεφαλής το στέλεχος που θα υποδειχθεί από τη διοίκηση, η οργάνωση επιτροπής από εκλεγμένες συμβούλους του Δ.Σ του Επιμελητηρίου με συντονίστρια την υποδειχθείσα από το Δ.Σ σύμβουλο. Η επιτροπή θα χαρτογραφήσει το γυναικείο επιχειρηματικό περιβάλλον της περιφέρειας της. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν επαφές με τις γυναίκες επιχειρηματίες. Θα καλούνται στο επιμελητήριο θα γίνεται καταγραφή των επιχειρηματικών τους δεδομένων, των αναγκών, των προβλημάτων τους των προοπτικών για την ενίσχυση τους μέσω του Δικτύου. Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις τοπικές γυναικείες οργανώσεις, κοινωνικές , συνδικαλιστικά σωματεία, ενώσεις επιστημόνων, με τις εκλεγμένες γυναίκες και γενικά με τις γυναικείες προσωπικότητες του νομού. Θα ενημερωθούν άμεσα γύρω από τη δράση κάθε σωματείου και θα αποκτήσουν γνώση της γυναικείας δυναμικής. Με αυτούς τους χάρτες και τα δεδομένα θα προχωρήσει κύκλος δράσεων που θα περιέχει πληροφόρηση, ενθάρρυνση, ενίσχυση, εκπαίδευση και ένταξη στην παραγωγή.

Σε δηλώσεις στον «ΠτΘ» η κ. Οικονομάκου σημείωσε ότι και το Επαγγελματικό – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης θα δικτυωθεί με τις τοπικές οργανώσεις, δημιουργώντας το χάρτη της περιοχής, με στοιχεία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης του επιμελητηριακού θεσμού

Στην 65χρονη πορεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στάθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Λιούρτας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ.

«Σε αυτή την ιστορική επέτειο στρέφουμε το βλέμμα στο παρελθόν, για να αντλήσουμε δύναμη και διδάγματα για το μέλλον. Από το ΕΒΕ πέρασαν άνθρωποι με οράματα και τόλμη , που άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στις κατακτήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και στη γενικότερη ανάπτυξη της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής»ανέφερε κατονομάζοντας μεταξύ τον πρώτο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτριο Μπακάλμπαση, το Δήμαρχο Κομοτηνής Χαράλαμπο Κατσιμίγα, παλαιούς Προέδρους και πρώην Διευθυντικά στελέχη του φορέα.

Ο κ. Λιούρτας υπογράμμισε ότι οι δεκαετίες που πέρασαν ήταν γεμάτες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και αγώνες που μοναδικό σκοπό είχαν την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών προκειμένου να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους. « Η πολύχρονη πορεία του Επιμελητηρίου μας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα» είπε με νόημα σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη επέτειος είναι μια επιπλέον αφορμή για την σημερινή Διοίκηση να θέσει υψηλότερους στόχους και οράματα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λιούρτας έθεσε την επιτακτική ανάγκη για αναμόρφωση του επιμελητηριακού θεσμού ώστε πέρα από τον γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό του ρόλο προς την πολιτεία και τα μέλη τους τα Επιμελητήρια να αποδίδουν πραγματικό έργο και όχι να αποτελούν σημείο έκδοσης πιστοποιητικών.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι« σε τοπικό επίπεδο και συνολικά για τη Θράκη, η επιχειρηματική ανάκαμψη στηρίζεται στην αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με την επαναφορά των ειδικών κινήτρων για τους τρεις νομούς. Ειδικότερα για τη Ροδόπη, ο κάθετος άξονας Κομοτηνής- Νυμφαίας-Κίρτζαλι Βουλγαρίας αποτελεί χρόνιο αίτημα των παραγωγικών τάξεων. Ο κ. Λιούρτας αναφέρθηκε και στην ώθηση που θα προσέδιδε στην τοπική οικονομία η δημιουργία και χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου το οποίο θα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να προσελκύσει την εγκατάσταση πολλών βιοτεχνικών μονάδων.

Τι ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από την κυβέρνηση

«Τα Επιμελητήρια της χώρας ζητούν να είναι πραγματικά ο σύμβουλος και ο αξιόπιστος συνομιλητής της κυβέρνησης. Να καταλάβει η σημερινή ηγεσία αλλά και οι επόμενες, ότι σε όλα τα κράτη του κόσμου και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο τα Επιμελητήρια έχουν το ρόλο τους, ένα ρόλο αποφασιστικό και ουσιαστικό στα οικονομικά δρώμενα». Αυτά μεταξύ των δήλωσε μετά την κορύφωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Σάββατο το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιώργος Κασιμάτης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα πραγματικού διαλόγου και βασικών βημάτων εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία «διότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια».

Όπως ανέλυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα θέτει ως ζητήματα αιχμής στην κυβέρνηση, τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νομοσχέδιο, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα και την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων που προέρχονται από το Γ’ΚΠΣ.

Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία της διασύνδεσης των επιμελητηρίων

Μια από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο πλαίσιο του επετείου ίδρυσης του ΕΒΕ Ροδόπης ήταν η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου της εταιρείας HELLAS SAT κ. Πρωτόπαπα από την Κύπρο, με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των επιμελητηρίων στην Κομοτηνή που πραγματοποιήθηκε μέσω δορυφορικού κυκλώματος. Ο κ. Πρωτόπαπας απηύθυνε χαιρετισμό, προλόγισε την παρουσίαση της εταιρείας ενώ στην συνέχεια δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις.

Εκπρόσωποι της HELLAS SAT παρουσίασαν τις υπηρεσίες και το νέο εγχείρημα της που αφορά στην διασύνδεση των Επιμελητηρίων μέσω του ομώνυμου δορυφόρου.

Ο Hellas Sat εκτοξεύθηκε στις αρχές του 2003 κι έχει εμπορική λειτουργία από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καλύπτει τις περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας μέχρι το Πακιστάν και της Νότιας Αφρικής και είναι ίσως ο μοναδικός δορυφόρος που παρέχει διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης και Νοτίου Αφρικής. Οι κύριες εφαρμογές αυτού του δορυφόρου είναι να μεταδίδει το σήμα τηλεοπτικών καναλιών ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεοπτικών ψηφιακών πλατφόρμων και υπηρεσίες ίντερνετ, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Νικολίτσα.

Απαντώντας σε ερώτηση του «ΠτΘ» σχετικά με την διασύνδεση των Επιμελητηρίων σημείωσε πως η εταιρεία θα επιτύχει την επικοινωνία μεταξύ αυτών των φορέων, με δορυφορικά κυκλώματα, δηλαδή ασύρματα, χωρίς τη χρήση καλωδίων. «Χρησιμοποιούνται διάφοροι εξοπλισμοί, κεραίες στις ταράτσες των κτιρίων και η διασύνδεση των κτιρίων γίνεται μέσω ενός κεντρικού σταθμού που υπάρχει αυτή την στιγμή στον ελλαδικό χώρο. Τα μέλη των Επιμελητηρίων θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο της Ελλάδας, θα μπορούν να κάνουν μια τηλεδιάσκεψη, να ανταλλάσσουν απόψεις σε καθημερινή βάση για διάφορα θέματα που τους απασχολούν».

Όπως υποστήριξε καταλήγοντας η εκπρόσωπος της Hellas Sat η διαδικασία διασύνδεσης ξεκίνησε ενώ πρόκειται να προχωρήσει η παραγγελία του εξοπλισμού και η εγκατάσταση του.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.