Επιτροπη Ερευνας Σεισμων δημιουργησε η Βουλη της Τουρκιας

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με κοινή απόφαση πέντε κομμάτων

Με κοινή απόφαση των πέντε κομμάτων στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, δημιουργήθηκε μια επιτροπή έρευνας για τον καθορισμό μέτρων για την ελαχιστοποίηση των ζημιών από σεισμούς. Ταυτόχρονα έληξαν οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη Σμύρνη.

Μετά τον σεισμό της Σμύρνης, η συζήτηση για το αν θα συσταθεί μια Επιτροπή Έρευνας στην Βουλή είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία του ΑΚΡ, του MHP, του CHP, του İYİ Parti και του HDP. Κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, οι αντιπρόεδροι των κομμάτων αποφάσισαν να συνδυάσουν και να συζητήσουν όλες τις προτάσεις για τη σύσταση Επιτροπής Έρευνας Σεισμών.

Το CHP, το İYİ Partiκαι το HDP έθιξαν το γεγονός ότι 58 ερευνητικές προτάσεις που σχετίζονται με τον σεισμό έχουν υποβληθεί από το 2003 και έχουν απορριφθεί από τις ψήφους της κυβέρνησης.

Η βουλευτής του CHP Γκιουλιζάρ Μπιτσέρ Καρατζά σε κοινή πρόταση για έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας σχετικά με τον σεισμό στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή να διερευνήσει πού πήγαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράχθηκαν από τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε μετά τον σεισμό του Μαρμαρά του 1999.

«Τι κάνατε με αυτά που συλλέξατεγια τα σχολεία και τους δρόμους;»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ομάδας İYİ Parti, Λουτφού Τουρκκάν, δήλωσε πως «είναι ακόμα άγνωστο ποια είναι η τύχη των φόρων σεισμού!» επισημαίνοντας ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Προεδρική Επικοινωνιακή Προεδρία ανακοίνωσε ότι 147,2 δισεκατομμύρια λίρες φόρου σεισμού εισπράχθηκαν σε 17 χρόνια. Επίσηςο ίδιος διερωτήθηκε: «Λένε ότι χτίζουν σχολεία και δρόμους. Αλλά τι κάνατε με τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώσατε για να χτίσετε σχολεία και δρόμους, πούείναι αυτά τα λεφτά;».

Ο βουλευτής του HDP Μουράτ Τσεπρί έδωσε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει πάρει διδάγματα από τους σεισμούς δηλώνοντας: «ενώ το 95% του πληθυσμού κινδυνεύει από σεισμούς, η χώρα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό κλίμα. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε χωματερή κατασκευής». Επίσης εξήγησε ότι αυτό που συνέβη στη Σμύρνη δεν ήταν έκπληξη και κορύφωσε την κριτική του λέγοντας: «Ο σεισμός είπε ‘Ερχομαι!’. Βασικά, αυτό λέγεται μαζική δολοφονία».

Πού πήγαν οι φόροι;

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του ΑΚΡ Τζιχάτ Οζκάν προέβη σε δήλωση σχετικά με το πού πηγαίνουνοι φόροι σεισμού.Όπως δήλωσε «ο αριθμός των σπιτιών που εξασφαλίστηκαν κατά τουσεισμούήταν 50 χιλιάδες το 1999, μετο κόστος να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια. Συνολικά 147 δισεκατομμύριαλίρεςσυλλέχθηκαναπό φόρους σεισμού σε διάστημα 17 ετών. 1,21 δισεκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν για σεισμικές ζώνες».

Η Επιτροπή Έρευνας σεισμών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας θα αρχίσει να συνεργάζεται με πολιτικά κόμματα που θα αποστέλλουν εκπροσώπους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, της οποίας η διάρκεια εργασίας ορίζεται σε 3 μήνες, θα είναι σε θέση να παρατείνει τις εργασίες της για έναν ακόμη μήνα, εάν το κρίνει αναγκαίο. Η Επιτροπή θα συμπληρώσει την έκθεση της το αργότερο εντός 4 μηνών.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 114

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον σεισμό στη Σμύρνη έχει αυξηθεί σε 114. Συνολικά 1.713δονήσεις, 45 από τις οποίες ήταν πάνω από 4 ρίχτερ, σημειώθηκαν μετά τον σεισμό στις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Τμήματος Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης.137 άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Από τους 1.035ανθρώπους που τραυματίστηκαν στον σεισμό, 898 πήρα εξιτήριο από νοσοκομεία.

Οι προσπάθειες έρευνας καιδιάσωσης ολοκληρώθηκαν σε κτίρια που καταστράφηκαν από το σεισμό στη Σμύρνη. Οι εργασίεςκατεδάφισης αναμένεται να επιταχυνθούν στα 124 κτίρια, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και χρειάζονται άμεση κατεδάφιση.

Πηγή: https://www.dw.com/tr/tbmmde-deprem-araştırma-komisyonu-kuruldu/a-55493533

Πηγήφωτό 1: https://www.dw.com/tr/tbmmde-deprem-araştırma-komisyonu-kuruldu/a-55493533

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.