Επιτηρηση για το πρασινο σκουληκι στη Ροδοπη

Οι ημέρες μέχρι τις 15 Αυγούστου είναι κρίσιμες για την παρακολούθηση και τον έλεγχό του

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της καλλιέργειας του βαμβακιού, όσο αφορά τις προσβολές από το πράσινο σκουλήκι, μπαίνουμε αυτές τις μέρες, μιας και τις επόμενες θα αρχίσει η ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του.
 
Στην πρώτη γενιά, η οποία αναπτύχθηκε τον Ιούνιο, δεν παρατηρήθηκαν πολλές προσβολές σε βαμβάκια, όμως σημαντική θα είναι η εξέλιξη της δεύτερης γενιάς, που έρχεται σε μια πιο κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του βαμβακιού.
 
Όπως σημείωσε ο Γεωπόνος κ. Νίκος Κολάτσος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και στη Ροδόπη επιτηρούν την εξέλιξη του εντόμου, με τη χρήση ειδικών παγίδων σε κομβικά σημεία όπου και καταμετράται ο πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού.
 
Στην πρώτη γενιά, τόνισε, συνήθως ως υπηρεσία δεν προτείνουν ψεκασμούς στους καλλιεργητές, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας και αφενός με τον ψεκασμό σκοτώνονται και πολλά ωφέλιμα έντομα, που βοηθούν στην καταπολέμηση τόσο του πράσινου σκουληκιού όσο και άλλων φυτοπροσβολών αφετέρου το βαμβάκι σε αυτή τη φάση μπορεί να αντικαταστήσει τα καρποφόρα όργανα.
 
Η κρίσιμη γενιά είναι η δεύτερη, που είναι ουσιαστικά οι απόγονοι της πρώτης και η επικινδυνότητά της έγκειται στο γεγονός ότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού (τα «καρύδια» όπως ονομάζονται) θα μπορέσουν να βγάλουν βαμβάκι μέχρι την περίοδο συγκομιδής και σε αυτά η προσβολή θα προκαλέσει προβλήματα για τους παραγωγούς.
 
«Αυτές τις μέρες οι συλλήψεις στις παγίδες έχουν πέσει πολύ, που σημαίνει πως η πρώτη γενιά πέθανε και τώρα περιμένουμε να δούμε επωάσεις με μικρά σκουλήκια, παρόλο που το αν θα έχουμε πολλά πράσινα σκουλήκια επηρεάζεται και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το κλίμα, ο καιρός, η ύπαρξη η μη ωφέλιμων εντόμων που τρέφονται από τα πράσινα σκουλήκια κτλ» εξήγησε ο κ. Κολάτσος.
 
Αυτό που προτείνει η υπηρεσία στους παραγωγούς είναι να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, 100 τυχαίες κορυφές σε 4 σημεία του χωραφιού, ανοίγοντας τα χτένια και αν στις 100 κορυφές βρουν σημαντικό αριθμό σκουληκιών, τότε θα πρέπει να σκεφτούν αν θα προχωρήσουν στο ράντισμα.
 
Επίσης έλεγχος γίνεται και στα φυτά που «φεύγουν», αναπτύσσονται δηλαδή περισσότερο από άλλα, μιας και αν δεν οφείλεται στο γονιμότερο έδαφος -ή τυχόν περισσότερο πότισμα- τότε μπορεί να είναι εντομολογική προσβολή, μιας και όταν καταστρέφονται τα καρύδια, το φυτό αναπτύσσεται περισσότερο καθ’ ύψος.
 
Πάντως γενικά τα βαμβάκια στη Ροδόπη πηγαίνουν αρκετά καλά, ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στον κάμπο, όπως σε Διαλαμπή, Αμβροσία, Παλλάδιο και Σάλπη, ενώ υπάρχουν και βαμβακοκαλλιέργειες σε μπαΐρια, οι οποίες πηγαίνουν πολύ καλά.
 
Όμως σε κάποιες περιοχές, όπως στο Γλυκονέρι και στη Μέση, δεν ευνοήθηκαν για κάποιο λόγο και έτσι παρά το γεγονός ότι συνήθως η παραγωγή σε αυτές είναι πολύ καλή, φέτος φαίνεται να είναι πιο καθυστερημένη, παρόλο που ευτυχώς δεν ήταν απαραίτητη η επανασπορά, με τον κ. Κολάτσο να θεωρεί πως επειδή οι καλλιεργητές είναι έμπειροι δεν θα έχουν πρόβλημα στην παραγωγή τους όταν φτάσει η ώρα της συγκομιδής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.