Επιτελους φως για το Οικοτουριστικο Παρκο Φαναριου

Ξεκίνησαν εργασίες στην είσοδο και στο κτίριο της παραλίας, με την διαμόρφωση να πρέπει να ολοκληρωθεί σε 17 μήνες

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στην περιοχή της παραλίας Φαναρίου, δίπλα στο Κάμπινγκ, για τη δημιουργία του Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου, το οποίο θα αναδείξει τον εγκαταλελειμμένο, εδώ και χρόνια, χώρο στην περιοχή.

Η έναρξη του έργου, που συμβατικά πρέπει να ολοκληρωθεί σε 17 μήνες, έχει μια μεγάλη ιστορία, μιας και η μελέτη για αυτό ήταν έτοιμη από το 2015, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, και προκηρύχθηκε από την ΕΤΑΔ τον Νοέμβριο του 2018.

 

Τελικά, με αρκετή καθυστέρηση, το έργο προχωρά στην παραλία, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες της περιοχής, με την κατασκευή της εισόδου, αλλά και την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου της ακτής, που θα αντικατασταθεί από νέο χώρο εξυπηρέτησης των λουόμενων.

Τις επόμενες μέρες δε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων εξυπηρέτησης λουόμενων και τη συμπλήρωσή τους με νέες, με κυριότερο έργο την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων δυτικά του κάμπινγκ, οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια.

Επίσης θα προχωρήσει η δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής – Πληροφόρησης και Προσανατολισμού, παραπλεύρως του κάμπινγκ, με στόχο την προβολή της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθεί ένας χώρος υπαίθριων δραστηριοτήτων στο χώρο των σημερινών εγκαταστάσεων του Κάμπινγκ.

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει Ναυαγοσωστικό σταθμό, Κέντρο Υποδοχής – Πληροφόρησης και Προσανατολισμού, χώρους στάθμευσης 30 Ι.Χ. αυτοκινήτων και 5 λεωφορείων, κοινόχρηστους χώρους, σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων καθώς και την ανακαίνιση κτιριακών υποδομών εξυπηρέτησης λουόμενων.

Επίσης θα υπάρχουν κινητοί διάδρομοι πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα, θα γίνει εμπλουτισμός της βλάστησης με άρδευση, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, σήμανση χώρων, παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας καθώς και δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης.

Αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί μόνο τα θεμέλια του Κέντρου Υποδοχής, το οποίο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα είναι ένα νέο ισόγειο κτίσμα, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με μία πλευρά προς το δρόμο, λίγο πριν από το Κάμπινγκ.

Παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία

Στο χώρο που βρισκόταν το παλιό κτίριο εξυπηρέτησης λουόμενων, το οποίο όμως φαίνεται από τις φωτογραφίες έχει πλέον απαξιωθεί πλήρως, θα γίνει αποκατάσταση, κατασκευαστική και λειτουργική αναβάθμιση του συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει γραφείο, ιατρείο, κατάστημα, χώρο φύλαξης αποσκευών, δύο χώρους πολλαπλών χρήσεων, δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων, δύο συγκροτήματα χώρων υγιεινής, snack-bar και εστιατόριο, ενώ περιμετρικά του δομημένου χώρου υπάρχει εκτεταμένος πρόβολος (προεξοχή του δώματος) για σκίαση.

Οι εργασίες μετά από τα δύο αυτά σημεία αναμένεται να συνεχιστούν και στο χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων στο νότιο-ανατολικό όριο του κάμπινγκ, στη θέση των εγκαταλελειμμένων σημερινών αθλητικών εγκαταστάσεων του, όπου μπορούν μελλοντικά να κατασκευαστούν αθλητικοί χώροι.

Να θυμίσουμε πως η μελέτη προβλέπει εργασίες στην παραλία και από την άλλη πλευρά του Κάμπιγκ, προς την παραλία Αρωγής, με τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, προσβάσεων προς την παραλία αλλά και φυτεύσεις, βελτιώνοντας γενικά την εικόνα της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.