«Επιτακτικη αναγκη το συνεταιριζεσθαι»

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία συνεταιρισμού είναι το μήνυμα που έστειλε από την Τουρκία η αποστολή του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Ροδόπης, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα την πόλη της Προύσας με επικεφαλή τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κ. Λιούρτα.

Ως επιτακτική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας την ανάγκη συνεταιρισμού.
«Για μια ακόμη φορά μπορεί να μην επενδύσαμε στην τέχνη, αλλά επενδύσαμε στη γνώση», δήλωσε ο κ. Λιούρτας τονίζοντας ότι «οι ενημερωτικές αποστολές και οι εκθέσεις είναι επένδυση. Για μια ακόμη φορά πήγαμε και είδαμε πώς λειτουργούν οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία και πώς είναι δομημένο όλο το επάγγελμα του επιπλοξυλουργού. Πιστεύω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να τους μοιάσουμε γιατί πράγματι είμαστε πολύ πίσω στο «συνεταιρίζεσθαι», είπε αναφερόμενος ταυτόχρονα σε μια περιοχή με 3.000 καταστήματα στο Inegol που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μέλη της αποστολής, καθώς επίσης και στο όμορφα φτιαγμένο Βιοτεχνικό πάρκο που απευθύνεται στους επιπλοξυλουργούς και στα έπιπλα γενικότερα. «Είναι στο χέρι μας να πρωτοπορήσουμε, να μεγαλουργήσουμε, να συνεταιριστούμε», μετέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος πιστεύει ότι «εάν κάποια στιγμή αποκτήσουμε τη συνείδηση του «συνεταιρίζεστθαι” ή τη συνείδηση να συνεννοηθούμε, θα μεγαλουργήσουμε κι εμείς».

Επαφές με συναδέλφους από την Τουρκία

Ενημέρωση αλλά και καλή υποδοχή στα μέλη της αποστολής είχαν επιφυλάξει τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοξυλουργών της Προύσας όσο και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Προύσας, κατά τη συνάντηση που έγινε στο χώρο της Ένωσης Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της Προύσας.

Μεγάλη εντύπωση στα μέλη της αποστολής έκανε ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος της Ένωσης Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της Προύσας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτός ο τομέας.

Το Σωματείο Επιπλοξυλουργών της Προύσας αριθμεί 1500 άτομα, ενώ συνολικά στο Επιμελητήριο της Προύσας είναι εγγεγραμμένα περίπου 120.000 μέλη. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως μαραγκοί και οι δουλειές μας πάνε καλά», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοξυλουργών της Προύσας κ. Γιασάρ Καγιαχάν, ενώ ανέφερε ότι στο Επιμελητήριο στεγάζονται συνολικά 51 σωματεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι 300 από τους 1500 μαραγκούς ενώθηκαν για να ιδρύσουν δικό τους σωματείο.

Η Προύσα φημίζεται για τα πολύ ωραία έπιπλα που κατασκευάζει. Τα έπιπλα αυτά εξάγονται στην Ελλάδα, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στην Αμερική και στη Γαλλία.

Το Επιμελητήριο της Προύσας συμμετέχει στις εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό. Πέρσι το Επιμελητήριο της Προύσας είχε επισκεφθεί τη Μαλαισία, ενώ πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στην έκθεση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επιπλοξυλουργών της Προύσας κ. Γιασάρ Καγιαχάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα έξοδα της μεταφοράς τους στη Μαλαισία είχε αναλάβει το κράτος.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το τι περιμένουν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι «περιμένουμε την αύξηση του αριθμού των μελών μας από τα 1500 στα 2500 άτομα».

Εδώ και 3 χρόνια διοργανώνεται έκθεση στην Προύσα. Για τέταρτη χρονιά φέτος η έκθεση αυτή θα λάβει χώρα στις 10 Νοεμβρίου όπου και κάλεσε ο κ. Καγιαχάν τα μέλη της αποστολής.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Προύσας κ. Αρήφ Τακ, από την πλευρά του, ενημέρωσε την αποστολή για τη δομές και τη λειτουργία των επιμελητηρίων. Να σημειωθεί ότι στην Προύσα υπάρχει το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει μεγαλύτερη δύναμη από το Επαγγελματοβιοτεχνικό. «Έχουμε ένα επιπλέον φόρο απ’ όλους τους εμπόρους και επαγγελματίες που το παρακρατούν και το αποδίδουν μετά στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Από άποψη εσόδων, δεν έχουμε μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα επιμελητήριά μας, της Κομοτηνής και της Προύσας», είπε ο κ. Αρήφ Τακ, τονίζοντας ότι «τα έσοδά μας περιορίζονται στις συνδρομές. Η συνδρομή ανέρχεται στα 50 ευρώ ετησίως. Έχουμε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται όλα τα σωματεία, έχουμε και την τράπεζά μας. Επίσης, από άποψη ξοδέματος χρημάτων είμαστε λίγο συντηρητικοί, δεν τα σπαταλάμε. Εκτός από τις συνδρομές δεν έχουμε κανένα άλλο εισόδημα στο συγκεκριμένο Επιμελητήριο της Προύσας».

Η Προύσα είναι αγροτική, βιομηχανική και εμπορική πόλη. Από πλευράς εξαγωγών έχει δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες: FIAT και RENAULT. Ο δεύτερος μεγάλος κλάδος μετά την αυτοκινητοβιομηχανία είναι η κλωστοϋφαντουργία. «Η κλωστοϋφαντουργία της Προύσας φτάνει στα 8 δις. δολάρια εξαγωγές. Το Inegol είναι μια κωμόπολη που ασχολείται κατ’ εξοχήν με έπιπλα και η οποία έχει 5 δις. δολάρια εξαγωγές».

Πέραν απ’ αυτό, η πόλη της Προύσας φημίζεται για τα καλά μαχαιροποιεία, τα οποία κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν καλές εξαγωγές. Επίσης, πάει καλά και ο κλάδος της παραγωγής μηχανημάτων επεξεργασίας διαφορών ειδών, σιδήρου ειδικά. «Στον τομέα των τροφίμων έχουμε μια μάρκα που λέγεται PENGUIN, η οποία κάνει εισαγωγές-εξαγωγές και παράγει τρόφιμα. Αυτές οι προαναφερόμενες εταιρείες είναι πρωτοπόρες, ενώ υπάρχουν επίσης και εταιρείες μικρότερες, οι οποίες πάλι κάνουν εξαγωγές».

Αδειοδοσία, εγγυοδοσία και ταμείο αλληλεγγύης

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιμελητήρια της Τουρκίας λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση μ’ αυτά της χώρας μας, δηλαδή έχουν διαφορετική δομή και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση ώστε να φέρει το επιμελητήριο σε επίπεδο που του αρμόζει.

«Εδώ και χρόνια ζητούσα δύο πράγματα, την εγγυοδοσία και την αδειοδοσία. Καταφέραμε να έχουμε σήμερα την εγγυοδοσία, ενώ δεν καταφέραμε όμως να έχουμε την αδειοδοσία», είπε αναφέροντάς το ως παράπονο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Λιούρτας, ο οποίος στην τελευταία συγκέντρωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που έγινε στην Κόρινθο απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου ζήτησε «να μας αφήσουν να παίξουμε το ρόλο που μας αρμόζει σαν επιμελητήρια διότι δεν μπορεί να είμαστε εμείς οι φτωχοί συγγενείς σ’ όλη την υπόθεση απ’ τη στιγμή που όλα τα επαγγέλματα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι που κάνουν την εισαγωγή-εξαγωγή, την παραγωγή, οι άνθρωποι που κινούν όλα τα νήματα, οι άνθρωποι που μαζεύουν όλα τα ΦΠΑ και το αποδίδουν στην πολιτεία».

Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι κάτι που δημιουργήθηκε τελευταία. Ο κ. Λιούρτας είχε θέσει αυτό το θέμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Χαλκίδα, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κασιμάτης είχε πει ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί εμείς είμαστε υπηρεσία, φορέας δημοσίου δικαίου». Όμως σύμφωνα με τον κ. Λιούρτα, «κάποια άλλα επιμελητήρια που είναι κοντά στα κέντρα αποφάσεως, όπως αυτό της Χαλκίδας, έχουν δημιουργήσει Ταμείο Αλληλεγγύης».

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης έχει περάσει ήδη αυτό το θέμα από το Συμβούλιο, αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχουν χρήματα. «Το 68% των μελών μας πληρώνουν 30 ευρώ, με τα οποία δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο θέλει πολλά χρήματα». «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», όπως και οι προσπάθειες του προέδρου κ. Λιούρτα, ο οποίος «δεν παρατάει τα όπλα» και είναι έτοιμος να «προσπαθήσω να κάνω ότι μπορέσω. Νομίζω ότι σαν ιδέα άρεσε στο Σωματείο Επιπλοξυλουργών και θα προσπαθήσουμε να το ξεκινήσουμε από το Σωματείο μας και να το επεκτείνουμε στο Επιμελητήριο με 5.000 άτομα».

Τέλος, όσο για μελλοντική συνεργασία με τους συναδέλφους από την Τουρκία, ο κ. Λιούρτας τους απηύθυνε έκκληση να επισκεφθούν την Κομοτηνή και πιστεύει ότι «όταν θα έρθουν θα είμαστε σε θέση κι εμείς να ανταποκριθούμε και να φανούμε αν όχι ισάξιοι αλλά τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.