Επιταχυνεται η υλοποιηση του Γ΄ Κ.Π.Σ. στην πληροφορικη

Ένα από τα πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων πληροφορικής για να «ξεμπλοκάρουν» τα έργα του δημοσίου τομέα από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις φαίνεται πως ικανοποιείται. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εμπορίου τα έργα του Γ ΚΠΣ που συνδέονται με υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα εξαιρεθούν από το ενιαίο σύστημα κρατικών προμηθειών.Το νέο μέτρο για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει υπουργική απόφαση αλλά διαφαίνεται υπερκομματική πολιτική συναίνεσης στην εφαρμογή του αποσκοπεί στην αποφυγή των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν στις διαδικασίες έγκρισης και υλοποίησης, των έργων αφού στο παρελθόν η πορεία πολλών εξ αυτών υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία είχε την ευθύνη της έγκρισης των δαπανών.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη που δίνει πνοή στις προμήθειες του δημοσίου ανακοίνωσε πρόσφατα η γ.γ του ΥΠΕΘΟ για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην πρώτη συνάντηση που είχε το Συμβούλιο Πληροφορικής (όργανο προώθησης των έργων πληροφορικής) με το νέο προεδρείο του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής), στο τιμόνι του οποίου μετά τις τελευταίες εκλογές βρίσκεται ο κ. Α. Πουλιάδης.Όπως αναφέρθηκε στους εκπροσώπους του κλάδου, μέχρι στιγμής στο στάδιο της εκκίνησης από το Γ ΚΠΣ βρίσκονται τα λεγόμενα προχρηματοδοτούμενα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), συνολικής αξίας 40 δισ. δρχ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της γ.γ για την ΚτΠ υποστηρίζει πάντως ότι οι πρώτες επίσημες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο ενώ βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΘΟ παραμένει η ένταξη σε αυτό του 12,6% των έργων μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που αντιπροσωπεύει έργα συνολικής αξίας 100 δισ. δρχ.Μεταξύ των προχρηματοδοτούμενων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αυτό του Υπουργείο Παιδείας (προμήθεια υπολογιστών, λογισμικού και δικτύων) συνολικής αξίας 16 δισ. δρχ. του Υπουργείου Εσωτερικών με το έργο Αριάδνη, (ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των υποψηφίων, επίκεινται το άνοιγμα το οικονομικών προσφορών) αλλά και άλλα έργα διοικητικής αναδιοργάνωσης (συνολικής δαπάνης 16 δισ.). Επίσης το έργο που αφορά στην εξοικείωση των ΜΜΕ με το Ιντερνετ (Πρόγραμμα Δικτυωθείτε) προϋπολογισμού 4,5 δισ. και άλλα μικρότερα.Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΣΕΠΕ, η ΓΓ του ΥΠΕΘΟ προσπάθησε να ρίξει το μπαλάκι στις εταιρίες πληροφορικής, ζητώντας από τα μέλη του Συνδέσμου να καταθέσουν σύντομα τις προτάσεις τους ως προς τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα αλλά και τα έργα εκείνα που θα υλοποιηθούν με τη μορφή του outsourcing.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, απευθείας στο email σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ