Επιστροφη στις καφετεριες και τα καφενεια για τους Κομοτηναιους

Πολλοί έσπευσαν από το πρωί στα παλιά τους στέκια, την πρώτη μέρα του ανοίγματος

Μια νέα διαφορετική ημέρα ήταν για την εστίαση η Δευτέρα μιας και η πρώτη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα για τα καφέ και τα εστιατόρια είδε τους πολίτες της Κομοτηνής να επανέρχονται στις παλιές τους συνήθειες, λες και δεν πέρασε μια μέρα.

Τα νέα δεδομένα στην εστίαση είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν περιορισμοί για την προστασία από τον ιό, με συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, και μέγιστο αριθμό ατόμων ανά μαγαζί.

Οι κανονισμοί όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο αυστηροί, όπως φαίνεται και από τις εικόνες από την πρώτη μέρα του ανοίγματος στην Κομοτηνή, ενώ και οι θαμώνες δεν έχασαν χρόνο για να καθίσουν στα μαγαζιά.

Πρώτα φυσικά γέμισαν τα καφενεία που άνοιξαν, με τους θαμώνες τους, συνήθως μιας κάποιας ηλικίας, να φροντίζουν να πιάσουν την θέση τους από νωρίς, παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Βέβαια οι παρέες τους δεν τους έλειψαν και τόσο πολύ, μιας και από την αρχή της χαλάρωσης των μέτρων, πολλοί από αυτούς έπιαναν θέση σε κάποιο παγκάκι ή χώρο της πλατείας, που είχε αντικαταστήσει την καθημερινή συνήθειά τους στο καφενείο.

Λίγο αργότερα άρχισαν να γεμίζουν και οι καφετέριες από τους νεότερους θαμώνες, οι οποίοι και αυτοί αψήφησαν τον καιρό, που απειλούσε με βροχή, για να βγουν έξω.

Παρατηρητές σε όλα αυτά οι καταστηματάρχες, που μετά από σχεδόν δύο μήνες είδαν ξανά την κίνηση να αυξάνεται, παρόλο που παραμένουν επιφυλακτικοί, αφενός για το αν αυτή θα συνεχιστεί, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας, οι φοιτητές, δεν θα επιστρέψουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εν αναμονή ενεργειών για επιπλέον χώρο

Πολλοί βέβαια περιμένουν τι θα γίνει και με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και του επιπλέον χώρου, παρόλο που για κάθε σημείο, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Έτσι όπως επισημαίνουν στην πλατεία, υπάρχει αρκετός «αέρας» για να δοθούν επιπλέον χώροι, ενώ στη Βενιζέλου, εκ των πραγμάτων οι χώροι, λόγω των αναγκών διέλευσης, είναι περιορισμένοι.

Ο τελευταίος λόγος βέβαια για το θέμα ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να βοηθήσει τους επαγγελματίες όσο είναι δυνατόν, όμως περιμένει την κοινοποίηση του ΦΕΚ από το αρμόδιο Υπουργείο, για να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν, τόσο στα καφέ όσο και στην εστίαση, και από το ενδιαφέρον των πελατών, μιας και από αυτό θα εξαρτηθεί και το πώς θα προχωρήσουν τα καταστήματα, μετά από δύο μήνες κλεισίματος, το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.