Επιστρεφουν με τρελο κεφι οι αποκριατικες εκδηλωσεις στην Κομοτηνη (+Video)

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού θα κινηθεί ξανά η πόλη με εκδηλώσεις που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το νέο

Τέσσερις μέρες τρελού ξεφαντώματος και καρναβαλιού θα ζήσει η Κομοτηνή, ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη και συνεχίζοντας την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 με το KOM.on.PARTY που διοργανώνουν ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης με τον πολιτιστικό σύλλογο «[email protected]», με την αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Κομοτηνής να «πέφτει», το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου με την μαθητική καρναβαλική παρέλαση.
 
Για τη διοργάνωση μίλησαν η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου και ο πρόεδρος του «[email protected]» κ. Σταύρος Πάττας
 

 

Νατάσα Λιβεριάδου «Εμείς το κάνουμε για τον τόπο μας, για να μπορέσει ο κόσμος να περάσει καλά» 

Για τις δράσεις της Τσικνοπέμπτης καθώς και την μαθητική παρέλαση του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου μίλησε η κ. Νατάσα Λιβεριάδου, που σημείωσε πως παρόλο που οι δράσεις είναι σχετικά λίγες, είναι πολύ σημαντικές και θα δώσουν πάρα πολύ μεγάλη χαρά, ζωντάνια και κέφι στον κόσμο της Κομοτηνής, ξεκινώντας από το μεγάλο γλέντι της Τσικνοπέμπτης, συνεχίζοντας με το KOM.on.PARTY την Παρασκευή και το Σάββατο καθώς και την μαθητική παρέλαση το επόμενο Σάββατο.
 
«Η ΔΚΕΠΠΑΚ συμμετέχει για να μπορέσουμε να διασκεδάσουμε και να δούμε κάτι διαφορετικό στην πόλη» σημείωσε, καλώντας όλους να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και κυρίως στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου, τονίζοντας πως ήδη εισπράττουν θετικά μηνύματα για αυτή την κοινή προσπάθεια.
 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, με την μαθητική καρναβαλική παρέλαση στην οποία συμμετέχουν παιδιά από όλη την Κομοτηνή.
 
Στόχος της όλης διοργάνωσης δεν είναι μόνο η διασκέδαση και η δημιουργία ενός χαρούμενου περιβάλλοντος για όλους, αλλά και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μιας και σύμφωνα με την κ. Λιβεριάδου καρναβαλιστές και από άλλες περιοχές έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές. «Εμείς το κάνουμε για τον τόπο μας, για να μπορέσει ο κόσμος να περάσει καλά, καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Κομοτηνή» υπογράμμισε η κ.  Λιβεριάδου, καταλήγοντας πως πρόθεσή τους είναι να δώσουν χαρά και ζωντάνια στην πόλη μας, «και να κάνουμε τον κόσμο να ευχαριστηθεί, και αν μας βοηθήσει ο καιρός ελπίζω να το πετύχουμε».
 


 

Χρήστος Χατζηπέμου «Η πόλη έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εκδηλώσεις» 

Για το KOM.on.PARTY το βράδυ της Παρασκευής και την παραδοσιακή θρακιώτικη αποκριά μίλησε ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνουν μια παραδοσιακή διάσταση σε αυτή. Όπως τόνισε, η παραδοσιακή διάσταση στην περιοχή μας εκφραζόταν μέσα από μια κεντρική φιγούρα τις περισσότερες φορές, αθυρόστομη και διονυσιακή, που άλλοτε λεγόταν καρνάβαλος, άλλοτε Κιοπέκ μπέης ή απλά μπέης, άλλοτε καλόγερος, άλλοτε βασιλιάς, που ένωνε όλο τον τοπικό κόσμο και την τοπική κοινωνία, που είχε σαν στόχο όχι μόνο τη διασκέδαση και την εκτόνωση, αλλά και κάποιες αναφορές ως προς τη σχέση με την εξουσία.
 
«Αυτή την παράδοση κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και την φέραμε ως τις μέρες μας» σημείωσε, για αυτό και φέτος αποφάσισαν να δώσουν την διάσταση του καρνάβαλου και να αποδώσουν σε αυτόν τη σημασία που είχε στο παρελθόν.
 
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χατζηπέμου, θύμισε πως «ανάλογη εικόνα με την παράδοση αυτή παρουσιάζει και το Νέο Σιδηροχώρι, με το έθιμο των Σεϊμένιδων και των Πιτεράδων, με τους δεύτερους να αναλαμβάνουν τον περιπαικτικό και σατυρικό ρόλο για να εξηγήσει πως αυτά τα δύο έθιμα της θρακιώτικης αποκριάς θα ενωθούν την Παρασκευή στην Κομοτηνή, με την συνδρομή της Εβρίτικης Ζυγιάς, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με όλους «για να παρουσιάσουμε κάτι ξεχωριστό για αυτή την πόλη που αγαπάμε, αυτή την πόλη που ζούμε, την πόλη που έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι μόνο στα πλαίσια της εκτόνωσης και της χαράς, που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη αυτή την περίοδο, αλλά και στο πλαίσιο διατήρησης των παραδόσεών μας»

 
 

Σταύρος Πάττας «Η συμμετοχή διαφαίνεται πως θα είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο από τους συλλόγους αλλά και από τον κόσμο που θέλει να παρελάσει» 

Για την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου μίλησε ο κ. Σταύρος Πάττας από τον σύλλογο «[email protected]», που τόνισε πως σε αυτή συμμετέχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι και ιδιώτες, που θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν ένα θέμα ώστε να γίνει η παρέλαση πιο ομοιόμορφη, πιο ζωντανή και πιο κεφάτη.
 
Φέτος προσπάθησαν να διορθώσουν τις παιδικές αρρώστιες του 1ου KOM.on.PARTY, και με τη βοήθεια της ΔΚΕΠΠΑΚ θα έχουν ήχο σε όλη τη διαδρομή, ενώ η συμμετοχή διαφαίνεται πως θα είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο από τους συλλόγους αλλά και από τον κόσμο που θέλει να παρελάσει.
 
Η Trel@academy, σημείωσε, προσπαθεί να ενώσει όλη την Κομοτηνή, σε μια εκδήλωση που για πρώτη φορά είναι όλοι μαζί, από τα ΜΜΕ, τους ιδιώτες, το Δήμο και τους Συλλόγους.
 
Στο σύνολο θα συμμετάσχουν στην παρέλαση περίπου 40 γκρουπ, διαφορετικών μεγεθών, με την Trel@academy, που θα είναι ντυμένη με τις φετινές, τις περυσινές και τις προπέρσινες στολές να χωρίζεται σε 3 γκρουπ, στην αρχή τη μέση και το τέλος της παρέλασης.
 
Φυσικά το μέγεθος της παρέλασης θα εξαρτηθεί από τον καιρό, που αν είναι στο πλευρό τους, θεωρούν πως θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 700-800 άτομα. «Αν βάλουμε μέσα και τους φοιτητές, από όπου τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα πρέπει του χρόνου να σκεφτούμε μια άλλη διαδρομή γιατί δεν θα μας φτάνει» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Πάττας.
 
Όσο για θέματα που μπορεί να προκύψουν στην διαδρομή, ιδιαίτερα μέσα από τη Βενιζέλου, ο κ. Πάττας ήταν καθησυχαστικός, μιας και έχουν έρθει σε επαφή με τους επιχειρηματίες που έχουν κινητοποιηθεί για την παρέλαση.
 
Τέλος ευχαρίστησε και τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα ραδιόφωνα, χωρίς τα οποία δεν θα είχαν τον ήχο που ήθελαν σε όλη την παρέλαση. 

Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Κομοτηνής 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, 18:00
Τσικνοπέμπτη  – Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
 

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού σας καλεί να διασκεδάσετε και να ξεφαντώσετε με αστείρευτο κέφι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, με ζωντανή μουσική, με άφθονο κρασί και σουβλάκια. Ας φορέσουμε όλοι τη γιορτινή μας διάθεση και τις αποκριάτικες στολές μας, ας οπλιστούμε με χαρά και ας τσικνίσουμε όλοι μαζί στη φετινή αποκριά. 

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, 21:00
2ο KOM.on.PARTY – Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
 

Το 2ο KOM.on.PARTY είναι πλέον γεγονός. Η Κομοτηνή γιορτάζει τις αποκριές με έναν ξεχωριστό και πάλι τρόπο. Την Παρασκευή 17/2/2017 ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης με τον πολιτιστικό σύλλογο «[email protected]» οργανώνουν την παραδοσιακή θρακιώτικη αποκριά στις 9 το βράδυ στην Πλατεία Κομοτηνής. Μαζί τους η Εβρίτικη Ζυγιά, οι Σεϊμένηδες του Νέου Σιδηροχωρίου, αλλά κι ου Καρβάβαλους που χει για ούλνους κάτ’ να πει γύρου απ τη φουτιά». 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, 20:00 Καρναβαλική Παρέλαση

Αφετηρία Παρέλασης: Εργατικό Κέντρο και  οδό Θεμ. Σοφούλη
 
Η ΔΚΕΠΠΑΚ με πρωτοστάτες τους trelacademy και τον σύλλογο Εβριτών οργανώνουν και πάλι την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνής και προσκαλούν Συλλόγους, ομάδες, σχολές χορού, γυμναστήρια, φοιτητές και μαθητές και όλους τους δημότες να συμμετέχουν δίνοντας το δικό τους στίγμα, χορεύοντας και τραγουδώντας. Η παρέλαση ξεκινά από το Εργατικό Κέντρο και τη οδό Θεμ. Σοφούλη στις 8 το βράδυ και η μεγάλη γιορτή συνεχίζεται στην Πλατεία όπου τους καρναβαλιστές, μικρούς και μεγάλους, περιμένει ένα ξεχωριστό γιορταστικό πρόγραμμα. 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 11:00, Αποκριάτικη μαθητική παρέλαση 

Αφετηρία Παρέλασης:1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Σας προσκαλούμε στη δεύτερη μαθητική ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ που διοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής. Θα συγκεντρωθούμε στο 1ο Δημοτικό και μέσω μιας τρελής πορείας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό την συνοδεία μουσικής και κλόουν, θα καταλήξουμε στη κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα γίνει ένα ξέφρενο party με Dj, καραμελοπόλεμο και σοκολατοπόλεμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών είναι η συνοδεία από τον κηδεμόνα, η καλή διάθεση και το μασκάρεμα μικρών – μεγάλων. Θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά και για όσους αισθάνονται ακόμα παιδιά. Ελάτε να ζωντανέψουμε την πόλη μας με κέφι, μουσική και  χορό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.