Επιστολη στον Υπουργο Γεωργιας για τα προβληματα των αγροτων Δημου Αιγειρου
Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας απέστειλε ο Δήμαρχος Αιγείρου, κ. Ευάγγελος Λίτσος, ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου.
Στην επιστολή του ο κ. Λίτσος ζητά την εξαίρεση της φετινής χρονιάς από τον προσδιορισμό της ηρτημένης παραγωγής για τους αγρότες που, αποδεδειγμένα, δεν κατάφεραν να συλλέξουν βαμβάκι.
Ταυτόχρονα, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και τη χορήγηση άτοκων καλλιεργητικών δανείων από την ΑΤΕ.
Ο κ. Λίτσος, τέλος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και απαγορεύουν την σπορά σιτηρών, αιτεί την κατά παρέκκλιση αύξηση του αριθμού των στρεμμάτων για καλλιέργεια βαμβακιού κατά τη νέα περίοδο, ώστε οι αγρότες του Δήμου να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί:
«Αίγειρος 30-11-2002
Αριθ. Πρωτ.: 5911
Προς: Υπουργό Γεωργίας κ. Γεώργιο Δρυ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ως Δήμαρχος ενός ακριτικού και στη συντριπτική του πλειοψηφία γεωργικού ως προς την κύρια απασχόληση του Δήμου, θα ήθελα να σας ενημερώσω με την παρούσα επιστολή για μία σειρά σοβαροτάτων ζητημάτων που απασχολούν μεγάλο μέρος των δημοτών μου.
Συγκεκριμένα, τα ζητήματα αυτά αφορούν τους αγρότες των δημοτικών διαμερισμάτων Αιγείρου, Νέας Καλλίστης, Πόρπης, Μέσης και Φαναρίου, όπως αυτό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μου στην οποία παρόντες ήταν ο αξιότιμος Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος και ο νεοεκλεγείς Αριστείδης Γιαννακίδης, στον οικισμό της Νέας Καλλίστης.
Στον συγκεκριμένο οικισμό, αλλά και σε γειτονικούς, λόγω των δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος δεν κατέστη δυνατή η συγκομιδή του βαμβακιού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων. Η παραπάνω δραματική κατάσταση αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που οι αγρότες έκαναν εντός εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
Αναλυτικότερα:
1. Από τις 05-07-2002 και έως 27-09-2002 από τους παραπάνω οικισμούς 127 παραγωγοί επλήγησαν από χαλάζι και ανεμοθύελλες. Οι καταγεγραμμένες ζημιές αφορούν συνολικά 6.550 στρέμματα βαμβακοκαλλιεργειών.
2. Από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και έως σήμερα 513 παραγωγοί έχουν δηλώσει συνολικά 19.045 στρέμματα πλημμυρισμένες βαμβακοκαλλιέργειες, από τις οποίες δεν κατάφεραν να συλλέξουν ούτε ένα κιλό βαμβάκι.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν όπως εξαιρέσετε τις αποδόσεις της φετινής χρονιάς από τον προσδιορισμό της ηρτημένης εκείνων των κατοίκων που αποδεδειγμένα δεν κατάφεραν να συλλέξουν βαμβάκι προκειμένου να μην μειωθεί κατακόρυφα το καλλιεργητικό τους δικαίωμα και το εισόδημά τους.
Ταυτόχρονα, ζητώ την παρέμβασή σας τόσο στον ΕΛΓΑ, ώστε να καταβληθούν σύντομα οι αποζημιώσεις, όσο και στη διοίκηση της ΑΤΕ προκειμένου να χορηγηθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να σπείρουν εκ νέου τα χωράφια τους και να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια.
Επίσης, ζητώ την παρέμβασή σας στη ΔΕΗ για χορήγηση περιόδου χάριτος στην εξόφληση των λογαριασμών από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στις αρδευτικές γεωτρήσεις.
Τέλος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την καλλιέργεια σίτου. Το νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης (και κυρίως οι περιοχές Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης και Γλυφάδας) μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από το έντονο πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, (πράγμα το οποίο μπορείτε να επιβεβαιώσετε πολύ εύκολα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας). Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αυτών των περιοχών δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, τεύτλα ή ντομάτα. Η μόνη διέξοδος που υπάρχει γι’ αυτούς είναι να καλλιεργήσουν σιτάρι ή βαμβάκι. Αρκετοί γεωργοί του Δήμου Αιγείρου είχαν προγραμματίσει να καλλιεργήσουν σιτάρι, προκειμένου να μειώσουν την έκταση των βαμβακοκαλλιεργειών, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου σας. Δυστυχώς όμως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια σίτου. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να αυξηθούν κατά παρέκκλιση οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι στις περιοχές αυτές, αφού προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Κ. Υπουργέ,
Γνωρίζω πολύ καλά την ευαισθησία σας για τη Θράκη, τη Ροδόπη και τον αγώνα που κάνετε προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου. Είμαι βέβαιος ότι θα προωθήσετε τα δίκαια αιτήματα των δημοτών της Αιγείρου γι’ αυτό και σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Αιγείρου
Ευάγγελος Λίτσος».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
