Επιστολη Οντερ Μουμιν προς τον Υπουργο Υγειας για την ελλειψη ασθενοφορων και οδηγων στη Ροδοπη

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, που κοινοποιείται και προς την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας –Θράκης απέστειλε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Βιομηχανίας, Διοικητικού και Οικονομικού ΑΜ-Θ κ. Οντέρ Μουμίν, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων ασθενοφόρων οχημάτων αλλά και οδηγών στη Ροδόπη.
 
Ο κ. Μουμίν υπογραμμίζει την έλλειψη ασθενοφόρων σε οικισμούς και περιοχές του νομού Ροδόπης, εκτός της Κομοτηνής επισημαίνοντας τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που καλούνται τα ασθενοφόρα του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής να διανύσουν, γεγονός το οποίο όπως επισημαίνει «μπορεί να αποβεί μοιραίο σε αρκετές περιπτώσεις». Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως αναγκαία την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασθενοφόρου τόσο στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου όσο και στο Κέντρο Υγείας Σαπών, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη προσλήψεων πληρωμάτων τόσο σε αυτά τα δύο κέντρα όσο και στον ορεινό δήμο Μύκης για τη συνολική κάλυψη των αναγκών. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στον χώρο της Υγείας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, σε ό,τι αφορά στη διακομιδή ασθενών.
 
Αυτή τη στιγμή, όλος ο νομός Ροδόπης εξυπηρετείται μόνο με ασθενοφόρα τα οποία έχουν έδρα στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ακόμη και αν πρόκειται για περιοχές αρκετά απομακρυσμένες. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς καθίσταται χρονοβόρα η μεταφορά των ασθενών, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε αρκετές περιπτώσεις.
 
Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η παρουσία τουλάχιστον ενός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, και ενός στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Η απόσταση του Ιάσμου από την Κομοτηνή είναι 21  χιλιόμετρα και των Σαπών  28  χιλιόμετρα. Ο Δήμος Ιάσμου είναι ορεινός και δύσβατος στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ οι Σάπες μπορούν να εξυπηρετήσουν και τον ορεινό δήμο Αρριανών. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις αφορούν στις έδρες των δήμων, και σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για χωριά και οικισμούς που απέχουν 60-70 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Με την παρουσία πληρωμάτων στα δύο αυτά σημεία, καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες του νομού, καθώς θα είναι ταχύτερη και πιο καίρια η αντιμετώπιση των περιστατικών στα χωριά δυτικά (Ίασμος) και ανατολικά (Σάπες) της Κομοτηνής.
 
Στον δε νομό Ξάνθης, στον ορεινό δήμο Μύκης αν και υφίσταται ασθενοφόρο λόγω έλλειψης οδηγού αυτή δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί. 
 
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, για την επίλυση των κρίσιμων αυτών ζητημάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.