Επιστολη διαμαρτυριας για τα περιοριστικα υγειονομικα μετρα στη Ροδοπη απο τον Προεδρο του ΕΒΕ

Νίκος Αγγελίδης: «Εμείς μιλούμε με επιχειρήματα ας μας απαντήσουν κι αυτοί με επιχειρήματα»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης απέστειλε την Πέμπτη επιστολή διαμαρτυρίας στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, με κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και στον Περιφερειάρχη Α.Μ. Θ. κ. Χρήστο Μέτιο, σχετικά με τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα, λόγω Covid-19, που ισχύουν στην Περιφέρειά μας. Το κείμενο που εστάλη είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία του Covid-19, που πλήττει τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια κοινότητα, αντιμετωπίστηκε μέχρι στιγμής από τη χώρα μας με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα πιστεύουμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί πάνω από όλα προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Παρόλα αυτά όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε μια αδικία, που κατά τη γνώμη μας, πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Αν και η περιοχή μας είναι καθαρή από κρούσματα Covid-19 εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο, συνεχίζεται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και καφέ από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 του πρωί καθώς και ο περιορισμός των 50 ατόμων ως ανώτατο όριο σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών με οδυνηρές επιπτώσεις για τις ήδη επιβαρυμένες τοπική οικονομία και απασχόληση, συμπαρασύροντας μαζί τους και άλλους κλάδους της οικονομίας. Δυστυχώς η προοπτική κλεισίματος επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον φαντάζει πιο ρεαλιστική από ποτέ.

Το πρόβλημα πιστεύουμε ότι ξεκινάει από την εφαρμογή των ανωτέρω υγειονομικών μέτρων σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου, ανάλογα με την  επιδημιολογική επιβάρυνση της κάθε περιοχής και όχι συλλήβδην για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, να επανεξετάσετε το θέμα των περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Ροδόπης και να αποκαταστήσετε την κατάφορη αυτή αδικία σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Νίκος Αγγελίδης: «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε σύγκριση που κάνουμε με άλλες περιοχές γιατί η δική μας διαφοροποιείται έτσι».

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρέθεσε τους λόγους για τους οποίος εστάλη η επιστολή παραδεχόμενος αρχικά ότι «η πίεση είναι μεγάλη» σε αυτούς που έχουν την ευθύνη λήψης των αποφάσεων, και ότι «ζούμε κάποιες πρωτόγνωρες καταστάσεις» για να αντιτείνει ωστόσο πως «οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή γιατί κάτι μπορεί να τους ξέφυγε». 

«Τη στιγμή που εμείς περιμένουμε την άρση των μέτρων στις 15 Σεπτεμβρίου να παίρνουμε άλλες δεκαπέντε μέρες παράταση χωρίς κανένα επιχείρημα και χωρίς κανένα λόγο μας δημιουργεί ερωτήματα»  εξήγησε ο κ. Αγγελίδης για να σταθεί ιδιαίτερα στο αναιτιολόγητο της παράτασης των περιοριστικών μέτρων από πλευράς πολιτείας. «Εμείς μιλούμε με επιχειρήματα και στηρίζουμε την επιστολή μας σε κάποια επιχειρήματα. Ας μας απαντήσουν κι αυτοί με επιχειρήματα. Είναι θέμα υγειονομικό, είναι θέμα οικονομικό, είναι θέμα προοπτικής; Έχουμε αυτά τα στοιχεία και θα το συζητήσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε σύγκριση που κάνουμε με άλλες περιοχές γιατί η δική μας διαφοροποιείται έτσι. Αρχίζουν να μπαίνουν σκέψεις στο μυαλό μας ότι ανάλογα τελικά με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης παίρνονται και οι αποφάσεις. Αυτό δεν είναι σωστό και το γνωρίζετε. Οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή και να το συζητήσουμε. Αν παρ’ αυτά έχουμε μια απάντηση, μια συζήτηση με επιχειρήματα, το κατανοώ».

«Εδώ πρόκειται για θέμα επιβίωσης»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παραδέχθηκε πως «υπάρχουν χιλιάδες επιστολές, χιλιάδες διαμαρτυρίες, κατά τόπους, και δεν θα ήταν και πάρα πολύ εύκολο να έχουν απαντηθεί στον καθένα ξεχωριστά. Το κατανοώ». Από την άλλη όμως αντέτεινε πως «είναι μια πολιτική η οποία αφήνει χωρίς απαντήσεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν τους δημιουργείται κάποιο πρόβλημα από αυτά που συνήθως αντιμετωπίζουμε στα Επιμελητήρια ή στις επαγγελματικές οργανώσεις. Εδώ πρόκειται μετά από τόσους μήνες για θέμα επιβίωσης».

«Ό,τι μέτρα και αν παρθούν η γκρίνια θα υπάρχει»

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κ. Αγγελίδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «το υγειονομικό προέχει». «Μην μπερδευτεί κανείς σε αυτά που λέμε ότι βάζουμε την οικονομία μπροστά από την υγεία» διευκρίνισε. «Σε καμία περίπτωση. Αυτό το ξεκαθαρίζω και καταλαβαίνω ότι οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και ό,τι μέτρα και αν παρθούν η γκρίνια θα υπάρχει, γιατί απλούστατα όσο και να προσπαθήσουμε δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε στην πρότερη κατάσταση τα πράγματα. Αυτό είναι ένα γενικό υπόβαθρο που δεν πρέπει να ξεχνάμε όσο συζητάμε για την πανδημία».

«Πρέπει ο καθένας να αναλάβει και την ατομική του ευθύνη»

Δοθείσης ευκαιρίας μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατακεραύνωσε τα πάσης φύσεως «κινήματα» αμφισβήτησης του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις, η κοινωνία, οι ΜΕΘ και το υγειονομικό σύστημα, δεν πληρώνουν μόνο λάθη της πολιτείας. Πληρώνουν κυρίως την ανοησία τη δική μας. Αυτή τη διάσταση πρέπει να τη βάλουμε, γιατί εδώ έχουμε κινήματα αρνητών, κινήματα κατά της μάσκας, κινήματα κατά του κορωνοϊού». «Όλη αυτή η ζημιά που γίνεται πρωτίστως στο υγειονομικό και δευτερευόντως στο οικονομικό, είναι γιατί προσπαθούμε να σωθούμε και από τους ανόητους. Οφείλεται και σε μας ότι αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε καταστάσεις που δεν αρέσουν σε κανένα. Πρέπει δηλαδή ο καθένας να αναλάβει και την ατομική του ευθύνη. Αν εμείς οι ίδιοι, ο καθένας χωριστά δεν πειθαρχήσουμε και δεν βάλουμε κανόνες σε αυτά που ακούμε από τους ειδικούς, δεν πρόκειται να λυθεί απολύτως τίποτα» τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.