Επιστημονικη ημεριδα για τον ποντιακο πολιτισμο

Από τον «Εύξεινο Πόντο» την Κυριακή 7 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό θα πραγματοποιήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής και τον Δήμο Κομοτηνής, στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης. την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε τρεις άξονες του ποντιακού πολιτισμού, τον χορό, την ενδυμασία και την μουσική, μέσα από τις διαλέξεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών του λαϊκού πολιτισμού του Πόντου.
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει παράλληλη έκθεση ποντιακής ενδυμασίας. 

Πρόγραμμα ημερίδας 

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά περιλαμβάνει:

16:30-17:00 – Προσέλευση
17:00-17:10 – Έναρξη εργασιών ημερίδας, χαιρετισμοί
17:10-17:30 – Εισήγηση του Λευτέρη Κορναράκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλου και ερευνητή παραδοσιακών χορών, με θέμα: «Ο ρόλος του χορού στην σημερινή πραγματικότητα»
17:30-17:50 – Εισήγηση της Βασιλικής Τυροβολά, ομότιμης καθηγήτριας Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν. Αθηνών, με θέμα: «Πέρα από την ύλη: Συμβολισμός και νοηματοδότηση στον ποντιακό χορό»
17:50-18:10 – Εισήγηση του Ιωάννη Αμαραντίδη, δρ. Κτηνιατρικής και Ερευνητή της Ελληνικής Λαϊκής Φορεσιάς, με θέμα: «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα»
18:10-18:30 – Εισήγηση της Μαρίας Διαμαντίδου, ερευνήτριας ποντιακής ενδυμασίας και πολιτισμού, σχεδιάστριας, με σπουδές στην Ιστορία Τέχνης και Κουστουμιού, με θέμα: «Η γυναικεία ενδυμασία των Ελληνίδων του Πόντου»
18:30- 18:50 – Διάλειμμα 
18:50- 19:10 – Εισήγηση του Δημήτριου Μαντζούρη, δρ. χημικού μηχανικού και συνεργάτη του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, με θέμα: «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο».
19:10-19:30 – Εισήγηση του Νίκου Ζουρνατζίδη, ερευνητή, χοροδιδάσκαλου και συγγραφέα, με θέμα: «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης και του χορού Σέρρα στην σύγχρονη Ελλάδα».
19:30-19:50 – Εισήγηση του Ματθαίου Τσαχουρίδη, δρ. Μουσικής Πρακτικής και Εκτέλεσης, Εθνομουσικολόγος (Goldsmiths University of London), με θέμα: «Η ποντιακή λύρα από την παράδοση στην εξέλιξη». 
19:50-20:10 – Εισήγηση του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, πτυχιούχου μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία και Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στην σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία», με θέμα: «Το τραγούδι των Ελλήνων του Πόντου: Το φωνητικό φαινόμενο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη».
20:10 – Συζήτηση
21:00 – Λήξη εργασιών ημερίδας.

Info
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.