Επιστημονικη ημεριδα Fitness Forum 2006

Επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κομοτηνή με τίτλο «Fitness Forum 2006». Μία ημερίδα που προσπαθεί να αποτελεί θεσμό πλέον για την πόλη της Κομοτηνής. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι η καινοτομία στο fitness σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Πέρα από τα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσουν οι ομιλητές επιχειρούν να περάσουν κοινωνικό μήνυμα για τον εθελοντισμό και τους παραολυμπιακούς αγώνες. Η ημερίδα ξεκινάει στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης και θα ολοκληρωθεί στις 8.30 το βράδυ με την βράβευση της Θρακιώτισσας αθλήτριας, Πηγής Δεβετζή.

Στην εκπομπή του «Ράδιο Παρατηρητής» «Υψηλές πτήσεις στην ενημέρωση» μίλησαν η Ειρήνη Μανδραβέλη, παγκόσμια πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, υπεύθυνος εκπαίδευσης και ανάπτυξης GR.A.F.T.S., η Ιωάννα Καρυοφύλλη, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Γ. Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 και ο Χρήστος Πραντσίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Σύνθεσις».

Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, υπεύθυνος εκπαίδευσης και ανάπτυξης GR.A.F.T.S.: «Ο αθλητισμός αποτελεί εφόδιο για τον κάθε άνθρωπο»

ΠτΘ: Όταν λέμε καινοτομίες στο fitness τι εννοούμε;

Π.Σ.:
Εννοούμε όλα τα καινούρια δεδομένα, όλες τις νέες τάσεις του fitness παγκοσμίως οι οποίες εισέρχονται στην ελληνική αγορά του fitness και οφείλουμε σαν εκπαιδευτικός φορέας να τις μεταδώσουμε στην ελληνική αγορά. Ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών πήγε στο εξωτερικό, έχει συλλέξει στοιχεία και έρχονται την Κυριακή να τις μεταφέρουν σε όσους παρακολουθήσουν την ημερίδα.

ΠτΘ: Τι είναι fitness κ. Σιδηρόπουλε;

Π.Σ.:
Ο όρος fitness είναι μία γενικότερη έννοια που περιλαμβάνει όλους τους τομείς της ζωής μας, τον κοινωνικό, επαγγελματικό τομέα, άρα παραπέμπει και στο δικό μας «Παν μέτρον άριστον», δηλαδή σ΄ όλους τους τομείς της ζωής μας τούς αναπτύσσουμε έτσι ώστε να έχουμε μία απόλυτη ισορροπία.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο λόγος που πραγματοποιείται στην πόλη της Κομοτηνής η συγκεκριμένη ημερίδα;

Π.Σ.:
Οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την διοργάνωση υλοποιούν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «αθλητικά γεγονότα», πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου μέσα στα πλαίσια αυτά, λειτουργούν και στην Κομοτηνή διοργανώνοντας ετησίως μία εκδήλωση παρόμοια.

ΠτΘ: Η ημερίδα αυτή απευθύνεται και σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην αθλητική κοινότητα;

Π.Σ.:
Ακριβώς, το fitness Forum απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, έχει θεωρητικό και πρακτικό αντικείμενο. Το θεωρητικό μέρος δεν έχει μόνο εξειδικευμένα θέματα. Οι πρακτικές είναι ανοιχτές για όλους καθώς και τις εισηγήσεις μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι, όπως για παράδειγμα το θέμα που θα αναπτύξει η κ. Καρυοφύλλη για τους παραολυμπιακούς αγώνες και τον εθελοντισμό αφορά και ενδιαφέρει όλους και δεν είναι ένα καθαρά αθλητικό ζήτημα αλλά ένα μήνυμα ζωής.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ο αθλητισμός αποτελεί μόδα και τάση στην εποχή μας;

Π.Σ.:
Δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω ως μόδα, απλά θα πω ότι μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 είναι ένα κίνητρο και ένα ερέθισμα για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι ένα εφόδιο και μία ασχολία για τον κάθε άνθρωπο.

ΠτΘ: Ποια θα θεωρούσατε εσείς επιτυχία σ’ αυτή την εκδήλωση;

Π.Σ.:
Η επιτυχία θα είναι να περαστούν τα μηνύματα του αθλητισμού προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως είναι το μήνυμα των παραολυμπιακών αγώνων.

Ειρήνη Μανδραβέλη, παγκόσμια πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής:

«Αθλητισμός, εφαλτήριο σύσφιξης σχέσεων μεταξύ δύο χωρών»

ΠτΘ: Πώς νιώθετε για τη συμμετοχή σας στη διοργάνωση;

Ε.Μ.:
Είμαι χαρούμενη που θα παραβρεθώ σε μία τέτοια εκδήλωση. Η δική μου συνδρομή θα είναι μία ομιλία με θέμα τις διεθνείς σχέσεις και τον αθλητισμό, κατά πόσο οι εξελίξεις στο διεθνές σύστημα επηρεάζουν τον αθλητισμό, στην πραγματοποίηση και διοργάνωση κάποιων αθλητικών γεγονότων αλλά πολλές φορές ακόμα και στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων. Από την άλλη, θα εξετάσουμε κατά πόσο ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο διπλωματίας, να εστιάσει στις διεθνείς σχέσεις, στο να βρει μία λύση ή να εκτονώσει μια μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση στο διεθνές σύστημα.

ΠτΘ: Ο αθλητισμός αποτελεί έναν τρόπο σύσφιξης σχέσεων μεταξύ κρατών αλλά και ανθρώπων;

Ε.Μ.:
Έτσι είναι, έτσι πρέπει να λειτουργεί, αυτό είναι το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα. Πολλές φορές βέβαια έχουμε δει να συμβαίνει και το αντίθετο αλλά ο σκοπός και το μήνυμα που θέλουμε είναι αυτό.

ΠτΘ: Δυστυχώς κ. Μανδραβέλη στον αθλητισμό τα πράγματα επηρεάζονται από άλλους παράγοντες που δεν έχουν ίσως σχέση μ΄αυτόν.

Ε.Μ.:
Ο αθλητισμός πολλές φορές λειτουργεί ως πεδίο για τη δημιουργία οικονομικών πολιτικών, εξωτερικής πολιτικής, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ειδικά στη σημερινή εποχή που ζούμε στο «παγκόσμιο χωριό» με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

ΠτΘ: Πιστεύετε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με κάποιον τρόπο;

Ε.Μ.:
Θα έπρεπε οι διεθνείς ομοσπονδίες σε κάθε άθλημα να λειτουργούν ανεξαρτήτως σημαίας, δηλαδή να μην επηρεάζονται από τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους τα κράτη. Είναι μία δύσκολη κατάσταση έως και ακατόρθωτη να αλλάξει. Βέβαια αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, δηλαδή ο αθλητισμός μπορεί να λύσει κάποιες καταστάσεις και να αποτελέσει εφαλτήριο για τη σύσφιξη σχέσεων.

ΠτΘ: Ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να έχει την ανάλογη οικονομική στήριξη και όχι μόνο;

Ε.Μ.:
Το θέμα που θέτετε είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει και μέσα στην ίδια την χώρα να υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές, να υπάρχουν παντού φυτώρια αθλητών σε κάθε άθλημα έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με το άθλημα αυτοί που θέλουν.

Ιωάννα Καρυοφύλλη, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Γ. Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων 2004:

«Θέλουμε να συνεχιστεί ο εθελοντισμός και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας»

ΠτΘ: κ. Καρυοφύλλη παρακολουθήσαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ο εθελοντισμός να εκφράζεται σε μεγάλο ποσοστό.

Ι.Κ.:
Κατά τη διάρκεια των αγώνων είχα κάνει περίπου 400 παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Δεν σας κρύβω ότι για το κομμάτι των παραολυμπιακών αγώνων είχαμε αρκετούς φόβους στην οργανωτική επιτροπή σε ό,τι αφορά την προσέλευση των εθελοντών κυρίως γιατί ήταν ένα κομμάτι του αθλητισμού που δεν ήταν ευρέως γνωστό, αλλά παρ’ όλα αυτά οι φόβοι μας διαψεύστηκαν. Αυτό δεν θέλω να χαθεί, εμείς όλοι που δουλεύουμε για το παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεχιστεί ο εθελοντισμός. Πιστεύω ότι αν ο κόσμος ενημερωθεί σωστά θ’ ανταποκρίνεται και θα στηρίζει τον εθελοντισμό και τις προσπάθειες που γίνονται.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες;

Ι.Κ.:
Μία σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζουν αφορά στην προσβασιμότητα. Τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιφέρεια δεν έχουν επαρκή αριθμό δωματίων προσβάσιμων, ώστε τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια να τα χρησιμοποιήσουν. Τα περισσότερα αθλητικά κέντρα είναι προσβάσιμα σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, όπου το δύσκολο είναι στο άνοιγμα της πόρτας των δωματίων.

ΠτΘ: Ποια είναι τα θέματα που θα υπογραμμίσετε στην ομιλία σας;

Ι.Κ.:
Θα κάνω μία αναφορά στον εθελοντισμό σαν μία γενικότερη ιδέα και στάση ζωής, θα αναφέρω κάποια στοιχεία από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 και στη συνέχεια, θα προσπαθήσω να ευαισθητοποιήσω το κοινό στο κομμάτι του εθελοντισμού, γιατί ο εθελοντισμός αφορά όλους μας και είναι μία στάση ζωής.

Χρήστος Πραντσίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Σύνθεσις»:

«Ελπίζουμε η οργάνωση να στεφθεί με επιτυχία»

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης;

Χ.Π.:
Η εκδήλωση αυτή έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με δεδομένο ότι τα έσοδα θα τα διαθέσουμε στο Σύλλογο Μέριμνας Ειδικού Παιδιού Νομού Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» καθώς και στο Α. Σ. «Δημοκρίτειο». Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση, να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα στην άθληση. Ελπίζουμε η οργάνωση αυτή να στεφθεί με επιτυχία».

ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημερίδας;

Χ.Π.:
Ξεκινάμε στις 11.00 το πρωί έχοντας διαμορφώσει το χώρο της νομαρχίας σε δύο αίθουσες. Στη μία θα γίνεται το πρακτικό μέρος και στην άλλη το θεωρητικό. Στις 6.00 το απόγευμα σταματάνε τα μαθήματα πρακτικής και θεωρητικής και τον λόγο παίρνουν οι εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών της ημερίδας, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η βράβευση της Πηγής Δεβετζή.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.