Επισκεψη Τσιπρα στη Ροδοπη

Περιοδεία στο Νομό Ροδόπης πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε επαφές με τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς του τόπου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μετέβη στο σημείο της Εγνατίας όπου οι εργαζόμενοι της Κλωστοϋφαντουργίας είχαν αποκλείσει συμβολικά και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Τσίπρα συμπίπτει με μια καμπάνια που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην κερδοσκοπική τακτική των Τραπεζών και ενάντια στο σχέδιο στήριξης του κ.Αλογοσκούφη. Με τα συμπεράσματα της περιοδείας του στην περιοχή μας ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας, κάνοντας συγχρόνως σκληρή κριτική στην πολιτική του κ. Αλογοσκούφη για τη στήριξη των Τραπεζών και τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα η χώρα «είναι μέτρα στήριξης της κοινωνίας». Ανέφερε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε πριν μια μέρα ο κ. Κοντός για τον αγροτικό κόσμο δεν θα αποδώσουν, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής με στοχευμένα μέτρα και ουσιαστικούς ελέγχους για να χτυπηθούν τα καρτέλ, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν αυτά τότε πολύ σύντομα θα ζήσουμε την ερημοποίση της υπαίθρου. «Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, της αποβιομηχάνισης δεν είναι άσχετα με την οικονομική και κοινωνική κρίση». Απέδωσε την κρίση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία για να αντιμετωπισθεί όπως είπε χρειάζεται ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διεξόδου, μια ριζική στροφή από τις ακολουθούμενες πολιτικές, στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δημοσιες επενδύσεις, ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, κατεύθυνση που όπως είπε θα κινηθεί ο ΣΥΝ. Η έξοδος από αυτή την κρίση κατά τον κ. Τσίπρα απαιτεί μια κυβέρνηση αριστεράς.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Να κλείσει η ΕΠΑΘ ή να αναβαθμιστεί σε πανεπιστήμιο

Σε ερώτηση για την ΕΠΑΘ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στη θέση του ΣΥΝ για την μειονότητα υποστηρίζοντας ότι και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να λένε αλήθειες. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη, γιατί πιστεύουμε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις μας είναι αναγκαίες και πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ευημερία και πρόοδος συνολικά για τη χώρα και όχι μόνο για τη μειονότητα». Όσον αφορά στην ΕΠΑΘ μετέφερε την άποψη του κόμματος που αφορά «στο κλείσιμο της ΕΠΑΘ και τη λειτουργία νέας σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στο Δημοκρίτειο ή την αναβάθμισή της σε πανεπιστήμιο με ανάλογη προσαρμογή του Προγράμματος Σπουδών. Συνακόλουθα θα πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΘ»

Πρωτοβουλίες για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης

Με τρεις πρωτοβουλίες όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η κρίση επιφέροντας δομικές αλλαγές με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Χρησιμοποιώντας λιγότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ «θα αναμορφώναμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθώντας να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που είναι εύκολο, θα ενισχύαμε το δημόσιο χαρακτήρα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ασκώντας μία πολιτική προς όφελος των δανειοληπτών. Ίδρυση τραπεζών ειδικού σκοπού μία για τη στέγη και μία για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Με αυτό που θα περίσσευε θα ακολουθούσαμε μία στοχευμένη πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος, ώστε κάποια στιγμή να φθάσουμε το κατώτερο επίπεδο εγγυημένου εισοδήματος στην ΕΕ. Δεύτερον πολιτική μαζικών προσλήψεων στο χώρο της υγείας και της παιδείας με την γενναία αύξηση δημοσίων επενδύσεων. Τρίτο πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο την κατάργηση του περιβόητου συμφώνου σταθερότητας και αντικατάστασής του με ένα σύμφωνο για την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική προστασία». Την ανάγκη πρόταξης των κοινωνικών αναγκών έναντι της οικονομίας των εμπορεύσιμων αξιών τόνισε ο κ. Τσίπρας που οδηγεί σε διεύρυνση των φτωχών και σε κοινωνία ανισοτήτων.

Ανάγκη στοχευμένης πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης

Την ανάγκη στοχευμένης πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης μίλησε ο κ. Τσίπρας. «Δεν μπορεί να υπάρξει αυτή χωρίς επενδύσεις και δίχως υγιείς ελέγχους επί της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η ανεργία για να αντιμετωπισθεί πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του κράτους, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας ασπιρίνες τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. «Η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων στηρίχθηκε στις πλάτες του εργαζόμενου και στη μείωση του εργατικού κόστους, το μέρισμα της οποίας δεν διανεμήθηκε δίκαια στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη υποδομών αν δεν ξεκινήσουμε από το κυρίαρχο. Χωρίς δημόσιες επενδύσεις και πολιτική στήριξης της απασχόλησης δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας και χωρίς αυστηρή πολιτική τήρησης της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση αριστεράς

Την ανάγκη να ανακτηθούν στο δημόσιο όλες οι ΔΕΚΟ ώστε να ασκηθεί πολιτική επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών, ενώ σημείωσε ότι ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε λαϊκή πλειοψηφία για να επαναφέρει σημαντικές αλλαγές για να αλλάξει ο τόπος. «Αυτή την κυβέρνηση εμείς την περιγράφουμε ως κυβέρνηση αριστεράς, που δεν θα διαχειρισθεί με λίγο καλύτερο τρόπο τα προβλήματα, αλλά θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο, που θα στηριχθεί σε ευρύτερες δυνάμεις. Διεκδικούμε για το ΣΥΡΙΖΑ ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά να στηριχθεί η κυβέρνηση και από άλλες αριστερές δυνάμεις, από σοσιαλιστές μέχρι και κομμουνιστές και οικολόγους. Διαρκώς τίθεται το ερώτημα σε σχέση με τις σημερινές δυνάμεις. Εμείς λέμε ότι εάν οι επόμενες εκλογές δεν είναι εκλογές ελπίδας, δεν ανατρέψουν ριζικά τους συσχετισμούς και δεν δημιουργήσουν την επόμενη μέρα ένα τελείως ριζικά διαφορετικό τοπίο τότε αυτό που λέμε δεν θα γίνει. Και θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Βρισκόμαστε εδώ για να παλέψουμε να ανατραπεί το δικομματικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να αποτελέσουμε στήριγμα αυτού του συστήματος. Αγωνιζόμαστε για να είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης».

Ικανοποίηση από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων

Την ικανοποίησή του από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων εξέφρασε ο κ. Τσίπρας «διότι από όλες τις δυνάμεις του κοινοβουλίου σε σχέση με τις εκλογές που έγιναν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχουμε διπλασιάσει δημοσκοπικά τα ποσοστά μας. Βρισκόμαστε σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας αλλά βλέπουμε ότι το ακροατήριο που απευθυνόμαστε είναι ολοένα και διευρυνόμενο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο ακροατήριο που είχε την τύχη και τη χαρά να απευθυνθεί η αριστερά στον τόπο». Είπε πως παρακολουθούν ιδιαίτερα τα ποσοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων ενώ τόνισε ότι «για τη χάραξη της πολιτικής μας μόνος δείκτης είναι η συνείδησή μας και όχι οι δημοσκοπήσεις».

Σημαντική η παρέμβαση Παπούλια στο θέμα της κινητοποίησης στις φυλακές

Σε ερώτηση που αφορούσε την εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε σαν «τη σημαντικότερη κινητοποίηση μέχρι τώρα στις φυλακές, μια κινητοποίηση κραυγή αγωνίας η οποία πρέπει να ακουσθεί πριν αρχίσουμε κρούσματα ανθρώπων που θα χάνουν τη ζωή τους. Υπάρχει μια σιωπή από τα ΜΜΕ, ίσως γιατί δεν έχουμε δει έκτροπα, αλλά έχουμε δει συγκροτημένη προσπάθεια από την πλευρά των κρατουμένων που στην πλειοψηφία τους βρίσκεται σε ένα συντονισμένο αγώνα με τη μορφή της απεργίας πείνας. Πρέπει να πω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος εκ μέρους σύνολης της κοινωνίας έκανε μια αυτοκριτική για την κατάσταση των ελληνικών φυλακών. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα, διότι, πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να λυθούν μακροπρόθεσμα από μια άλλη πολιτική για την καλυτέρευση των συνθηκών, εμείς πιστεύουμε ότι και με τον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα αν αρθούν κάποιες πολύ συγκεκριμένες λογικές που αποτελούν άγραφους νόμους μπορεί να βρεθούν λύσεις. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και ένας σχεδιασμός ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, να υπάρξει μια ανθρώπινη αντιμετώπιση. Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι τουλάχιστον ενδιαφέρεται για το θέμα και ότι δεν θέλει απλά να το κουκουλώσει και να το καταστείλει.

Αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών

Όσον αφορά στην αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ανέφερε ότι η άποψη του ΣΥΝ είναι γνωστή. «Είμαστε υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης και του διαχωρισμού», ενώ τόνισε ότι μια αιτία της διάδοσης των ναρκωτικών στην ελληνική κοινωνία είναι η κατασταλτική πολιτική που ακολουθείται. «Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι αν αποποινικοποιηθεί η χρήση θα γλιτώναμε από αυτή τη μάστιγα. Απαιτούνται μια σειρά μέτρων και κυρίως χρειάζεται πρόληψη-ενημέρωση και μια προσπάθεια να βρεθούμε δίπλα στις ανάγκες της ελληνικής νεολαίας που βρίσκει διέξοδο στις ψυχότροπες ουσίες».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.