Επισκεψη του Γ.Γ. Κοινωνικης Αλληλεγγυης και Καταπολεμησης της Φτωχειας στον Συλλογο «Η Ελπιδα» της Ξανθης

Τα προβλήματα των Ρομά στο επίκεντρο της συνάντησης

Επίσκεψη πραγματοποίησε στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα» στις 20 Φεβρουαρίου ο  Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γεώργιος Σταμάτης, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Γενικό Γραμματέα συνόδευε η κα. Καραγιάννη Αλεξάνδρα, νομικός από το Υπουργείο και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας ΑΜΘ κα. Αναστασία Τζαμπαζλή.
 
Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού μας καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα των Ρομά πανελλαδικά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση και στο πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών στα δημόσια σχολεία στην πόλη της Ξάνθης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί δεύτερο σχολικό λεωφορείο. Συζητήθηκε το ζήτημα των δικαιολογητικών που απαιτούνται για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία οι περισσότερες οικογένειες δε μπορούν να έχουν. Η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν εξήγησε ότι σε ένα σπίτι ζουν τέσσερις και πέντε οικογένειες, οπότε είναι λογικό να μη μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαθέτει λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του.

 
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που θα πρέπει να δοθούν για δημιουργία θέσεων εργασίας και κυρίως στις γυναίκες, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας. Αναφορά έγινε και στην συνάντηση του Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ, κ. Σπύρου Τσιλλιγίρη με την Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδη κατά την οποία συζητήθηκε η ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία.
 
Ο Γ.Γ. συνομίλησε με έναν νέο μπαμπά 29 ετών, ο οποίος έχει 7 παιδιά και ο οποίος ανέφερε ότι αναγκάζεται να φύγει στην Ολλανδία προς αναζήτηση εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι ήρθαν από την Θεσσαλονίκη στον οικισμό και έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε σχολεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Όσο ήταν αυτός εδώ τα μετέφερε ο ίδιος, αλλά ζήτησε από τη Πρωτοβάθμια ΠΕ Ξάνθης, πέρα από τις θέσεις σε σχολεία, να βρεθούν και θέσεις και στο σχολικό λεωφορείο. 
 
Τέλος, ο κ. Γεώργιος Σταμάτης αναφέρθηκε στο ότι θέλει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των ενεργών συλλόγων και του ίδιου με στόχο τη καλύτερη σχεδίαση της νέας στρατηγικής για τους Ρομά μέσα στο 2020, η οποία θα ισχύσει για την επόμενη δεκαετία.
 
Ο κ. Σταμάτης, θέλησε πριν φύγει, να μπει στο χώρο της Δημιουργικής Απασχόλησης και να καθίσει με τα μικρά παιδιά, λίγο πριν ξεκινήσουν τη γιορτή τους. Έπαιξε με τα μικρά παιδιά και συνομίλησε με τους γονείς τους.
 
«Είμαστε αισιόδοξοι, ότι μετά την επίσκεψη του κ. Σταμάτη, και με τα όσα είδε, άκουσε κι συζήτησε, θα αρχίσουν να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους Ρομά» εκτιμά η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.