Επισκεψη των Αξιωματικων της Ανωτατης Σχολης Πολεμου στην Κομοτηνη.

Τετραήμερη επίσκεψη από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν στη Θράκη οι Αξιωματικοί – σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, στο πλαίσιο της επιτελικής επιμόρφωσής τους.

Μετά από τις επισκέψεις στην Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, όπου τους έγινε σχετική ενημέρωση, το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου, οι σπουδαστές βρέθηκαν στην Κομοτηνή και το Οχυρό της Νυμφαίας.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Ίδρυμα Παπανικολάου, όπου τους σπουδαστές και τον επικεφαλής της Σχολής Στρατηγό κ. Κώστα Καραγεωργίου, υποδέχτηκαν ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Λάζαρος Τσακμακίδης και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας κ. Ιωαννίδης Ηλιάδης.

Οι αξιωματικοί – σπουδαστές, ενημερώθηκαν για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής από τους κ.κ. Σ. Σταυρόπουλο και Λ. Τσακμακίδη.

Ο κ. Λάζαρος Τσακμακίδης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Άρη Παπαδόπουλο, παρουσίασε στους σπουδαστές το γενικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, τα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, το στρατηγικό ρόλο της και γενικότερα τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχονται σε αυτήν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο.

Στο σκοπό της επίσκεψης των σπουδαστών της Σχολής Πολέμου στη Θράκη, αναφέρθηκε στη δήλωσή του ο Υποστράτηγος της Σχολής κ. Κ. Καραγεωργίου: “Το ταξίδι μας είναι εκπαιδευτικό. Έχει σαν σκοπό οι σπουδαστές της Σχολής Πολέμου, που προέρχονται και από άλλες χώρες βάσει της διακρατικής συμφωνίας, όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Βοσνία και η Αλβανία και θα γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές της χώρας μας και συνεργάτες μας, να σπουδάσουν όλο το χώρο της Θράκης, όχι μόνο από στρατηγικής πλευράς, αλλά και από οικονομικής, πολιτιστικής, παραδοσιακής κτλ.”

Υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καραγεωργίου, είναι όλοι οι σπουδαστές της Σχολής Πολέμου, οι οποίοι “έχουν τελειώσει όλα τα σχολεία που αντιστοιχούν στο βαθμό τους μετά την αξιολόγηση από τη σχολή Ευελπίδων. Η Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, η οποία έχει χαρακτηριστεί Ανωτάτη διά νόμου από το 1983, αποτελεί το μεταπτυχιακό που αρμόζει σ΄ έναν αξιωματικό”.

Ο κ. Καραγεωργίου δεν παρέλειψε άλλωστε να αναφέρει ότι “οι σπουδαστές μου είναι γοητευμένοι από τη Θράκη”.

Ο κ. Σταυρόπουλος, με τη σειρά του, δήλωσε τα εξής: “Προσπαθήσαμε να δώουμε στους σπουδαστές της Σχολής Πολέμου μια πλήρη εικόνα της περιοχής μας, τις δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και αντιμετωπίζουμε. Καταλαβαίνετε ότι όταν μιλάτε σε ανώτατα στελέχη, θα πρέπει η παρεχόμενη πληροφόρηση να παρουσιάζει ανάγλυφα το τι γίνεται στην περιοχή μας. Εμείς, σ΄ αυτό τον τόπο, ζητούμε φίλους, συμμάχους, πρεσβευτές στην αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία κάνουμε”. Τέλος ευχήθηκε καλή πορεία στο Διοικητή της Σχολής, αλλά και στη Σχολή του και ευχαρίστησε δημόσια τον αρχηγό του Στρατού μας διότι δίνει τη δυνατότητα να περνάνε από τον τόπο μας όλες οι Σχολές.

Μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των κ.κ. Σταυρόπουλου, Τσακμακίδη και Καραγεωργίου.

Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί μετέβησαν στο Οχυρό της Νυμφαίας, όπου κατέθεσαν στεφάνια και ενημερώθηκαν για το ιστορικό του.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Καραγεωργίου, “η ιστορία έχει γραφτεί, όσον αφορά τουλάχιστον τη μάχη των οχυρών μας. Εμείς την ιστορία τη σπουδάζουμε από στρατηγικής πλευράς, δηλαδή όλες τις μάχες από των αρχαιότερων χρόνων μέχρι και τον τελευταίο στον Κόλπο. Τις αναλύουμε στη Σχολή από πλευράς τακτικής και στρατηγικής, βγάζουμε τα συμπεράσματα, κρατάμε από αυτά τα ωφέλιμα και προσπαθούμε να διδάξουμε στους σπουδαστές μας να μην επαναλαμβάνουν τυχόν λάθη που διακρίνουμε “. Τόνισε με έμφαση ότι “πρέπει να δείχνουμε σεβασμό, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους δε ζουν σήμερα και να αποτιμούμε τις πράξεις τους”.

Τέλος, οι αξιωματικοί – σπουδαστές της Σχολής Πολέμου, παρακάθησαν σε γεύμα που δόθηκε προς τιμήν τους.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.