Επισκεψη της Μαριας Κολλιας Τσαρουχα στην Κομοτηνη

Επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη, τον Μουφτή, το Ιεροσπουδαστήριο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά η οποία είχε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με φορείς της πόλης.
 
Η κ. Τσαρουχά, που συνοδευόταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της από τον πολιτευτή των ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνο Βουζουκίδη, επισκέφτηκε αρχικά τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, με τον οποίο είχε εκτενή συνομιλία για τα θέματα και τα προβλήματα της περιοχής, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του.
 
Κατόπιν μετέβη στο 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ο σχολικός πληθυσμός των οποίων είναι αμιγώς παιδιά Ρομά, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με το Μουφτή Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, ο οποίος στη συνέχεια τη συνόδεψε στην επίσκεψή της στην οικογένεια του Χουσεΐν Νταγιτζίκ στον Άρατο στην οποία και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της. 

Αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες 

Η κ. Τσαρουχά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της μετέβη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, στο οποίο είχε συνάντηση με τον διευθυντή παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη και της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρης Κοσμίδου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο χώρο του 14ου Νηπιαγωγείου και του 12ου Σχολείου Κομοτηνής.
 
Εκεί συνοδευόμενη από τον κ. Κεραμάρη και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη άκουσε τα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί, που έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα των προβλημάτων που έχουν όλοι οι συνάδερφοί τους και την μεγάλη σχολική διαρροή που παρατηρείται στην πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά, μιας και συχνά η εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα των γονέων.
 
Η ίδια υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει τα προβλήματά τους στις αρμόδιες αρχές, ενώ δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της προμήθειας υλικού πληροφορικής για το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κεραμάρη, ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για την αγορά του.
Μάλιστα τα παιδιά περίμεναν την Υπουργό, και σε μία από τις τάξεις που επισκέφτηκε της έδωσαν ένα ημερολόγιο του 2017 με τα ονόματα όλων των παιδιών γραμμένα από πίσω.
 

Όπως τόνισε μετά την επίσκεψή της, η ελληνική πολιτεία προσπαθεί, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς τη μειονότητα, μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Η ίδια δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση όλα τα προβλήματα που παρατηρεί και να βοηθήσει ώστε αυτά να λυθούν.
 
Ερωτηθείσα για την δημιουργία νέων μειονοτικών σχολείων, σημείωσε πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, τονίζοντας πως είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας όλα τα ελληνόπαιδα να τύχουν αυτής της αυτονόητης υποχρέωσης της πολιτείας.
 
Όσο δε για την ιδιαίτερα υψηλή μαθητική διαρροή στην περιοχή, σημείωσε πως η ελληνική πολιτεία γνωρίζει τους λόγους της διαρροής και θα πρέπει να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και η παρουσία με τους δασκάλους και όσους υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο και αυτό άλλωστε θέλει να αναδείξει η παρουσία της, «το ενδιαφέρον και την αγωνία αυτά τα παιδιά, με την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα, να πάνε στο σχολείο, γιατί η μόρφωση είναι αυτή που ανοίγει τους ορίζοντες και ενώνει τους ανθρώπους» όπως επεσήμανε η ίδια.

Σπουδαίες οι δυνατότητες της Θράκης 

Η κ. Τσαρουχά προηγουμένως είχε επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τονίζοντας πως ο Μητροπολίτης δίνει την ψυχή του για να βοηθήσει τους κατοίκους, σε μια ευαίσθητη περιοχή.
 
«Εγώ ως Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης θεωρώ πως η περιοχή έχει σπουδαίες δυνατότητες και ιδιαίτερα θέματα που χρειάζονται αντιμετώπιση» σημείωσε, τονίζοντας πως μέσα στην ελληνική επικράτεια είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους και τις υποχρεώσεις μας διατηρώντας τα δικαιώματά μας.
 
«Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θέλει να είναι κοντά στους ακρίτες, σε μια περιοχή που έχει δυνατότητες, αν αξιοποιηθεί, όμως έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές και σε αυτά που θα έπρεπε και μπορούσαν να είχαν γίνει».
Για αυτό και πραγματοποίησε αυτές τις επισκέψεις, επιθυμώντας να δείξει το ενδιαφέρον του Υπουργείου και της κυβέρνησης και να δει τα θέματα που απασχολούν την ιδιαίτερη αυτή περιοχή. 

«Να είστε κοντά στους κατοίκους της Θράκης» 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τόνισε πως είναι «τιμή της και καμάρι της» που είναι υπουργός και της Θράκης, ζητώντας της μέσα από τις δυνατότητες και τα χαρίσματά της να αγωνιστεί για το καλό του τόπου μας.
 
Της ζήτησε δε να μεταφέρει τόσο στον Πρωθυπουργό όσος και σε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο το κλίμα της περιοχής και να τους τονίσει πως ως Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε όλοι μας χαρούμενοι αλλά και να είναι τιμή μας και καμάρι μας πως η Ελλάδα καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σεβασμό στο πρόσωπο. «Εδώ όπως ξέρετε χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούμε όλοι όμορφα και ειρηνικά, και αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο στην Ευρώπη» παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος και την παρακάλεσε να είναι κοντά στους κατοίκους της Θράκης, τόσο αυτή όσο και όλη η πολιτεία ώστε όλα να ξεπερνιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
«Εμείς εδώ ζούμε, εδώ θα πεθάνουμε, εδώ είναι η γη των πατέρων μας, και αυτή θα φυλάξουμε και θα τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έτσι όπως και ακόμα καλύτερα την παραλάβαμε από τους προγόνους μας και τους γονείς μας» σημείωσε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Ανάσχεση της σχολική διαρροής από το 14ο Νηπιαγωγείο

Περίπου 20 παιδιά Ρομά φοιτούν σταθερά στο 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, στο οποίο οι δασκάλες προσπαθούν όσο μπορούν να μειώσουν τη σχολική διαρροή που είναι από τη φύση της πολύ μεγάλη.
 
Όπως σημειώθηκε κατά την επίσκεψη της Υφυπουργού κ. Κόλλιας Τσαρουχά σε αυτό, η σχολική διαρροή είναι πολύ ανησυχητική μιας και οι γονείς πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη της εκπαίδευσης.
 
Έτσι ενώ πολλές φορές ξεκινούν με αρκετά παιδιά τη σχολική χρονιά, στη συνέχεια η παρουσίες μειώνονται σημαντικά. Για αυτό έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία της παρουσίας των παιδιών σε αυτό και έτσι οι παρουσίες για φέτος, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι αυξάνονται.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη της κ.Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην Κομοτηνή εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.