Επισκεψη Στυλιανιδη στη Ροδοπη

Πενήντα οκτώ παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια θα γίνουν στο Νομό Ροδόπης συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κομοτηνή ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα την Κομοτηνή επισκέφθηκε χθες Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Στυλιανίδης εγκαινίασε το αναβαθμισθέν 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του 10ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, θεμελίωσε το γυμναστήριο στο 2ο Λύκειο και απένειμε επαίνους σε ΑΜΕΑ στο ΚΕΔΔΥ Ροδόπης.

Εγκαίνια του αναβαθμισθέντος 3ου Σχολείου

Τον κ. Στυλιανίδη καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν, εφόσον το σχολείο που κτίσθηκε το 1928, είναι το παλιότερο της πόλης. Πριν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Στυλιανίδη στο σχολείο έγινε σύσκεψη με το σύλλογο διδασκόντων κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η παρέμβασή του για την επίλυσή τους. Ο κ. Στυλιανίδης υποσχέθηκε ότι σύντομα το σχολείο θα αναβαθμιστεί και θα αποτελεί χώρο μάθησης ελκυστικό για τους μαθητές. Η διευθύντρια του σχολείου ευχαρίστησε τον κ, Στυλιανίδη ευχόμενη «να εγκαινιάζει κάθε μέρα τέτοια έργα που δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της πατρίδας», ενώ ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που ανέκυψαν στο χρονικό αυτό διάστημα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ανακαίνιση του σχολείου. «Με εντολή του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη μέσα σε δέκα μήνες ολοκληρώθηκε το έργο το οποίο είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομών σχολικών κτιρίων έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας. 580 σχολικά κτίρια νέα παραδόθηκαν, 375 αναβαπτίσθηκαν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το μεγάλο έργο που εκτελείται στο νομό προσπαθεί να καλύψει παραλήψεις και αστοχίες του παρελθόντος. «Πιστεύω τα αποτελέσματα να είναι ορατά» τόνισε.

Τη χαρά και τη συγκίνησή του εξέφρασε ο κ. Στυλιανίδης. «Είμαι εδώ για να εγκαινιάσω το σχολείο από το οποίο αποφοίτησα και το οποίο με συνέπεια υπηρέτησε πάνω από τριάντα χρόνια ο πατέρας μου. Θα ήθελα από αυτό το σχολείο να εκπέμψω ένα μήνυμα προς όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα της κοινωνικής κινητικότητας που διασφαλίζει η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας. Κάθε μαθήτρια και μαθητής μπορεί να ονειρευτεί μέσα από την ποιοτική δουλειά των δασκάλων του και την αγάπη των γονιών του, να εξαντλήσει την κοινωνική πυραμίδα και να φθάσει στην κορυφή». Συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του γονείς για τη συνεργασία και ευχήθηκε καλή πρόοδο. «Επιτρέψτε μου να πω ότι ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε στη Θράκη και ιδιαίτερα στο νομό Ροδόπης αυτά τα οποία στερήθηκε στο χώρο της εκπαίδευσης. Με αυτό το ιστορικό σχολείο ξεκινά η υλοποίηση μιας αλυσίδας έργων στο νομό Ροδόπης, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σχολεία καινούργια και αναβαθμισμένα, γυμναστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων». Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην μεγάλη ευθύνη που έχει η πολιτεία να πετύχει όλα όσα δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που κάνουν και τους γονείς να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται.

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κλάδου ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τις προσπάθειές του και για την αναβάθμιση του σχολείου ενώ του προσέφερε και δώρο.

Εγκαίνια νέας πτέρυγας 10ου Δημοτικού

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το σχολείο αυτό μαζί με άλλα που εγκαινιάζονται σήμερα «αποτελούν την αρχή ενός φιλόδοξου προγράμματος που στοχεύει να θεραπεύσει τις αδικίες που υπέστη ο νομός Ροδόπης στα ζητήματα σχολικής στέγης και να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις και ευκαιρίες και για τους διδάσκοντες αλλά και για τους μαθητές. Με όλες αυτές τις μονάδες βελτιώνεται η αναλογία διδασκόντων διδασκομένων και δημιουργούνται στο νομό μας διδακτήρια εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα για να μπορέσουν τα παιδιά να απολαύσουν τις ευκαιρίες που στερήθηκαν οι προηγούμενες γενιές». Ευχαρίστησε το νομάρχη και το δήμαρχο Κομοτηναίων γιατί πολλά από αυτά τα επιτεύγματα όπως είπε είναι καρπός κοινής προσπάθειας. «Στο νομό μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η παιδεία πρέπει να ενώνει δυνάμεις και να πολλαπλασιάζει αποτελέσματα». Ευχαρίστησε επίσης τον Περιφερειακό Διευθυντή, τους διευθυντές και όλους τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια που κάνουν «να δημιουργήσουν στην περιοχή μας υποδειγματικές προϋποθέσεις, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να απολαύσουν το σημαντικότερο αγαθό που είναι η ολοκληρωμένη σύγχρονη παιδεία».



Θεμελίωση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών

Το πρώτο κλειστό γυμναστήριο θεμελίωσε στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης, ανταποδίδοντας, όπως είπε, στο νομό Ροδόπης αυτά που στερήθηκε για πολλές δεκαετίες. «Συνδέουμε την παιδεία με τον αθλητισμό. Σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται 150 τέτοια γυμναστήρια. Στο νομό μας το πρώτο και μεγαλύτερο θα είναι αυτό με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια 100000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τις αρχές Μαΐου, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαγωνισμοί και οκτώ μήνες μετά χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργου». Το κλειστό θα είναι 1300 τετραγωνικά μέτρα και θα μπορεί να φιλοξενήσει 1000 θεατές, θα είναι γυμναστήριο μπάσκετ το οποίο θα διατεθεί στο 2ο Λύκειο κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών και το απόγευμα θα διατίθεται στην ομάδα μπάσκετ της πόλης στο ΓΑΣ Κομοτηνή «που φιλοδοξούμε να δούμε στην πρώτη εθνική κατηγορία». Επίσης αντίστοιχα γυμναστήρια σχεδιάζονται για το δήμο Ιάσμου και μικρότερα για το δήμο Νέου Σιδηροχωρίου, το Δήμο Μαρώνειας και την Κοινότητα της Οργάνης. «Είναι μια παρέμβαση που δίνει τη δυνατότητα στην περιοχή να αναδείξει τα ταλέντα της και στον τομέα της φυσικής αγωγής και σε όλη την γκάμα των αθλημάτων τα οποία ουσιαστικά υπηρετούνται από τις υποδομές τις οποίες προετοιμάζουμε».

Ο Ιωαννίδης Ευστράτιος διευθυντής του 2ου Λυκείου, ανέφερε ότι «το έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε δώδεκα μήνες ήταν ένα ζητούμενο δικό μας εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο στα αιτούμενα περί ελλείψεων περιλαμβάναμε την ίδια αναφορά εζητείτο αυτός ο χώρος. Η δυναμική παρέμβαση εν μία νυκτί του κ. Υπουργού μας λύνει το θέμα και μας γεμίζει αισιοδοξία στην προσπάθειά μας που είναι παιδευτική, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτήν βρίσκονται ο αθλητισμός και τα πολιτιστικά». Ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη με την ευχή να πραγματοποιήσει και τα εγκαίνια ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΓΑΣ τόνισε ότι ο έργο το χρειαζόταν άμεσα ο τόπος μας, «γιατί ο ΓΑΣ έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία και αυτό το γήπεδο θα μας βοηθήσει ώστε να εδραιωθεί στον αθλητικό χώρο ο ΓΑΣ», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό

Απονομή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε ΑΜΕΑ Ν. Ροδόπης

Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές που θα επιτρέψουν τα παιδιά να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία από το σπίτι προσέφερε ο Υπουργός Παιδείας στο ΚΕΔΔΥ Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε τη δυνατότητα συζήτησης με τους γονείς και επιστήμονες ειδικούς του σχολείου, όπου και του αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με την αναφορά στην επίσκεψή του στη Γαλλία όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, οι ευκαιρίες που πρέπει να δίνει το κάθε κράτος της ΕΕ στα παιδιά που έχουν την οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Ένοιωσα περηφάνια παρουσιάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα που σε διάφορες πτυχές του αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ περισσότερο προχωρημένο από τα υπόλοιπα προγράμματα των χωρών της ΕΕ. Μία πτυχή αυτού του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση να πηγαίνει στο σπίτι. Έτσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μοιράσει 4000 υπολογιστές σε παιδιά με αναπηρία τα οποία με τη συνδρομή και των εκπαιδευτών και γονιών από το σπίτι, θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκτιμώ ότι αυτή η πρωτοβουλία, που είμαστε το πρώτο κράτος που την υλοποιεί, θα έχει συνέχεια σε πάρα πολλούς τομείς. Ιδιαίτερα δε εδώ στην περιοχή μας φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε ένα πρότυπο κέντρο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων, ένα κέντρο που ουσιαστικά θα στοιχίσει 25 εκατομμύρια ευρώ και θα συμπεριλαμβάνει ειδικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και ειδικό εργαστήριο και παράλληλα θα προβλέπει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας για άτομα με αναπηρία που τελειώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά συμμετέχουν στη δια βίου μάθηση και για τα οποία οι γονείς σε όλη την Ελλάδα ανησυχούν πώς θα μπορέσουν να ενσωματωθούν, όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή. Στην Κομοτηνή σε ένα μεγάλο οικόπεδο βγαίνοντας από την πόλη που μας παραχωρεί ο δήμος Κομοτηναίων έχουμε προγραμματίσει να κατασκευάσουμε αυτή την πλήρη μονάδα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Αυτό το πιλοτικό μοντέλο εφόσον πετύχει θα αναπαραχθεί σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Στυλιανίδης υποσχέθηκε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσπάθεια σε αυτή την πολιτική, γιατί πιστεύει ότι «τα ΑΜΕΑ θα πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και για ένταξη. Με το νέο σχέδιο που ψηφίσαμε ουσιαστικά καθιστούμε υποχρεωτική την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και προσπαθούμε αυτή την υποχρεωτικότητα να τη συνοδεύσουμε με αντίστοιχα έργα που θα διευκολύνουν στην υλοποίηση αυτού του οράματος».


Η Μαρία Αμφισιάδου ψυχολόγος και αναπληρώτρια προϊσταμένη στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης Υποστήριξης Παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές ανάγκες αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο φορέα που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και ιδρύθηκε το 2000 με το όνομα ΚΔΑΥ. Είπε πως παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν σε παιδιά από τέσσερα μέχρι είκοσι δύο ετών και μαθητές. Το κέντρο αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένο με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Το πιο συχνό αίτημα των γονέων είναι η διερεύνηση των μαθησιακών δυσκολιών που παρουσιάζει το παιδί τους. Τριμελής επιτροπή, σε ένα δεύτερο χρόνο θα συστήνεται πενταμελής σύμφωνα με το νέο νόμο, προχωρά στην διάγνωση, στην γνωμάτευση και στην έκδοση ενός προγράμματος ειδικού εξατομικευμένου που θα ακολουθήσει το παιδί στο σχολείο για να το βοηθήσει στις δυσκολίες του. Όσον αφορά στις δομές ειδικές αγωγής στην Κομοτηνή για τις οποίες ευχαρίστησε τους διευθυντές της εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και τον Περιφερειακό Διευθυντή, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν τμήματα ένταξης και στην προσχολική και στα δημοτικά και στα γυμνάσια τα πόλης. Έχουμε παράλληλες στηρίξεις από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής σε παιδιά μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στα σχολεία τους και έχουμε και κατ’ οίκον εκπαιδεύσεις. Εννοείται ότι έχουμε και τις αυτόνομες μονάδες ειδικής αγωγής, ειδικό νηπιαγωγείο, δημοτικό και δημοτικό γυμνάσιο».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στυλιανίδης στις 7 το απόγευμα μίλησε σε ημερίδα για τη δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.