Επισκεψη στις φυλακες Κομοτηνης

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε φυλακές της χώρας οι βουλευτές Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής και Αχμέτ Χατζηοσμάν συνοδευόμενοι από τους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών Ροδόπης και Έβρου πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δικαστική Φυλακή Κομοτηνής προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Οι βουλευτές δεν είδαν κρατούμενους ενώ σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για να σταματήσει η σημερινή κατάσταση στις φυλακές.

Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής Έβρου: «Χρειάζονται τομές στο σωφρονιστικό σύστημα»

Στις δηλώσεις του ο κ. Ντόλιος ανέφερε ότι η κατάσταση που αντίκρισαν ήταν αναμενόμενη. «Οι διαπιστώσεις δεν μας εξέπληξαν. Λίγο πολύ γνωρίζαμε τα πράγματα. Υπάρχει υπερπληθυσμός που φτάνει σε τέτοια επίπεδα που πραγματικά δημιουργεί μεσαιωνικές καταστάσεις. Μία φυλακή των 90 ατόμων έχει σήμερα πάνω από 300 κρατούμενους. Αυτή είναι μία πρώτη διαπίστωση. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία. Κάποιοι αναγκαστικά πήγαν στο νοσοκομείο γιατί η συμμετοχή στην απεργία δημιούργησε προβλήματα στην υγεία τους. Μια διαπίστωση στην οποία θέλω να σταθώ και να τονίσω είναι ότι η φυλακή αυτή έχει μια καλή εικόνα, όσον αφορά στις υποδομές, η οποία όμως δεν οφείλεται στο κράτος, αλλά σε πρωτοβουλίες της διεύθυνσης των φυλακών και κυρίως στην ανταπόκριση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής. Εννοώ την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που μας είπε ο διευθυντής ότι την εργασία, εκτός από τα υλικά που προσέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση, την έκαναν οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Να κλείσω με τη διαπίστωση ότι εκείνο το οποίο χωρίς αμφιβολία όλοι οι Έλληνες έχουν διαπιστώσει πλέον και η κυβέρνηση παραδέχεται είναι ότι χρειάζονται τομές στο σωφρονιστικό σύστημα, τομές που δεν αφορούν μόνο και κύρια τις υποδομές αλλά όλη τη λειτουργία και λογική με την οποία εξυπηρετεί».

Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Το σωφρονιστικό σύστημα χρειάζεται ολοκληρωμένο

σχεδιασμό»

«Το πρόβλημα των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας μας, που κατ’ ευφημισμόν, κατά την άποψή μου ονομάζονται έτσι, είναι χρόνιο», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα προβλήματα έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό. «Δεν είναι τυχαίο ότι 12000 κρατούμενοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο ζενίθ των κινητοποιήσεών τους και μάλιστα έχουν επιλέξει την πιο ακραία μορφή κινητοποιήσεων την απεργία πείνας. Αυτό επιβάλλει σε όλους μας, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις και θέσεις, να προβληματιστούμε εντονότατα, στη δε κυβέρνηση επιτέλους να σταματήσει να μιλά για αποσπασματικά και πυροσβεστικά μέτρα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και με τα μέτρα που εισηγείται, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, δεν πρόκειται να υπάρξει το αίσιο αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει πρωτοβουλία, κινητοποιείται, διερευνά την κατάσταση, τη γνωρίζει καλά βέβαια, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει και τις προτάσεις του».

Συμφωνώντας με τον κ. Ντόλιο ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το σωφρονιστικό σύστημα έχει ανάγκη από ρήξεις και τομές. Θα συμπλήρωνα και από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μάλιστα εξ αρχής. Δεν μπορούμε στη σημερινή εποχή να μιλάμε για κρατούμενους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αισθάνονται σαν να είναι κολασμένοι της γης, ενώ και οι Ευρωπαϊκές συνθήκες που υπέγραψε η Ελλάδα αλλά και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Μαζί με το Γιώργο Ντόλιο, τον Αχμέτ Χατζηοσμάν και τους γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Έβρου, βρισκόμαστε εδώ αλληλέγγυοι στα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που θα προσιδιάζει με τη σύγχρονη εποχή μας. Εδώ η εικόνα του σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής θα μπορούσε να ξεγελάσει, γιατί και από όσα διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, κάτι που εγώ πιστεύω, είναι ίσως το καλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της Ελλάδας και με ένα υπερπληθωρισμό κρατουμένων τριπλάσιο σχεδόν από ό,τι προβλέπει το δυναμικό του και βέβαια με ένα προσωπικό πολύ λιγότερο απ’ αυτό που θα έπρεπε να είναι. Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα, ένα ολόκληρο κράτος να επαφίεται στον πατριωτισμό του προσωπικού των φυλακών και των κρατουμένων που δίνουν βέβαια τον καλύτερό τους εαυτό για να βλέπουμε σήμερα μια φυλακή Κομοτηνής η οποία τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο».

Αντώνης Παπαδόπουλος, αρχιφύλακας: «Το σωφρονιστικό σύστημα πρέπει να γίνει ουσιαστικά σωφρονιστικό»

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους βουλευτές για την επίσκεψη και τόνισε ότι η αποχή συσσιτίου των κρατουμένων και η απεργία πείνας συνεχίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σήμερα. «Υπάρχει ένα αίτημα των κρατουμένων για συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης με χρονικό ορίζοντα την Τρίτη το μεσημέρι και εάν δεν ευοδωθεί λέγεται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και από την πλευρά του Υπουργείου και από την πλευρά των κρατουμένων να δοθεί μία οριστική λύση, γιατί τραβά σε μάκρος αυτή η ιστορία και όσο περισσότερο περνά ο καιρός ο εκνευρισμός και των υπαλλήλων και των κρατουμένων μεγαλώνει. Εύχομαι να διαψευσθώ στις προβλέψεις μου αλλά δεν θα έχουμε καλό τέλος».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζεται η αποχή των 230 κρατούμενων, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έφυγαν και κάποιοι που ήρθαν και μπαίνουν στη διαδικασία πείνας, όπως υπάρχουν μεταγωγές στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες. «Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα επιτέλους γιατί θα τραβήξει σε μάκρος» τόνισε.

Όσον αφορά στα αιτήματα των κρατουμένων ανέφερε ότι «στα 14 από τα 16 αιτήματα υπάρχει απάντηση υπουργείου, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τους κρατούμενους. Οι νόμοι αφήνουν παραθυράκια και πιστεύω ότι δεν θα γίνει εφαρμογή σε όλους τους κρατούμενους. Οι κρατούμενοι ζητούν, εφαρμογή όλων των μέτρων που ζητούν πράγμα λίγο δύσκολο κατά την άποψή μου να υλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα το υπουργείο πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα στα προβλήματα να δοθούν άμεσες λύσεις ούτως ώστε να αποσυμφορεθούν όλες οι φυλακές της χώρας να ικανοποιηθούν εν μέρει και οι κρατούμενοι. Είναι καλό που έγινε η κινητοποίηση, γιατί επιτέλους θα κινητοποιηθούν οι φορείς, οι αρμόδιοι για να υλοποιηθεί αυτό που λέμε εδώ και χρόνια. Το σωφρονιστικό σύστημα πάσχει και πάσχει βαθιά. Είναι βαθιά τιμωρητικό και πρέπει να γίνει ουσιαστικά σωφρονιστικό».

Ουζγκιούρ Μεχμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.