Επιπτωσεις στα χρηματιστηρια απο την τραγωδια στην Αμερικη

Σε χρηματιστηριακό «Περλ Χάρμπορ» μετατράπηκε η χθεσινή πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά των ΗΠΑ. Τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέρρευσαν, παρόλο που η Γουόλ Στριτ δεν άνοιξε το πετρέλαιο και ο χρυσός εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ το δολάριο λύγισε κι αυτό.

Τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού έκλεισαν με πτώση 5,72% και 7,39% αντίστοιχα. Σε μονάδες μάλιστα η πτώση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου –287,7 μονάδες – ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του κραχ του «μαύρου Οκτώβρη» το 1987, ενώ το γαλλικό Χρηματιστήριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1997.

Τα Χρηματιστήρια της Ζυρίχης και του Μιλάνου υποχώρησαν επίσης κατά 6,67% και 7,42%, ενώ αυτό της Φρανκφούρτης παρουσίαζε απώλειες μία ώρα πριν από το κλείσιμο της τάξης του 8,45% έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει πάνω από 11%.

Οι απώλειες του ιταλικού Χρηματιστηρίου ήταν οι μεγαλύτερες από το 1994. Στη Λατινική Αμερική το Χρηματιστήριο της Βραζιλίας υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 9,8% ενώ αυτό της Αργεντινής κατά 5,17%.

Ένα κραχ σαν αυτό του 1987, με τη μόνη διαφορά ότι τότε η χρηματιστηριακή κατάρρευση είχε αποκλειστικά και μόνον οικονομικά αίτια, ενώ η χθεσινή είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής τρομοκρατικής ενέργειας.

Όσον αφορά την πρώτη αίσθηση που άφησε στην αγορά, τουλάχιστον στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, η χθεσινή εθνική τραγωδία στην Αμερική, αναφέρθηκε σήμερα στη δήλωσή του στον ΠτΘ ο Διευθυντής στο υποκατάστημα Π&Κ Κομοτηνής Μπάμπης Σγουρός: «Το χθεσινό τραγικό συμβάν στην Αμερική βρήκε τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανοικτά, πράγμα το οποίο είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο με αποτέλεσμα να κλείσουν με μεγάλες απώλειες» και συνέχισε «η σημερινή συνεδρίαση στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια τώρα δείχνει να έχει μια σταθεροποιητική τάση με έντονες διακυμάνσεις», αναφερόμενος στην Φρανκφούρτη, η οποία σε κάποιο σημείο την πρώτη ώρα της συνεδρίασής της είχε φτάσει μέχρι και συν 2%. Αλλά αυτή τη στιγμή καταγράφει απώλειες.

Εξάλλου ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι «σαφώς και υπάρχει μια έντονη ανησυχία και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προδικάσει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποια θα είναι τα αποτελέσματα τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον πολιτικό, μας κρατάει όλους σε αναμονή».

Αναφερόμενος στους χρηματιστές και όσους ασχολούνται με το Χρηματιστήριο, ο κ. Μαγαλιός τόνισε ότι «η σημερινή κατάσταση στο Χρηματιστήριο είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις, σαφώς και είναι δύσκολα να πάρουμε κάποια θέση» και πιστεύει ότι «οποιοσδήποτε ήταν καλά προετοιμασμένος για οποιαδήποτε συμβάν ή για οποιεσδήποτε διακυμάνσεις στην αγορά με κάποια αυξημένη ρευστότητα, σαφώς και είναι στην καλύτερη θέση».

Εν κατακλείδι, ο κ. Μαγαλιός σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι παγκόσμιες και δεν εξαρτιούνται από εμάς, δήλωσε ότι «είναι γνωστό σε όλους μας η ψυχολογία του κόσμου είναι ένα μεγάλο μέρος του, πως κινείται το Χρηματιστήριο είναι, σαφώς θα πρέπει κι εμείς να δείξουμε στο έπακρο την ψυχραιμία που πρέπει».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.