Επιμορφωτικο Σεμιναριο με την Οθωμανολογο Lady Marina Marks

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 11.00π.μ. το δωδέκατο επιμορφωτικό σεμινάριο από την Οθωμανολόγο Lady Marina Marks με θέμα: “Η εικόνα των Τούρκων / Μουσουλμάνων στον Οθωμανικό ελληνικό Τύπο της περιόδου 1830-1860”. Το σεμινάριο οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Το σεμινάριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το παρακολούθησε πλήθος φοιτητών του τμήματός μας αλλά και σύσσωμο το διδακτικό προσωπικό του. Τη Lady Marks συνόδευσαν η πρώην υφυπουργός εξωτερικών κα Βιργινία Τσουδερού και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, οι οποίοι παρακολούθησαν το σεμινάριο.

Η εισήγηση περιέλαβε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον 16ο -18ο αι. οπότε και άρχισε ο κλυδωνισμός της για να δώσει, τέλος, τη θέση της στο Κεμαλικό κράτος. Η εισηγήτρια περιέγραψε με επιστημονική ακρίβεια αλλά και με γλαφυρότητα την εικόνα του Σουλτάνου, της κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης και του Οθωμανικού λαού, όπως σκιαγραφείται μέσα από τον οθωμανικό ελληνόφωνο τύπο.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από την ομιλήτρια η έντονη αντίθεση στη μεταρρυθμιστική διάθεση του Σουλτάνου από το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας διοίκησης αλλά και του λαού, όπως αυτή εκδηλώθηκε κυρίως εξαιτίας της έκδοσης δύο φιρμανιών, του Χάτι Σερίφ Γκιουλχανέ (1839) και Χάτι Χουμαγιούν (1856).

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου τέθηκαν σχετικά ερωτήματα στη Lady Marks και ακολούθησε συζήτηση επ αυτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.