Επιμελητηριακη oμοβροντια προς την Κυβερνηση για τα πνευματικα δικαιωματα

Δυσμενή τροποποίηση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα εις βάρος χιλιάδων επαγγελματιών και υπέρ μόνο της ΑΕΠΙ ΑΕ καταγγέλλουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΡ και του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Τις αντιδράσεις του επιμελητηριακού κόσμου, τόσο της χώρας όσο και της ΑΜΘ, έχουν προκαλέσει οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα, που αλλάζουν την αρχική μορφή του εις βάρος χιλιάδων επαγγελματιών και υπέρ  της κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΕΠΙ ΑΕ.
Τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης δημοσιοποίησαν επιστολές προς την κυβέρνηση, με τις οποίες διαμαρτύρονται για τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής χωρίς καμία διαβούλευση με την Επιμελητηριακή κοινότητα.  

Αργύρης Αργυρόπουλος «Το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται εις βάρος των χιλιάδων επαγγελματιών και η ΑΕΠΙ βγαίνει (και πάλι) τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη»

 

Ο κ. Αργυρόπουλος με την επιστολή του, την οποία απευθύνει στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει τη συμφωνία του ΕΒΕΡ με το υπ' αριθ. 3080/20-9-2016 έγγραφο της ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις δυσμενείς εξελίξεις επί του Ν/Σ για τα Πνευματικά Δικαιώματα.
 
Υπενθυμίζει δε πως η εφαρμογή του Ν. 2121/1993 οδήγησε στο να γεμίζουν τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις και να σύρονται σε αυτά οι επαγγελματίες-μέλη των επιμελητηρίων, και αυτή η πραγματικότητα, οι πιέσεις όλων και ο δημόσιος διάλογος οδήγησαν στο σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του έτους, και βρήκε σύμφωνη όλη την επιμελητηριακή κοινότητα, η οποία όχι μόνο συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, αλλά απένειμε και τα εύσημα στην Κυβέρνησή για την πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε και που οδήγησε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
 
Για αυτό και αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται «εις βάρος των χιλιάδων επαγγελματιών και η ΑΕΠΙ βγαίνει (και πάλι) τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
«Πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένας νόμος που αγνοεί το διάλογο, τη συμφωνία, τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τη συναίνεση του συνόλου των χρηστών, μέσω των εκπροσώπων τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας;» αναρωτιέται ο κ. Αργυρόπουλος, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένας νόμος που θα έχει θεσμοθετηθεί μέσω αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης του δημοσίου διαλόγου με το σκεπτικό πως μόνο με συλλογικές, ισότιμες και διαφανείς διαδικασίες σύναψης συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών μπορεί να εξυγιανθεί η αγορά και να ωφεληθούν όλοι.
 
Για το λόγο αυτό κάνει έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα προκειμένου άρθρα του νομοσχεδίου να παραμείνουν ως είχαν στο πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 22 Ιανουαρίου 2016, συμβάλλοντας έτσι «στο να υπάρξει δικαιοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία και ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας, εμποδίζοντας ταυτόχρονα ένα σοβαρό πλήγμα στο θεσμό του δημοσίου διαλόγου και της δημοκρατίας». 

Στέλιος Μωραΐτης «Με τις αλλαγές δημιουργείται “βιομηχανία” μηνύσεων» 

Πιο επιθετικός και δεικτικός είναι ο κ. Μωραΐτης, στην επιστολή του που απευθύνεται προς τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Στρατή, κοινοποιείται όμως στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τον Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλη Κορκίδη.
 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης μιλά για σκανδαλώδη τροποποίηση, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από δημιουργούς, χρήστες, Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) που αναφέρονται εξονυχιστικά στις σκανδαλώδεις τροποποιήσεις κατ' άρθρο, ενώ μοναδικός χειροκροτητής, στο σύνολο των εμπλεκομένων μερών, είναι η ΑΕΠΙ Α.Ε. που θεωρεί πως ευνοείται σκανδαλωδώς και από τα 14.470 μέλη της μόνο τα 250 μέλη φέρεται να συμφωνούν και να επικροτούν το αλλαγμένο σχέδιο νόμου, παρόλο που και αυτή η λίστα φαίνεται να βρίσκεται υπό αίρεση.
 
Αφού παραθέτει τις αλλαγές που προκύπτουν στα διάφορά άρθρα του νομοσχεδίου, τονίζει πως οι μοναδικοί κερδισμένοι από τη τροποποίηση αυτή θα ήταν οι ανεξάρτητες οντότητες, κερδοσκοπικές εταιρείες που θα πολλαπλασιάζουν τα έξοδα προς όφελος τους, με «βιομηχανία» μηνύσεων, αγωγών, παραβόλων, αμοιβές δικηγόρων παριστάνοντας τον δραγουμάνο στους χρήστες, εκβιάζοντας τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, ζημιώνοντας όμως σε χρήμα αλλά και σε χρόνο τα μέλη τους που στο τέλος θα εισέπρατταν ψιχία ή τίποτα εφαρμόζοντας την μέχρι σήμερα συνήθη τακτική.
 
Θεωρεί δε αφενός πως οι κερδοσκοπικές εταιρείες, ανεξάρτητες οντότητες θα επωφελούνταν από αυτή τη διάταξη αφού θα προέκυπταν τόκοι πολλών εκατομμυρίων από αυτή τη διαδικασία τα οποία όμως αντί να οδηγηθούν στις τσέπες των δικαιούχων θα πήγαιναν στα ταμεία της εταιρείας με τη συνήθη πρακτική. Αφετέρου τα έξοδα όλα τα οποία θα προέκυπταν από αυτή τη διαδρομή, θα αφαιρούνταν από τα πραγματικά έσοδα των δημιουργών.
 
Ο κ. Μωραΐτης πιστεύει ως η νομική υπηρεσία και οι σύμβουλοι του Υπουργείου «διαμορφώνουν ένα σχέδιο νόμου ευνοώντας σκανδαλωδώς μία κερδοσκοπική εταιρεία Α.Ε, μίας οικογένειας και τα συμφέροντα της, αδιαφορούν για την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων μερών, υγιών ΟΣΔ, δικαιούχων και χρηστών που ενώ τα συμφέροντα τους είναι συγκρουόμενα, για πρώτη φορά στη χώρα μας συμφωνούν κατά 99% με ένα νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή».
 
Για αυτό και κάνει έκκληση να σεβαστεί ο κ. Στρατής την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπλεκομένων μερών που για πρώτη φορά συμφωνούν στο αρχικό σχέδιο νόμου, να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία των ΟΣΔ με τη ψήφιση του άρθρου 53 του αρχικού σχεδίου νόμου «Διορισμός Επιτρόπου», να προτρέψει και να ενδυναμώσει την συνεργασία και τη συνεννόηση ψηφίζοντας το άρθρο 46 του αρχικού σχεδίου νόμου, που προβλέπει την υποχρεωτική διαπραγμάτευση καθώς και το άρθρο 45 του αρχικού σχεδίου νόμου που διασφαλίζει τα δικαιώματα των δικαιούχων.
 
«Επαναφέρετε και ψηφίστε το άρθρο 3, το άρθρο 22 του αρχικού νομοσχεδίου καθώς και το άρθρο 56 του αρχικού σχεδίου νόμου που διασφαλίζει τα συμφέροντα των δημιουργών από τους «γύπες» των κερδοσκοπικών εταιρειών. Απεγκλωβίστε τις αίθουσες των δικαστηρίων από τις χιλιάδες υποθέσεις των πνευματικών δικαιωμάτων. Δώστε τη δυνατότητα, επιτέλους, στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, της τελευταίας 30ετίας, να επουλωθούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.