Επικρατηση της ΠΑΣΚΕ στις εκλογες του Εργατικου Κεντρου Κομοτηνης

Με επικράτηση της παράταξης της ΠΑΣΚΕ η οποία ενίσχυσε τις δυνάμεις της , λαμβάνοντας 93 ψήφους και δέκα έδρες -έναντι επτά που κατείχε την προηγούμενη τριετία – κορυφώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. 39 ψήφους και τέσσερις έδρες έλαβε η ΔΑΚΕ, 11 ψήφους και μία έδρα η παράταξη της ΔΑΣ.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης όπως επίσης ο προϋπολογισμός του 2005, κατά το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Ε.Κ.Κ.

Περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ήταν οι αντιπρόσωποι σωματείων που συμμετείχαν στις διαδικασίες οι οποίοι ανήλθαν σε 147, σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Παντελή Μαγαλιό. Ο ίδιος σχολίασε σε σχετικές δηλώσεις του ότι το γεγονός της αύξησης συμμετοχής των αντιπροσώπων είναι θετικό καθώς μέσα από αυτό αναδεικνύεται ότι «ο κόσμος συνδικαλίζεται». Υποστήριξε δε πως το ίδιο γεγονός συνιστά «μια επιτυχία του Εργατικού Κέντρου γιατί είχε συχνή παρουσία στα εργοστάσια και στους εργαζομένους σε όλα τα προβλήματά τους».

Ο κ. Μαγαλιός δήλωσε εξάλλου πως «η εργασία δεν έχει χρώμα» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα διοίκηση θα πορευθεί «καλά» και στην κατεύθυνση «να μηδενιστούν οι στρεβλώσεις στις εργασιακές σχέσεις».

Ο ίδιος ανάφερε ότι την προηγούμενη περίοδο διενεργήθηκαν 38 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κομοτηνής ενώ με την συνεχή παρουσία του ΕΚΚ στους εργασιακούς χώρους, επιτεύχθηκε η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Εκτίμηση του απερχόμενου Προέδρου του Εργατικού Κέντρου είναι πως τα προβλήματα στους χώρους εργασίας ήταν τεράστια.

Ένταση στις διαδικασίες

Εντάσεις επικράτησαν κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων σωματείων. Όπως διαπιστώθηκε σε ορισμένα σωματεία από την περιοχή των Σαπών ήταν εγγεγραμμένοι και ψήφισαν για την ανάδειξή των αντιπροσώπων κάποιοι επιχειρηματίες και συνταξιούχοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις και παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ για το αντίθετο, αποφασίστηκε τελικώς, από την πλειοψηφία των συνέδρων, να μην μετέχουν οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο.

Σε αναφορά του στην πολιτική και συνδικαλιστική κατάσταση της χώρας και του Ε.Κ.Κ ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Μαγαλιός επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα νέο δρόμο με χαρακτηριστικά διαφορετικού περιεχομένου από αυτά τα οποία γνώριζε για αρκετά χρόνια. «Από τη μια μεριά η αύξηση της ανεργίας, οι νέες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συμβάλλουν στην απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και από την άλλη η κρίση των κομμάτων και των άλλων φορέων εξουσίας παρέχει τη δυνατότητα στα συνδικάτα να αποδειχθούν στους πιο ελκτικούς και μαζικούς πόλους διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία».

Ο κ. Μαγαλιός εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να επιλέξει νέες μορφές οργάνωσης και δράσης του οι οποίες να εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, την σύνδεση του αγώνα με τη λύση των προβλημάτων και τη χάραξη στρατηγικής προοπτικής, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διάνοιξη νέων δρόμων κοινωνικής και εργατικής συνείδησης με στόχο την καταπολέμηση των τάσεων αδράνειας και εξατομίκευσης».

Σε ότι αφορά τον απολογισμό των δράσεων της απερχόμενης διοίκησης ο ίδιος εστίασε σε μια σειρά από παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε εργασιακούς χώρους, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των σωματείων με παράλληλη εντατικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων τάχθηκε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Παναγιώτης Ταξόπουλος εκπρόσωπος της ΔΑΣ. Ο κ. Ταξόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στη ΔΑΚΕ στην οποία επέρριψε ευθύνες για τη σκόπιμη δημιουργία σωματείων «μαϊμού» στην περιοχή.

«Η ΔΑΚΕ πιστεύει σε δημοκρατικές διαδικασίες και το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Πιστεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και συγκρούεται με οποιονδήποτε αν χρειαστεί ακόμη κι αν είναι και η ίδια η παράταξη» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ κ. Καζάκος.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.