«Επικινδυνοι κι ελλιπεις οι δημοσιοι χωροι αθλησης»

Η Εύα Νικολάκογλου είναι καθηγήτρια φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Μαζί με έξι μαθητές της επισκέπτονται χώρους άθλησης, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικά γυμναστήρια διαπιστώνοντας αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Έχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα που εργάζεται αξιοποιώντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο, στο πλαίσιο ενός Δικτύου που συγκροτείται και από άλλα σχολεία της πόλης. «Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη θεματική γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν επισκεφτεί τέτοιους χώρους και δεν έκρυβαν ότι τα ενδιέφερε ιδιαίτερα να ασχοληθούν με το θέμα της ασφάλειας στα σπορ. Οι αθλητικοί χώροι τους είναι πολλοί οικείοι», δηλώνει η κ. Νικολάκογλου και σημειώνει: «Από μια αυτοψία που κάναμε σε πολλούς χώρους άθλησης διαπιστώσαμε ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας».

Πόσοι μαθητές παίρνουν μέρος στις εργασίες της ομάδας σας;

Έξι μαθητές από την Γ΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης εργαζόμαστε στο Δίκτυο Σχολείων. Η δική μας θεματική έχει να κάνει με την ασφάλεια στα σπορ και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Γιατί επιλέξατε αυτή τη θεματική;

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη θεματική, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν επισκεφτεί τέτοιους χώρους και δεν έκρυβαν ότι τα ενδιέφερε ιδιαίτερα να ασχοληθούν με το θέμα της ασφάλειας στα σπορ. Οι αθλητικοί χώροι τους είναι πολλοί οικείοι. Πολλά από τα παιδιά τους επισκέπτονται και ως αθλούμενοι.

Πώς εργάστηκαν τα παιδιά;

Τα παιδιά εργάστηκαν συγκεντρώνοντας πληροφοριακό υλικό από το internet, του οποίου την χρήση κάνουν πολύ εύκολα πλέον και επισκέφτηκαν και χώρους συγκεκριμένης άθλησης στην πόλη μας, το Εθνικό Στάδιο της πόλης και τα Ιδιωτικά Γυμναστήρια.

Ήρθαν σε επαφή με αθλητές και γυμναστές;

Πήραν συνεντεύξεις από τους αρμόδιους φορείς και έβγαλαν συμπεράσματα για το αν τηρούνται οι όροι ασφάλειας στους χώρους αυτούς ή όχι;

Υπάρχει ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους άθλησης;

Σε θεωρητικό επίπεδο όλοι γνωρίζουν τους κανόνες. Υπάρχει και ατομική ευθύνη του κάθε αθλούμενου, αλλά και συλλογική ευθύνη των προπονητών και των αθλητών, των ιδιοκτητών και των υπευθύνων λειτουργίας των αθλητικών κέντρων.

Εσείς τι διαπιστώσατε επισκεπτόμενοι τους χώρους;

Από μια αυτοψία που κάναμε σε πολλούς χώρους άθλησης διαπιστώσαμε ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα, ειδικά στους δημόσιους χώρους άθλησης υπάρχουν ελλείψεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των αθλουμένων. Τα παιδιά τις επισήμαναν, όπως και την ανάγκη χρηματοδότησης για την κάλυψη των ελλείψεων αυτών των χώρων.

Που επισημαίνονται αυτές οι ελλείψεις;

Οι ελλείψεις σχετίζονται με τις υποδομές, με το υλικό που χρησιμοποιούν, με τα όργανα άθλησης. Τα παιδιά επισήμαναν την ανάγκη αγοράς ποιοτικού υλικού, καλύτερων οργάνων.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι λέτε;

Δεν ελλοχεύουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι, γιατί ζούμε σε μια μικρή πόλη, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τα κακώς κείμενα, αλλά και η πρόσβαση σε χώρους περίθαλψης να είναι άμεση. Δεν έχουν συμβεί μέχρις στιγμής ατυχήματα σοβαρά. Κάποια μικροατυχήματα αντιμετωπίστηκαν από τους γυμναστές. Όλοι οι γυμναστές γνωρίζουν από την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και το ΕΚΑΒ της περιοχής αποτελεί εγγύηση γρήγορης μεταφοράς στο νοσοκομείο. Δεν συνέβη κάτι αρνητικό, κάτι πολύ άσχημο.

Τέτοιου είδους προγράμματα βοηθούν τους μαθητές να διδαχθούν καλύτερα την ύλη τους;

Σαφώς και τα βοηθούν. Είναι εξωδιδακτικά προγράμματα, αλλά είναι το ίδιο απαραίτητα με τα μαθήματα που κάνουν τα παιδιά. Πρέπει να τα επαινέσουμε που παίρνουν μέρος σε τέτοια προγράμματα, γιατί αφιερώνουν ελεύθερο χρόνο, από τον ελάχιστο που διαθέτουν πλέον οι μαθητές μας.

Γιατί λέτε ότι το κάνουν;

Διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους γιατί ενδιαφέρονται για τα ζητήματα αυτά. Διαπιστώνουμε όλοι οι καθηγητές που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα ότι τους είναι πάρα πολύ χρήσιμα, πολύ – πολύ ευχάριστα και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πλαισιώνουν ολοένα και περισσότερο το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.