Επιδοτουνται πιλοτικα καλλιεργειες φαρμακευτικων – αρωματικων φυτων σε ολους τους νομους της περιφερειας

Αδιευκρίνιστο παραμένει το που θα διατεθούν τα φυτά – προϊόντα από την καλλιέργεια φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών, ενεργειακών φυτών και αμπελιών που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης παρέχει και διάφορες οικονομικές ενισχύσεις για την εγκατάσταση πιλοτικών – επιδεικτικών αγρών. Φέτος σύμφωνα με το υπουργείο θα εγκατασταθούν 322 πιλοτικοί αγροί συνολικής έκτασης 2.010 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γεωργίας κ. Ερελιάδη υπάρχει μια τέτοια απόφαση αλλά λόγω των εκλογών και της αλλαγής ηγεσίας στο Υπουργείο έχουν παγώσει προσωρινά όλες οι αποφάσεις. «Περιμένουμε νέες οδηγίες για το αν και πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση. Πράγματι πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης αρωματικών φυτών. Μόλις έρθει η τελική απόφαση θα καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος».

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθιερώνεται καθεστώς οικονομικών ενισχύσεων για την εγκατάσταση πιλοτικών – επιδεικτικών αγρών των κλάδων αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, ενεργειακών φυτών, κτηνοτροφικών φυτών καθώς και της αμπέλου, με σκοπό την άμβλυνση του διαρθρωτικού προβλήματος της γεωργίας και τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος.

Η εγκατάσταση των πιλοτικών – επιδεικτικών αγρών θα πραγματοποιηθεί στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στις περιοχές εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η επιλογή των πιλοτικών – επιδεικτικών αγρών εγκατάστασης θα γίνει από επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας με εισήγηση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με κριτήρια την ομοιομορφία του εδάφους σε όλη την έκταση του αγρού, το επίπεδο αυτού, την γειτνίαση του με επαρχιακούς δρόμους κλπ. με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του πιλοτικού – επιδεικτικού αγρού.

Η διάρκεια του προγράμματος για την εγκατάσταση των αγρών θα είναι μέχρι 3 χρόνια και δικαιούχοι των προβλεπόμενων θεωρούνται οι αγρότες, οι οποίοι εφόσον επιλεγούν για την υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης πιλοτικών – επιδεικτικών αγρών δεσμεύονται με την υπογραφή σχετικών συμβάσεων.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αντιστοιχεί στο σύνολο των δαπανών παραγωγής και του προβλεπόμενου κινήτρου ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα, με βάση τις απαιτούμενες ώρες απασχόλησης για την κάλυψη των παγίων και μεταβλητών δαπανών. Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται στους τελικούς αποδέκτες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου, κάθε χρόνου. Η δαπάνη αυτή ανά τελικό αποδέκτη δεν μπορεί να υπερβεί τα 100.000 ευρώ για περίοδο 3 ετών.

Τ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.