Επιδειξη παγκρατιου αθληματος στην αρχαια Ολυμπια

Στην πλατεία δημαρχείου της αρχαίας Ολυμπίας, επίδειξη αγώνων στο παγκράτιο παρακολούθησαν, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, πολίτες κι επισκέπτες της περιοχής, ερχόμενοι σ’ επαφή με ένα δημοφιλές άθλημα της αρχαιότητας. Οι προπονήσεις και οι επιδείξεις των 12 αθλητών στην αρχαία Ολυμπία έγιναν από 9 μέχρι τις 18 Αυγούστου. Η Εθνική Ομάδα ήταν προσκεκλημένη του δημάρχου Ολυμπίας Γιάννη Σκουλαρίκη, πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ.

Στην Εθνική Ομάδα Παγκρατίου συμμετείχαν δύο Κομοτηναίοι αθλητές, η Δήμητρα Μουσχάκη και ο Κωνσταντίνος Ζαφειριάδης. Οι αθλητές της Εθνικής είχαν προπονηθεί στο γήπεδο Φλόκα από την προπονήτρια Μαριλένα Κουμπέ. Παρουσίασαν όλα τα αγωνίσματα που περιλαμβάνει το άθλημα, ενώ την επίδειξη κάλυπταν και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Με θέρμη αγκάλιασε τις επιδείξεις και ο Τύπος της περιοχής με εκτενή αφιερώματα και με τίτλους όπως «το παγκράτιο επιστρέφει στις ρίζες του».

«Ο κρατών τα πάντα»

Σκοπός της επίδειξης στην Ολυμπία ήταν η προβολή του μοναδικού εναπομείναντος ελληνικού αγωνίσματος το οποίο διατηρεί την ελληνική γλώσσα. Η επίδειξη κάλυψε χρονικά την περίοδο από τον 7 π.Χ. αιώνα μέχρι τον 19ο μ.Χ. Το υλικό που παρουσίασαν οι αθλητές βασίζεται σε τεκμηριωμένη δεκαετή έρευνα, δείγμα σεβασμού στο αρχαίο άθλημα.

Παγκράτιο σημαίνει «ο κρατών τα πάντα», δηλαδή αυτός που ελέγχει τα πάντα. Ανάμεσα στους αρχαίους έλληνες ολυμπιονίκες αναφέρονται ο Πολυδάμας, ο Θεαγένης, ενώ Παγκράτης ονομαζόταν ο Δίας, επειδή το παγκράτιο συμβόλιζε το καλύτερο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το παγκράτιο εισήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ., στην 33η Ολυμπιάδα και πρώτος του ολυμπιονίκης ήταν ο παγκρατιαστής Λυγδάμια από τις Συρακούσες.

Τι είναι το παγκράτιο

Ο αρχαίος ιστορικός Φιλόστρατος το χαρακτήριζε ως «το εν Ολυμπία κάλλιστον», το καλύτερο, δηλαδή, από τα αγωνίσματα. Το παγκράτιο είναι μια μορφή αγώνα που συνδυάζει την πάλη, την πυγμαχία και το λάκτισμα. Ο Πλάτωνας περιγράφει ότι έχει στοιχεία από την πυγμαχία και την πάλη. Στο άθλημα αυτό απαγορεύονται τα ευθεία χτυπήματα στο πρόσωπο, στις αρθρώσεις και στα υπόλοιπα ευαίσθητα σημεία τους σώματος. Ο αγώνας είναι αγώνας σημείων. Ανάλογα με τις τεχνικές, τα τεχνάσματα ή τα παλαίσματα βαθμολογείται ο αθλητής που είναι στην παλαίστρα. Κορυφαίος στόχος είναι να οδηγηθεί ο αντίπαλος στην «απαγόρευση», κάτι σαν το νοκ – άουτ. Όταν ένας αθλητής δε μπορεί να συνεχίσει άλλο χτυπάει την παλάμη του στην παλαίστρα ή σηκώνει το δάχτυλο του χεριού. Ο χρόνος του αγώνα είναι τρία λεπτά (καθαρός χρόνος). Στην αρχαιότητα έκρινε ο ελλανοδίκης πότε θα κριθεί ο αγώνας. Το 1979 στον Καναδά, οι Ιάπωνες δήλωναν σε έλληνες αθλητές του παγκρατίου ότι το καράτε προέρχεται από το παγκράτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είναι σκληρότερο άθλημα από την πυγμαχία και σίγουρα όχι από το δημοφιλές ποδόσφαιρο που μετρά πολλούς τραυματισμούς.

Το 1995 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.) και το 2002 η Παγκόσμια Ομοσπονδία όπου συμμετέχουν πλέον περισσότερες από 30 χώρες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι η μοναδική που έχει σαν έδρα της την Αθήνα. Ιστορική της έδρα είναι η Ολυμπία, ενώ ιστορική έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι η Σπάρτη.

Το παγκράτιο έχει τεχνική ονοματολογία και ορολογία από την ελληνική γλώσσα. Οι κατηγορίες κιλών ονομάζονται σειρές κιλών και μαζί με τα αγωνίσματα έχουν την προέλευσή τους από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν 7 σειρές κιλών για τους άντρες και 7 για τις γυναίκες. Τα αγωνίσματα είναι τα εξής:

1.Παγκράτιο άθλημα

2.Παγκράτιο παίδων (14- 18 ετών)

3.Αγώνισμα παλαισμάτων

4.Το αγώνισμα του Πολυδάμα (ένοπλο αγώνισμα με ένα κεντρικό και τρεις επιτιθέμενους, που κρατούν κατά σειρά μακρύ κοντάρι, μικρό ραβδί και μαχαίρι, τα οποία είναι ξύλινα)

5.Το αγώνισμα του Πυξ Λαξ (μόνο με γροθιές και κλωτσιές. Μοιάζει με το Kick Boxing). Σε κάθε αγώνισμα υπάρχουν 4 ελλανοδίκες.

Μαθήματα παγκρατίου αθλήματος γίνονται στην Κομοτηνή από το σύλλογο Yin Yang (Βασ. Ηρακλείου 8).

Η Δήμητρα Μουσχάκη και ο Κωνσταντίνος Ζαφειριάδης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν το Νοέμβριο στην Κορέα σ’ ένα γκαλά πολεμικών τεχνών ως μέλη της Εθνικής Ομάδας Παγκρατίου. Να σημειωθεί ότι η Κορέα έχει μακρά παράδοση στις πολεμικές τέχνες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.