Επιχειρηση-«τσιπαρισμα» στα αδεσποτα της Κομοτηνης

Απέκτησαν ηλεκτρονική ταυτότητα τα πρώτα 50 ζώα του δημοτικού κυνοκομείου, ακολουθούν 250 ως το τέλος του έτους και άλλα 800 από τις αρχές του 2016

Στην προμήθεια chip ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για να καταγράψει ηλεκτρονικά τα ζώα, που φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο, αλλά και εκείνα που κυκλοφορούν αδέσποτα στην πόλη και στους οικισμούς, προχώρησε πρόσφατα ο δήμος Κομοτηνής. Ο σχεδιασμός έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή και ο υπεύθυνος κτηνίατρος του δημοτικού κυνοκομείου, κ. Βασίλης Ιωάννου, προχωράει με γοργούς ρυθμούς στο «τσιπάρισμα» των ζώων, που έχουν περισυλλεχθεί και φιλοξενούνται εκεί κατά την τρέχουσα περίοδο. Προς το παρόν ηλεκτρονική ταυτότητα έχουν αποκτήσει γύρω στα 50 ζώα του δημοτικού κυνοκομείου, ενώ βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει, μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους θα ανέρχονται σε 300. Για την καινούργια χρονιά η δημοτική αρχή έχει παραγγείλει επιπλέον 800 τσιπ ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με προοπτική να περισυλλεχθούν και να σημανθούν όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης και των οικισμών.
 
Σκοπός του ανωτέρω εγχειρήματος είναι να γίνει πιο οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας. Η δημιουργία ενός αρχείου με το ιστορικό κάθε ζώου θα συμβάλει, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ώστε «να ξέρουμε πού ζούσε, αν έχει μετακινηθεί, πότε έχει εμβολιαστεί, πότε έχει στειρωθεί, πότε έχει ευνουχιστεί». «Θα ξέρουμε τον αριθμό των αδέσποτων», προσέθεσε, «τι έχει κάνει το κάθε ζώο και σε ποια ημερομηνία».
 
 

240 ζώα φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής

Στο δημοτικό κυνοκομείο, όπου αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται περίπου 240 αδέσποτα ζώα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. «Κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των ήδη καλών εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «ενώ καθημερινά γίνεται περισυλλογή αδέσποτων, που είτε έχουν περίοδο είτε είναι έγκυα, για να στειρωθούν». «Επίσης επεμβαίνουμε σε περιπτώσεις τροχαίων και όπου μας ενημερώνουν ότι υπάρχει άρρωστο ζώο», επισήμανε, «τα αδέσποτα, για τα οποία έχουμε καταγγελίες για επιθέσεις περισυλλέγονται στο δημοτικό κυνοκομείο». Να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του δημοτικού κυνοκομείου προβαίνουν επιπλέον σε συνεχείς εμβολιασμούς των ζώων για τη λύσσα και για διάφορες άλλες ασθένειες, ενώ εκτός από στειρώσεις, γίνονται πλέον και ευνουχισμοί στα αρσενικά ζώα, για να αποφεύγεται ο σχηματισμός αγελών, οι κυνομαχίες και τυχόν επιθέσεις σε περαστικούς.
 
 

Βασίλης Ιωάννου 

«Η κοινωνία της Κομοτηνής είναι ανεκτική στα αδέσποτα και ένα μεγάλο μέρος της μας βοηθάει»


 
Πολύτιμη συνδρομή στο έργο του προσωπικού του δημοτικού κυνοκομείου προσφέρουν τα μέλη της Φιλοζωικής Κομοτηνής, αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής μας. «Η κοινωνία της Κομοτηνής είναι ανεκτική στα αδέσποτα και ένα μεγάλο μέρος της μας βοηθάει», αναγνώρισε ο κ. Ιωάννου. Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνούν με το δημοτικό κυνοκομείο, στο τηλέφωνο 25310 84675, για να ενημερώνουν το προσωπικό του για περιπτώσεις αδέσποτων ζώων, που έχουν ανάγκη από νοσηλεία ή πρόκειται να γεννήσουν.
 
 

«Τα ζώα δε γεννιούνται ούτε σε εμάς, ούτε στα καταφύγια της Φιλοζωικής, αλλά γεννιούνται έξω και γι’ αυτό πολλαπλασιάζονται»

 
Επίσης, έκανε έκκληση να μην εγκαταλείπονται δεσποζόμενα ζώα από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το ήδη οξυμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα. «Τα ζώα δε γεννιούνται ούτε σε εμάς, ούτε στα καταφύγια της Φιλοζωικής», παρατήρησε, «τα ζώα γεννιούνται έξω». «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει αναλάβει ένα ζώο και μετά το παράτησε»,  συνέχισε, «ή κράτησε τη μαμά πέταξε έξω τα κουταβάκια. Γι’ αυτό και πολλαπλασιάζονται. Έχουμε μέχρι και καθαρόαιμα γερμανικά ποιμενικά, καθαρόαιμα λαμπραντόρ, ενώ είχαμε και καθαρόαιμο μαλτέζ. Αυτά κάποιοι είτε τα έχουν ακριβοπληρώσει, είτε τους τα έχουν χαρίσει, και στη συνέχεια για διάφορους λόγους τα άφησαν έξω. Εκεί επεμβαίνουμε εμείς, τα περισυλλέγουμε, τα εμβολιάζουμε και βλέπουμε την κατάσταση της υγείας τους. Από εδώ και πέρα θα μπαίνει και το μικροτσίπ και στη συνέχεια θα βγαίνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με τη νομοθεσία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.