Επιχειρηση «σκουπα» για 28 εγκαταλελειμμενα οχηματα σε δρομους της Κομοτηνης

Θα διενεργηθεί δημοπρασία για την ανάθεση της περισυλλογής τους

Όλοι σχεδόν οι δημότες της Κομοτηνής έχουν παραστάσεις από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, συχνά παλιά και κατεστραμμένα, στις γειτονιές ή και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Άγνωστο για ποιους λόγους οι κάτοχοί τους δεν προχώρησαν σε απόσυρση, για να αποκομίσουν μάλιστα και ένα μικρό οικονομικό όφελος, αλλά τα στάθμευσαν σε κάποια σημεία της πόλης και δεν επέστρεψαν ποτέ για να τα μετακινήσουν. Για αυτές τις περιπτώσεις η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την παρέμβαση των δήμων, στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης των εν λόγω οχημάτων, αφού ταχθεί μία εύλογη προθεσμία προς τους πιθανούς ιδιοκτήτες.
 
Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς του και ενώ έχουν εντοπιστεί, είτε από τις υπηρεσίες του είτε μετά από καταγγελίες δημοτών, συνολικά 28 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία της πόλης και των οικισμών, ο δήμος Κομοτηνής προχωρά σε δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει την περισυλλογή, την αποθήκευση και την εκποίηση των παραπάνω οχημάτων. Χθες καταρτίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας και θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ορισμός της ημέρας διεξαγωγής της.

Τα ελάχιστα όρια προσφορών για την επικείμενη δημοπρασία

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου προσδιόρισε μεταξύ άλλων τα ελάχιστα όρια προσφορών, που θα μπορούν να καταθέσουν οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία για την ανάληψη  του συγκεκριμένου έργου. Για Ι.Χ. αυτοκίνητα το ύψος της κατώτερης προσφοράς ορίστηκε στα 80 ευρώ ανά τεμάχιο, για τα δίκυκλα στα 50 ευρώ ανά τεμάχιο, για τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους στα 100 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ για τα τροχόσπιτα, τις καρότσες φορτηγού, και τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στα 150 ανά τεμάχιο.

Δημήτρης Πολιτειάδης
 
«Δεν είναι τόσο σημαντικά τα έσοδα, όσο ότι τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα πρέπει να φύγουν, γιατί είναι εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους»

Τα χρήματα, που αναμένεται να μπουν στα ταμεία του δήμου μέσω αυτής της διαδικασίας, υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Αυτό δεν είναι το σημαντικότερο της όλης υπόθεσης, όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, προτάσσοντας ως διακύβευμα την προστασία της δημόσιας υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. «Δεν είναι τόσο σημαντικά τα έσοδα», παρατήρησε, «όσο το γεγονός ότι τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα πρέπει να φύγουν, γιατί λειτουργούν και ως εστίες μόλυνσης, αλλά και εγκυμονούν κινδύνους για παιδιά είτε από σπασμένα τζάμια είτε από πόρτες τις οποίες μπορεί ένα παιδάκι να ανοίξει και να μπει μέσα». 

Ειδοποιητήριο, με αποδέκτη τον πιθανό κάτοχο, πριν εκκινήσει η διαδικασία της περισυλλογής

Ο κ. Πολιτειάδης διευκρίνισε, τέλος, ότι η εκκίνηση της διαδικασίας περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου οχήματος προϋποθέτει την απόθεση σε αυτό σχετικού ειδοποιητηρίου για ένα διάστημα 15-20 ημερών. Αν παρέλθει η συγκεκριμένη προθεσμία, δίχως κάποια ανταπόκριση από τον πιθανό κάτοχο του οχήματος, τότε μόνο κινητοποιείται ο δήμος και προβαίνει στις περιγραφείσες ενέργειες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.