“Επιχειρηση Ευρω”

Αυτeς τις μέρες εξελίσσεται με άκρως απόρρητες διαδικασίες η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης χρημάτων σε όλη την Ελλάδα με κάθε μέσο: τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ακόμη και νταλίκες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρει στο κεντρικό θησαυροφυλάκιό της αλλά και στα 27 υποκαταστήματα που διαθέτει στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ, τα οποία από 1ης Σεπτεμβρίου (τα κέρματα) και από 1ης Οκτωβρίου (τα χαρτονομίσματα) θα αρχίσει να διαθέτει στις εμπορικές τράπεζες, έτσι ώστε από τον Δεκέμβριο να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα της δραχμής, η οποία θα κυκλοφορεί εκ παραλλήλου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2002, για να περάσει από την επομένη οριστικώς και αμετακλήτως στην Ιστορία.

Οπως γράφει το “Βήμα της Κυριακής”, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιχείρησης αρκεί να αναφερθεί ότι έχουν εκτυπωθεί 617 εκατ. τεμάχια τραπεζογραμματίων, εκ των οποίων ορισμένα (270.000) τυπώθηκαν στο εξωτερικό και ήλθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η μεγαλύτερη δυσκολία ωστόσο στην όλη επιχείρηση ανέκυψε με τα κέρματα που είναι βαριά. Αυτά συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια βάρους 18-20 κιλών το καθένα. Σε κάθε χρηματαποστολή φορτώνονται σε φορτηγά αυτοκίνητα περίπου 1.200 κιβώτια συνολικού βάρους 20-24 τόνων.

Ευρώ και

φορολογία

Οριακές βελτιώσεις στη φορολογία των εισοδημάτων θα φέρει τον επόμενο χρόνο το ευρώ, ενώ αμετάβλητα θα μείνουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Σε σύσκεψη που θα γίνει μεθαύριο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γιώργου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των μεγεθών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή των φόρων, των τελών, των δασμών και των κλιμάκων των τεκμηρίων διαβίωσης.

Οπως προκύπτει από τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο όριοι διαμορφώνεται σε 6.162 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 2.100.000 δρχ., για το σύνολο των φορολογουμένων και θα είναι υψηλότερο κατά 300.000 δρχ., ή 880 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δηλαδή θα διαμορφωθεί σε 7.042 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κατά τη διαδικασία της μετατροπής και της στρογγυλοποίησης των ποσών που αναφέρονται σε φορολογικά όρια, κλιμάκια εισοδήματος, tax credits κτλ. επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η μη επιβολή επιπλέον φορολογικών βαρών και αυξήσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αυξήθηκαν τα ποσά που αναφέρονται σε ελαφρύνσεις των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα:

– Το ποσό του ετήσιου εισοδήματος που μπορούν να αποκτούν τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο είναι ως 400.000 δρχ. με τις ισχύουσες διατάξεις ενώ με τις προτεινόμενες σε ευρώ αυξάνεται σε 408.900 δρχ. (1.200 ευρώ) και

– Τα ποσά του φόρου με τα οποία μειώνεται ο φόρος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα για τον φορολογούμενο που τον βαρύνει ένα τέκνο είναι 30.000 δρχ. και 35.000 δρχ. όταν τον βαρύνουν δύο τέκνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ με τις προτεινόμενες σε ευρώ είναι 30.668 δρχ. (90 ευρώ) και 35.779 δρχ. (105 ευρώ) αντιστοίχως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.