Επιχειρηση χαρτογραφησης των προσβασιμων σημειων για ΑμεΑ στην Κομοτηνη

Στοίχημα η βελτίωση της προσβασιμότητας στα καταστήματα και η ευαισθητοποίηση του κοινού

Έτοιμοι να πιάσουν δουλεία προκειμένου να φέρουν εις πέρας ένα φιλόδοξο όσο και πολυποίκιλα χρήσιμο έργο, δηλώνουν οι εθελοντές της ομάδας Prosvasis και ο πάντα δραστήριος σύλλογος της πόλης μας «ΠΕΡΠΑΤΩ». Ο στόχος τους διπλός: να καταγράψουν τα προσβάσιμα σημεία της πόλης μας για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Κομοτηνής γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ευτυχία Δασκαλοπούλου «Έστω κι ένας να αλλάξει νοοτροπία είναι κέρδος μας»

Περιγράφοντας την παραπάνω πρωτοβουλία εκ μέρους της ομάδας Prosvasis η κ. Ευτυχία Δασκαλοπούλου εξήγησε πως «στο πλαίσιο του έργου “Προσβάσιμοι Δρόμοι” έχουμε επισκεφθεί την Κομοτηνή, για να κάνουμε κάποιες δράσεις χαρτογράφησης, καταγραφής προσβάσιμων σημείων για άτομα με κινητική αναπηρία καθώς και δράσεις ενημέρωσης σε κατοίκους και φορείς για την προσβασιμότητα και το σεβασμό γύρω από το κομμάτι της διαφορετικότητας».
 
Αναφορικά με το κομμάτι της χαρτογράφησης η ίδια σημείωσε πως οι καταγραφές γίνονται σε εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά., σε ό,τι δηλαδή μπορεί να φανεί χρήσιμο είτε σε έναν τουρίστα με κινητικά προβλήματα που επισκέπτεται την πόλη είτε ακόμη και στον δημότη ΑμεΑ, ώστε να μπορεί να κινηθεί άνετα στην πόλη του, καλώντας όλους τους πολίτες να μπουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα http://www.prosvasis.co και να μοιραστούν τις γνώσεις τους σε σχέση με τα σημεία προσβασιμότητας της Κομοτηνής ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
 
Εκεί όμως που δίνει έμφαση το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με την κ. Δασκαλοπούλου είναι το κομμάτι της ευαισθητοποίησης. «Θέλουμε να περάσουμε την ιδέα στους πολίτες, ώστε να μπορέσουν να δουν διαφορετικά του χώρους γύρω τους, με τα μάτια ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινούμε από τη βάση και η βάση σε μια τέτοια δράση είναι η παιδεία και η ενημέρωση». « Έστω κι ένας να αλλάξει νοοτροπία είναι κέρδος μας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας βέβαια πως «για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα τέτοιες δράσεις θα πρέπει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τόσο από τους δήμους όσο και από τα καταστήματα».
 
Έτσι μέχρι την Παρασκευή η ομάδα εθελοντών του Prosvasis από κοινού με μέλη του Συλλόγου «Περπατώ» θα ξεχυθούν στους δρόμους της Κομοτηνής, καταγράφοντας σημεία προσβασιμότητας και ενημερώνοντας πολίτες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι εθελοντές του Prosvasis έχουν επισκεφθεί πραγματοποιώντας ανάλογες δράσεις την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και την Κω, ενώ ακολουθούν στη λίστα των επισκέψεων η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις καταγραφές στις προαναφερόμενες πόλεις, όπως σημείωσε η κ. Δασκαλοπούλου, «είναι ικανοποιητικά από πολεοδομικής άποψης, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μεριμνήσει για ράμπες, θέσεις πάρκινγκ και άλλες υποδομές. Αμαξίδια και άτομα με προβλήματα στην κίνηση σε αυτές τις πόλεις μπορούν να κινηθούν άνετα. Αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα». 

Στέλλα Βογιατζή «Η πλειοψηφία των οδηγών σέβεται τους χώρους στάθμευσης ΑμεΑ»

Καταθέτοντας τη δική της εμπειρία από το επίπεδο της προσβασιμότητας στην Κομοτηνή η κ. Στέλλα Βογιατζή, μέλος του «ΠΕΡΠΑΤΩ», παρατήρησε αρχικά πως η ίδια δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στη μετακίνησή της, προσθέτοντας πως και στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείται κάποιο πρόβλημα τα μέλη του «ΠΕΡΠΑΤΩ» το καταγράφουν και το γνωστοποιούν στους αρμοδίους του Δήμου.

Όσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία στο κομμάτι της προσβασιμότητας, η κ. Βογιατζή αναγνώρισε πως εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα καθώς δεν έχουν φροντίσει όλοι οι καταστηματάρχες να κάνουν προσβάσιμα τα καταστήματά. Για τα φαινόμενα δε της παράνομης στάθμευσης σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, υποστήριξε πως η πλειοψηφία των οδηγών σέβεται τους επίμαχους χώρους στάθμευσης και στις περιπτώσεις εκείνες που οι οδηγοί επιλέγουν να παρανομήσουν, συνήθως μετά από παρατήρηση απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους. 

Τρύφωνας Καρούντζος «Σε αυτή τη χωρά πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις για να συνετίζονται οι πολίτες»

Παρεμβαίνοντας στην αναφορά της κ. Βογιατζή, ο κ. Τρύφωνας Καρούντζος, επίσης μέλος του «Περπατώ», εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε αυτή τη χωρά πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις για να συνετίζονται οι πολίτες», υπενθυμίζοντας τα νομοθετήματα που προβλέπουν πρόστιμο 200 ευρώ σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης σε χώρο ΑμεΑ ή σε χώρο που εμποδίζεται η πρόσβαση σε ράμπα. Παράλληλα ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση να φωτογραφίζονται τέτοιου είδους παραβάσεις και να στέλνονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail στις κατά τόπους τροχονομικές διευθύνσεις, ώστε να κινούνται οι ανάλογες διαδικασίες επιβολής προστίμων.

Η ομάδα Prosvasis

Τον Οκτώβριο του 2013 μία παρέα νέων παιδιών, η Έλενα, η Έφη, ο Βασίλης και ο Νίκος θέλοντας να καθιερώσουν στην συνείδηση των ανθρώπων πως η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων και όχι μόνο των λίγων, δημιούργησαν το Prosvasis.co αναβαθμίζοντας την ζωή των χιλιάδων συμπολιτών τους με κινητικά προβλήματα. Το Prosvasis.co είναι μια νέα online διαδικτυακή πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν κυρίως ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Περιλαμβάνει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος όπως: εστιατόρια, θέατρα, μουσεία, καφετέριες, θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ, ξενοδοχεία και άλλα σημεία ψυχαγωγίας και πολιτισμού. 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.