«Επι ταπητος το Αμπελουργικο Φυτωριο»

Την ευκαιρία να ευχηθεί καλή σοδιά στους αμπελουργούς, τους οινοποιούς και τους γεωργούς είχε ο Δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, κατά τη χθεσινή εκδήλωση στην Αίγειρο για τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών.

Ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την μέχρι τώρα εξέλιξή τους. «Είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς τα τελευταία 2 με 3 χρόνια έχουν δοθεί περίπου 300 στρέμματα φυτεύσεις αμπελιών, τα οποία είναι σε εξέλιξη. Τα περισσότερα έχουν φυτευτεί και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι φυτεύσεις μέσα και στο επόμενο διάστημα».

Όσο για την επαναλειτουργία του Αμπελουργικού Φυτωρίου στην περιοχή, έκτασης 350 στρεμμάτων περίπου -που συζητιέται εδώ και έξι χρόνια περίπου- ο δήμαρχος Αιγείρου εξήγησε ότι κάθε χρόνο τίθεται το εν λόγω ζήτημα, ενώ υπάρχει πάγια αντίδραση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως ανέφερε ο ίδιος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα. «Περιμένω από το υπουργείο την οριστικοποίηση της ημέρας που θα συναντηθώ με τον κ. Κοντό για να θέσουμε το ζήτημα και να το αναπτύξω πλέον και ουσιαστικά, πέρα από τα γραπτά. Είναι καιρός το Αμπελουργικό Φυτώριο να αξιοποιηθεί, καθώς υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης που ξεπερνάει κατά πολύ την στενή έννοια του Αμπελουργικού Φυτωρίου, όπως λειτουργεί τώρα».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί στο Leader, στον Άξονα 4 του νέου Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης 2007-2013. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει να γίνει ένα αγροτουριστικό κτήμα, το οποίο θα λειτουργήσει με τα εξής χαρακτηριστικά: θα περιλαμβάνει βιολογικό αμπελώνα, συσκευαστήριο – οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, καζάνι για τσίπουρα, αγροτουριστικούς ξενώνες και κέντρο γευσιγνωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λίτσο, ο Δήμος Αιγείρου αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δημιουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που απαιτούνται, ενώ στη συνέχεια να προχωρήσει στην εκμίσθωσή τους «για να λειτουργήσουν μέσα από τους ιδιώτες έτσι ώστε και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να συνεισφέρουν, προκειμένου να επιτευχθεί το εγχείρημα. Πάντως ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ασχοληθούν υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Λίτσος.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.