Επι ταπητος τα προβληματα των παλιννοστουντων

Αμεσες και επίπονες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ένωση Παλιννοστούντων Θράκης, συνεχείς οι συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΚ, ο Δήμος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκληρωμένης αποκατάστασης των νεοπροσφύγων, καθώς επίσης και επανειλημμένες οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Κομοτηναίων κ. Τάσου Βαβατσικλή συνέβαλαν στο να προχωρήσει το θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τους παλιννοστούντες και έχει να κάνει με τα έργα υποδομής, όπως η ηλεκτροδότηση και άλλα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα τις προσπάθειες να βρουν το δίκιο τους, αφού εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για την επίλυση των γνωστών τους προβλημάτων μέσα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους. Έτσι, στις αρχές Ιουλίου είχαν συνάντηση με τον κ. Βασίλη Μπορνόβα, πρόεδρο της πενταμελούς Επιτροπής Εκκαθάρισης ΕΙΥΑΠΟΕ, στη διάρκεια της οποίας είχαν συζητηθεί όλα τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες.
Ο κ. Μπορνόβας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι γνωρίζει τα προβλήματα των παλιννοστούντων και θα καταβάλλει εκ μέρους του προσπάθειες, ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Χθες, 21 Ιουλίου, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής δόθηκαν κάποιες λύσεις στα θέματα των παλιννοστούντων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Μουσκοΐδη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο πρώτο μέρος της ύδρευσης του οικισμού στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, το έργο αυτό ανατέθηκε στον κ. Τζιναρέλλη με προθεσμία 15 ημερών να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά και να προχωρήσει στις εργασίες. Σχετικά με το θέμα του υδραγωγείου, αύριο Τετάρτη 23 Ιουλίου θα ανοίξουν οι προσφορές και θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου. Ως προς την αποχέτευση της δεύτερης πλευράς του οικισμού, το θέμα αυτό θα είναι γνωστό πολύ σύντομα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο υπογραφής από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Συνάντηση με τον κ. Φωτιάδη

Στην ημερίδα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για τη «Φορολογική Μεταρρύθμιση» παρέστη ως κεντρικός ομιλητής ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Θράκη. Με πρωτοβουλία της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, καθώς επίσης και με την παρέμβαση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Τ. Βαβατσικλή γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, μετά το πέρας της ημερίδας, έγινε η συνάντηση του κ. Φωτιάδη με τους εκπροσώπους της Ένωσης στα γραφεία του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος κ. Βαβατσικλής έθεσε στον κ. Υφυπουργό το θέμα της αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών παρουσία των εκπροσώπων της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα των παλιννοστούντων ομογενών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υλοποίηση του Προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης, μετά τη δημοσίευση του Νόμου που προβλέπει τη λύση και εκκαθάριση του ΕΙΥΑΠΟΕ, τα οποία έχουν ως εξής: α) η μη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε ομογενείς στις περιπτώσεις ανέγερσης πρώτης κατοικίας σε παραχωρημένα από το ΕΙΥΑΠΟΕ οικόπεδα, β) η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών και την εγκατάσταση στα σπίτια τους, γ) η παροχή μισθωμένης κατοικίας σε ομογενείς και δ) η μεγάλη καθυστέρηση έργων υποδομής στις περιοχές ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Κομοτηνής και Ξάνθης.

Ο κ. Φωτιάδης που αρκετό καιρό ασχολείται με τα θέματα των νεοπροσφύγων και έχει δρομολογήσει την πορεία τους, έδειξε κι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του. Παρουσία των εκπροσώπων των παλιννοστούντων είχε άμεση τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Βαλασόπουλο, μετά την οποία ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία σύντομα θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Υποσχέθηκε άμεση παρέμβαση ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα και να εκλείψουν οι πήγές των προβλημάτων αυτών των ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής κ. Ανδρέας Μουσκοΐδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης κ. Λευτέρης Καρελιάδης και ο γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Σαρίδης.

Συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη

Το βράδυ της ίδιας μέρας, μετά τη συνάντηση με τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ που είχε στο ξενοδοχείο «ΡΟΔΟΠΗ» ο νέος γραμματέας της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοΐδης ακολούθησε η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, αποτελούμενη από τους κκ Ανδρέα Μουσκοΐδη, δημοτικό σύμβουλο, και Λευτέρη Καρελιάδη, πρόεδρο της Ένωσης, η οποία έγινε μετά από την παρέμβαση του κ. Γιώργου Πετρίδη, Γραμματέα της ΝΟΔΕ ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν τα καυτά θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό τους νεοπρόσφυγες, ενώ στον κ. Χρυσοχοΐδη, όπως και στον κ. Φωτιάδη προηγουμένως επιδόθηκε η επιστολή της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, όπου αναφέρονται τα γνωστά προβλήματα.

Ακολουθεί η επιστολή…

ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ , ΙΕΡΟΝΙΜΟΥ,22

Προς: Γραμματέα ΠΑΣΟΚ

κ. Μ. ΧΡΙΣΟΧΟΪΔΗ

Θεμα: Προβλήματα των Παλιννοστούντων ομογενών σε Α΄ ζώνη

(Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Σχετ: α) Νόμος 3072 (ΦΕΚ 294 Α΄ / 14-12-02),

β) ΚΥΑ υπ΄αριθμ.96629 / 2220/02 (ΦΕΚ 1287 Β΄ /3-10-02)

γ) Νομος 2790 (ΦΕΚ 24 Α/2000)

δ) ΚΥΑ υπ΄ αριθμ.33764 / 532 (ΦΕΚ 1278 Β΄ / 2000)

Μετά την δημοσίευση του (α) σχετικού Νόμου που προβλέπει την λύση και εκκαθάριση του ΕΙΥΑΠΟΕ παρουσιάστηκαν πολλά και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την υλοποίηση του Προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών ,για τη λύση των οποίων χρειάζεται άμεση και ουσιαστική παρέμβαση σας

Τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι:

1 ) Το φαινόμενο της μη χορήγησης στεγαστικών δανείων σε ομογενείς στις περιπτώσεις ανέγερσης πρώτης κατοικίας σε παραχωρημένα από το ΕΙΥΑΠΟΕ οικόπεδα ,επειδή η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της

( 24 / 6-2-03) απαιτεί και την παρουσία εξουσιοδοτημένου εκπρόσωπου της Περιφέρειας (παρ.15) για να υπογράψει την δανειακή σύμβαση ,ως εκ του Τρίτου συμβαλλόμενος και να συναινέσει στην έγγραφη προσημείωσης υποθήκης υπέρ της Τράπεζας προς εξασφάλιση του δανείου.

Η απαίτηση αυτή πιστεύουμε ο΄τι δεν είναι νόμιμη , για τους εξής λόγους

α) σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 3 του γ) σχετ. Νόμου το Δημόσιο παρέχει εγγύηση αποπληρωμής των δανείων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Το ίδιο λεει και πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Φλωριδη (Αρ.Πρωτ. 2/31230/0025 από 6-6-03)

β)σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.1,3,5 του α) σχετ. Νόμου από την δημοσίευση της απόφασης διορισμού της Επιτροπής Εκκαθάρισης του ΕΙΥΑΠΟΕ (7-3-2003 ΦΕΚ 283/Β) η κυριότητα της ακίνητης περιούσιας του ΕΙΥΑΠΟΕ περιέχεται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τώρα η Εθνική Τράπεζα ζητάει και παραχωρητήριο της οικοπεδικης έκτασης από τον φορέα που την παραχωρεί στον δικαιούχο κατά πλήρη κυριότητα

Οι απαιτήσεις αυτές δημιούργησαν ανυπέρβλητα εμπόδια για παλιννοστούντες – εδώ και οκτώ μήνες δεν μπορούν να πάρουν δάνεια για ανέγερση των σπιτιών τους στις περιοχές ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ,ΞΑΝΘΗΣ .

Καθήλωση των οικοδομικών εργασιών για αρκετό χρονικό διάστημα φέρνει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους ομογενείς παλιννοστούντες (πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων ΙΚΑ, λογισμό δόσεων δανείων, αύξηση κόστους κατασκευής κ.λ.π) όσο και σημαντική καθυστέρηση του συνολικού Προγράμματος αυτοστεγασης. .

Η Εθνική Τράπεζα επιμένει.

2 ) Ως συνέπεια του παραπάνω προβλήματος σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών της Κρατικής αρωγής στους δικαιούχους να τελειώσουν τις οικοδομικές εργασίες και να εγκατασταθούν στα σπίτια τους .

3 ) Το άλλο σημαντικό πρόβλημα – παροχή μισθωμένης κατοικίας σε ομογενείς

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του α) σχετ, Νόμου «από τη δημοσίευση της απόφασης διορισμού της Επιτροπής εκκαθάρισης οι οικείες Περιφέρειες υποκαθιστούν αυτοδικαίως το ΕΙΥΑΠΟΕ στις μισθωτικές συμβάσεις που αυτό είχε συνάψει σε εφαρμογή του άρθρου 3 παρ.2 του Ν 2790/2000 (ΦΕΚ 24Α ΄)»

Λόγο των περιορισμών αυτού του άρθρου δεν μπορούν σήμερα

α) να συναφθούν νέες συμβάσεις μίσθωσης

β) να ανανεωθούν σύμβασης ενοικίων , που έχουν ήδη λήξει

γ) να καταβληθούν τα στεγαστικά επιδόματα σε δικαιούχους ομογενείς

4 ) Μεγάλη καθυστέρηση έργων υποδομής στις περιοχές ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και ΞΑΝΘΗΣ αναβάλλει την εγκατάσταση των ομογενών παλιννοστούντων στις νέες κατοικίες, με συνέπεια να αναγκάζονται ακόμα να πληρώνουν ενοίκια, παράλληλα με τις δόσεις των δανείων.

Πιστεύουμε ο΄τι τα ανώτερα προβλήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν με την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση σας έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η στεγαστική αποκατάσταση ομογενών παλιννοστούντων στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΡΙΔΗΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

17-07-2003

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τη σειρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή των προς επίλυση θεμάτων. Τόνισε δε ότι αυτές δεν είναι μόνο υποσχέσεις και πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επίλυσή τους. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση απέναντι στους νεοπρόσφυγες που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια να συμβάλλει στην ομαλή στεγαστική αποκατάσταση, καθώς επίσης και στην επιτάχυνση όλων των παραπάνω αναφερόμενων προβλημάτων.

Οσον αφορά στις δραστηριότητες της Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Λ. Καρελιάδη, σύντομα στο κέντρο της πόλης μας θα λειτουργήσει στο γραφείο της Ένωσης που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε ένα δραστήριο επιτελείο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.