Επι ταπητος μπαινει ο νεος πτωχευτικος νομος

Μέριμνα να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν

Μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας,  το απλήρωτο χρέος θα διαγράφεται και δεν θα βαρύνει οφειλέτη, συγγενείς και κληρονόμους 

Με τη συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να ισχύσει από την 1η/1/2021, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις θα περιλάβουν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και το θέμα της επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα καταργήσει όλες τις επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ρυθμίζοντας ενιαία και με διαφάνεια, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όλα τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων. Το σκεπτικό του νόμου είναι η οριστική λύση στο χρέος και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Τη ρύθμιση των οφειλών μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, την οποία ο οφειλέτης θα ακολουθεί στην περίπτωση που κρίνει το χρέος του βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές. Η προπτωχευτική διαδικασία θα παρέχει μια αυτοματοποιημένη ρύθμιση του χρέους εξωδικαστικά και μια διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης, πριν την πτώχευση, η οποία θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.
  • Την πτώχευση του οφειλέτη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί η περιουσία του για την αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται και δεν θα βαρύνει πια ούτε τον ίδιο τον οφειλέτη, ούτε τους συγγενείς και τους κληρονόμους του. Απαλλαγμένος του χρέους, ο οφειλέτης θα έχει δεύτερη ευκαιρία και θα μπορεί να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από τρία χρόνια από την αίτηση της πτώχευσης.
  • Ο νέος νόμος μεριμνά επίσης ώστε να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τις επαναμισθώνει σε αυτούς, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου. Για τους οφειλέτες που κρίνονται ευάλωτοι, θα υπάρχει δυνατότητα και καταβολής στεγαστικού επιδόματος από το κράτος.

Στο νομοσχέδιο που μπαίνει σήμερα στην τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, η κυβέρνηση προτείνει ως κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την πτώχευση: α) μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως ορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, προσαυξημένες κατά 70%, β) αντικειμενική αξία κατοικίας που να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, γ) αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 100.000 ευρώ και δ) συνολική αξία κινητής περιουσίας, του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 60.000 ευρώ.


Πηγή: capital.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.