Επι γης πιλοτοι…

Ο Νικόλαος Ζωϊχιός, αερομοντελιστής από την Κέρκυρα και ο Ιωάννης Κουτσούλας, αερομοντελιστής από την Κομοτηνή, με τέσσερα πρωταθλήματα στη συλλογή του, ανταμώνουν στους αιθέρες πατώντας, όμως, οι ίδιοι στη γη… Κάνουν πράξη αυτό που ο Leonardo Da Vinci έλεγε: «Αν γευτείς την πτήση, περπατάς στη γη με τα μάτια σου στραμμένα προς τον ουρανό, γιατί ανήκεις εκεί κι εκεί λαχταράς να επιστρέψεις». Στην πίστα της Αερολέσχης Κομοτηνής αποκαλύπτουν μυστικά, τεχνικές και γνώσεις των αεραθλημάτων του Αερομοντελισμού. Μπορούν και πετούν μένοντας σταθερά προσκολλημένοι στη γη…

Τι κατηγορία ελικοπτέρων πετάτε;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Η κατηγορία που πετάω είναι F3C ελικοπτέρων, κατηγορία της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.

Πόσα μοντέλα έχετε;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Επτά μοντέλα, δύο για τους αγώνες και τα υπόλοιπα για την καθημερινή μου χρήση.

Πόσα χρόνια ασχολείστε; Και τι το ενδιαφέρον βρίσκετε;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Επτά χρόνια ασχολούμαι. Το ενδιαφέρον που βρίσκω είναι ότι δεν μπορείς να πεις ότι τα έχω μάθει όλα, αντιθέτως μαθαίνεις συνεχώς επί σειρά ετών. Αγωνίζεσαι συνέχεια για να ανέβεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Δεν είναι όλοι οι αγώνες ίδιοι;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Σε κάθε αγώνα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το περιβάλλον διαφορετικό και νιώθεις συνέχεια να είσαι στην κόψη του ξυραφιού αναζητώντας πάντα το καλύτερο.

Είστε επί γης πιλότοι…

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Η διαφορά του μοντελισμού με την κανονική πτήση είναι η αυτόματη μετάφραση του ματιού, του μοντέλου στον εγκέφαλο και από τον εγκέφαλο στα δάχτυλα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και πολύς κόσμος που παρακολουθεί δεν μπορεί να την νιώσει. Όποιος το ζήσει θα καταλάβει ότι είναι μαγεία. Θα το καταλάβει από τους παλμούς της καρδιάς του.

Ποιος πετά καλύτερα;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Ο πιο ήρεμος πετά καλύτερα.

Ατυχείς στιγμές υπάρχουν;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Πάντα υπάρχουν οι ατυχείς στιγμές. Ο αθλητισμός έχει πάντα ατυχείς στιγμές. Οι δικές μας ατυχείς στιγμές κοστίζουν. Τα μοντέλα έχουν αξία και η ατυχής στιγμή κοστίζει.

Από τι προέρχονται οι ατυχείς στιγμές;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Μηχανική βλάβη, λάθος χειρισμός ή μια παρέμβαση άλλης συχνότητας.

Κοστίζει ακριβά η ενασχόληση με το αντικείμενο;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Σε επίπεδο αθλητισμού όχι, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, σίγουρα ναι. Ξεκινά σαν χόμπι και όποιος το πιστέψει και το κάνει επειδή το αγαπά, μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Ξεκινάει από πολύ χαμηλά ποσά και φτάνει πολύ υψηλά.

Τι λέτε στους μη μυημένους για να καταλάβουν τι εστί αερομοντελισμός;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Κάντε μια πτήση εθισμού για να καταλάβετε τι σημαίνει αερομοντελισμός!

Έχετε πετάξει με κανονικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο;

Νικόλαος Ζωϊχιός:
Πολλές φορές, αλλά με μικρό αετό και δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Προτιμώ να πατώ σε στέρεο έδαφος.

Έχετε πετύχει διακρίσεις μέχρι τώρα;

Νικόλαος Ζωιχιός:
Πολλές διακρίσεις σε μικρότερες κατηγορίες. Τώρα κυνηγώ την καλή διάκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αερομοντελισμού.

Εσείς τι πετάτε;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, τα οποία η μοναδική διαφορά που έχουν με τα πραγματικά είναι ότι δεν χωράς να τα πιλοτάρεις από μέσα και τα πιλοτάρεις από έξω.

Μεγάλη διαφορά όμως…

Ιωάννης Κουτσούλας:
Ναι μεγάλη, στο αληθινό είναι πιο εύκολα, γιατί είσαι μέσα και νιώθεις το πέταγμα, εδώ είναι πιο δύσκολα γιατί δεν είσαι μέσα για να το κατευθύνεις όπως πρέπει. Όταν έρχεται αντίθετα το ελικόπτερο είναι αντίθετες και οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις.

Δεν διαφέρει η φιλοσοφία της πτήσης;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Η φιλοσοφία της πτήσης είναι ακριβώς ίδια. Το τηλεκατευθυνόμενο έχει κάποιες μικρές λεπτομέρειες που του δίνουν περισσότερες χειριστικές δυνατότητες για να μπορέσουν να κάνουν τα ακροβατικά και τις φιγούρες.

Την χαρά της πτήσης την προσφέρει ο αερομοντελισμός;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Ο αερομοντελισμός δεν προσφέρει μόνο το πτητικό κομμάτι. Υπάρχουν αερομοντελιστές στους οποίους αρέσει περισσότερο να κατασκευάζουν ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Πώς μαθαίνει κανείς τα μυστικά και τις τεχνικές του αερομοντελισμού;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Ένας αρχάριος πρέπει να προσεγγίσει την Αερολέσχη Κομοτηνής για να πάρει από έμπειρους την αρχική καθοδήγηση για τα υλικά που πρέπει να προμηθευτεί και μετά για τους τρόπους πτήσης.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον αερομοντελισμό;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Ασχολούμαι από το 1995. Έχω πάρει τέσσερα πανελλήνια πρωταθλήματα και με την εθνική ομάδα έχουμε συμμετάσχει σε παγκόσμια και σε πανευρωπαϊκά.

Τι πρέπει να προσέχει ένας αερομοντελιστής κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Στους αγώνες κάνουμε κάποιες ασκήσεις ακριβείας. Όλοι κάνουμε το ίδιο πρόγραμμα, τρεις ασκήσεις αιωρήσεως και επτά ακροβατικά στον αέρα. Πίσω από τον πιλότο υπάρχουν κριτές, οι οποίοι με άριστα το δέκα βαθμολογούν την κάθε άσκηση. Συνήθως έχουμε πέντε κριτές. Αφαιρείται η χειρότερη και η καλύτερη βαθμολογία, προστίθενται οι υπόλοιπες και βγαίνει το αποτέλεσμα, όπως γίνεται και στην ενόργανη.

Την αίσθηση που έχει κάποιος πιλότος που πετά, την έχει κάποιος που κάνει αερομοντελισμό;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Αυτός που πετάει νιώθει περισσότερο την υπερένταση. Στην ελεύθερη πτήση την υπερένταση την νιώθει ο θεατής γιατί δεν ξέρει τι πρόκειται να κάνει αυτός ο πιλότος.

Απώλειες είχατε ποτέ;

Ιωάννης Κουτσούλας:
Και τα πραγματικά πέφτουν…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.