Επι εναν μηνα στον «παγο» οι εξετασεις οδηγησης στην Κομοτηνη

Σε «ομηρία» οι εκπαιδευτές οδήγησης και οι υποψήφιοι για έκδοση διπλωμάτων

Εδώ και έναν μήνα έχουν «παγώσει» οι εξετάσεις των υποψηφίων για την έκδοση νέων διπλωμάτων οδήγησης, ένεκα της αποχής στην οποία έχουν προβεί οι εξεταστές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο λόγος της αποχής των εξεταστών είναι ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους διακόπηκε η χορήγηση της αποζημίωσης, που αντιστοιχεί στην εκτός ωραρίου παροχή των υπηρεσιών τους. Σημειώνεται ότι η πρακτική εξέταση των υποψηφίων γίνεται μεσημεριανές ώρες, μετά από το πέρας του ωραρίου εργασία των υπαλλήλων, που εκτελούν χρέη εξεταστών.
 
Συνέπεια της εν λόγω κινητοποίησης είναι να παραμένουν σε «ομηρία» κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, τόσο οι εκπαιδευτές οδήγησης, όσο και οι υποψήφιοι για έκδοση διπλωμάτων. Τις επιπτώσεις αυτής της στασιμότητας περιέγραψε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο εκπαιδευτής οδήγησης, κ. Δημήτρης Πατσαβούδης, ο οποίος έσπευσε καταρχήν να ξεκαθαρίσει πως αναγνωρίζει το δίκαιο χαρακτήρα των διεκδικήσεων των εξεταστών. «Δε φταίνε αυτοί, αυτοί καλά κάνουν», σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των εξεταστών και των εκπαιδευτών στην περιοχή μας παραμένουν άριστες.

Δημήτρης Πατσαβούδης
 
«Κάποιοι υποψήφιοι έχουν δικαστήρια, ενώ άλλοι χάνουν προθεσμίες για εργασία»

Ωστόσο, η εξελισσόμενη αυτή διένεξη του κλάδου με την πολιτεία δεν παύει να προκαλεί δυσμενέστατες συνέπειες για τους άμεσα εξαρτώμενους από το έργο των εξεταστών, τους εξεταζόμενους και τους εκπαιδευτές οδήγησης. Αναφερόμενος  στους πρώτους, ο κ. Πατσαβούδης διέκρινε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η ανάγκη έκδοσης διπλώματος οδήγησης έχει επιτακτικό χαρακτήρα, ενώ η καθυστέρηση που έχει προκληθεί απειλεί συμπολίτες μας με μη αναστρέψιμες συνέπειες. «Κάποιοι έχουν δικαστήρια», εξήγησε, «ενώ κάποιοι άλλοι χάνουν προθεσμίες για εργασία». «Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται να βγάλουν δίπλωμα αυτοκινήτου ή φορτηγού, προκειμένου να πιάσουν δουλειά», συμπλήρωσε, «και αν καθυστερήσουν μπορεί να μην τους πάρουν τελικά».

Το παράδοξο και το «τρελό» της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι ότι οι «μαθητές», που είχαν δηλωθεί να εξεταστούν σε ημερομηνίες που συνέπεσαν με την τρέχουσα αποχή, μόλις αυτή λήξει θα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου και να εξεταστούν σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Κατά τον κ. Πατσαβούδη θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε όταν θα ξαναξεκινήσουν οι εξετάσεις οι υποψήφιοι να δώσουν με τα παλιά πρωτόκολλα.

Φόβοι για δημιουργία λίστας αναμονής

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη γενικότερη συμφόρηση που θα προκληθεί στις σχετικές εξετάσεις ως απόρροια της  παρατεταμένης διακοπής τους. Οι εξεταστές στην πόλη μας είναι συνολικά 12, αριθμός που δεν κρίνεται μεγάλος από τον κ. Πατσαβούδη, αφού, όπως υπενθυμίζει, καλούνται να διενεργήσουν πολύωρες εξετάσεις για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, από μηχανάκια και επιβατηγά αυτοκίνητα μέχρι λεωφορεία και φορτηγά. Αν δε διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της αποζημίωσης και εφόσον δεν προβλεφθεί να γίνουν συχνότερες εξετάσεις το πρώτο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, τότε οι καθυστερήσεις και οι λίστες αναμονής θα είναι αναπόφευκτες.

«Πληρώνουμε τα πάντα, χωρίς να πληρωνόμαστε»

Πέρα από τους υποψήφιους για έκδοση διπλωμάτων, τις δυσμενείς συνέπειες της αποχής των εξεταστών βιώνουν ήδη και οι εκπαιδευτές οδήγησης. «Όλο αυτό μας πηγαίνει πίσω», σχολίασε ο κ. Πατσαβούδης, «γιατί κι εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά και τον ΟΑΕΕ και όλα τα λειτουργικά μας έξοδα». «Πληρώνουμε τα πάντα, χωρίς να πληρωνόμαστε», προσέθεσε με νόημα. «Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν μπορώ να σου πω “δε θα κάνεις μάθημα, γιατί δεν έχει εξετάσεις”», σημείωσε κλείνοντας, «οπότε αναγκάζομαι και κάνω κανονικά τα μαθήματα, προσθέτοντας στα κόστη αυτό των καυσίμων και αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο, για κάτι που δε θα έχει συνέχεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.