Επετειακη εκδηλωση απο τη ΧΕΝ Κομοτηνης

Στο ξενοδοχείο Ξενία, επέλεξαν να γιορτάσουν με ομιλίες και παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποιούν τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΧΕΝ Κομοτηνής οι διοργανώτριες. Το βράδυ της Δευτέρας μια ομάδα από μέλη της ΧΕΝ μίλησαν για τα προγράμματα που υλοποιούνται και κάλεσαν τις παραβρισκόμενες (πλειοψηφία όπως αναμενόταν οι γυναίκες) να είναι συνοδοιπόροι και μέτοχοι στο έργο τους.

Η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής Δήμητρα Καπιτζόγλου μίλησε για την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσαν παρουσία της προέδρου της ΧΕΝ Ελλάδας Ελένης Τέφου. «Φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια δράσης της Οργάνωσης στην πόλη. Η ΧΕΝ ξεκίνησε το 1976 όταν ένα κλιμάκιο γυναικών της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επαφές με γυναίκες της πόλης, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και δέχτηκαν να δημιουργήσουν τη ΧΕΝ Κομοτηνής.

Από τότε λειτουργεί για 30 χρόνια και απευθύνεται κυρίως στη γυναίκα, στη νεότητα αλλά και στα μικρά παιδιά».

Η κ. Καπιτζόγλου
εξήγησε ότι στη ΧΕΝ λειτουργούν προγράμματα προτεραιοτήτων και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. «Στα προγράμματα προτεραιοτήτων έχουμε το πρόγραμμα για την κοινωνική στήριξη της γυναίκας, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες χωρίς καμία διάκριση. Έχουμε τις ομάδες βιβλίου, την παιδική βιβλιοθήκη.

Στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης έχουμε ένα τμήμα ζωγραφικής ενηλίκων, τρία τμήματα ζωγραφικής μικρών παιδιών». Η κ. Καπιτζόγλου
μετέφερε ότι η συμμετοχή των νέων είναι πολύ καλή στα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ΧΕΝ, γι’ αυτό και είναι αισιόδοξη για το μέλλον σε σχέση με τις συμμετοχές.

Στην προχθεσινή εκδήλωση μίλησαν: η πρώτη πρόεδρος της ΧΕΝ Νίκη Αντωνιάδου η οποία έκανε μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια της οργάνωσης Κομοτηνής, η (πρώην πρόεδρος) Μαρία Μπατζώνια η οποία μίλησε για προγράμματα όπως οι παιδικές βιβλιοθήκες, η κ. Λειβαδιώτου για τα πανελλήνια προγράμματα και ημερίδες που διοργανώθηκαν στη ΧΕΝ, η Μινέρβα Νικητοπούλου για το πρόγραμμα της Νέας Μοσυνούπολης και η Σούλα Τζώτζου, μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της ΧΕΝ Ελλάδας για τις διακρίσεις που έχουν πάρει τα προγράμματα της ΧΕΝ Κομοτηνής.

Η κ. Καπιτζόγλου
αναφέρθηκε επιγραμματικά στη στενή σχέση που αναπτύσσει κάποιο μέλος της ΧΕΝ με την οργάνωση στην πορεία του χρόνου, μέσα από την προσωπική της εμπειρία. «Όποιος έρθει συνειδητά στη ΧΕΝ την αγαπάει και συνεχίζει να αφιερώνει όσο από το χρόνο του μπορεί. Ξεκίνησα από τη νεότητα και μετά από μια μικρή διακοπή ξαναγύρισα στη ΧΕΝ γιατί την αγάπησα». Η συμμετοχή της, εξάλλου, αυτό μαρτυρά.

Η φιλοσοφία της ΧΕΝ

Η παγκόσμια ΧΕΝ είναι μια γυναικεία, εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου. Είναι από τις παλαιότερες διεθνείς, γυναικείες συσπειρώσεις. Η ΧΕΝ ιδρύθηκε το 1884 κι εδρεύει στη Γενεύη. Πρόκειται για μια διεθνή ΜΚΟ με συμβουλευτική ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, καθώς και στην Επιτροπή του για τη θέση της γυναίκας.

Η ΧΕΝ Ελλάδος είναι μέλος της παγκόσμιας ΧΕΝ και ιδρύθηκε το 1923 από γυναίκες πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη ΧΕΝ Ελλάδος αποτελούν σήμερα 30 τοπικά κέντρα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η ΧΕΝ προσπαθεί να καλύψει συστηματικά τη βασική ανάγκη κάθε γυναίκας για να έχει ευκαιρίες προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και πρόσβαση σε σχετικές πηγές.

Τα προγράμματα της ΧΕΝ σχεδιάζονται για γυναίκες και υλοποιούνται από εθελόντριες και ειδικευμένους επαγγελματίες με στόχο: την καλλιέργεια των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των γυναικών, την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα και την κοινωνική παρέμβαση σε θέματα κοινωνικής προτεραιότητας.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.