Επεστρεψε στην Κομοτηνη ο Πετρος Μαρκαρης
Πέτρος Μάρκαρης
«Το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα, για να ανοιχτεί κανείς και να μιλήσει για τα προβλήματα της κοινωνίας και της πολιτικής»
Στην Κομοτηνή επέστρεψε, μετά από αρκετά χρόνια, ο συγγραφέας κ. Πέτρος Μάρκαρης, με αφορμή την εκδήλωση «Λογοτεχνία και Πολιτική: Οι πολιτικές διαστάσεις στο έργο του Πέτρου Μάρκαρη» που διοργάνωσε το Σωματείο «Ομάδα ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη» /Politics Society Komotini σε συνεργασία με το Εργαστήριο «+ΜορΦωΣη» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μάρκαρης ανέλυσε την σχέση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τις δέκα εντολές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κανένα είδος μυθιστορήματος δεν είναι ως προς την καταγωγή και το θεματικό του υπόβαθρο τόσο κοντά στη θρησκεία, όσο το αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ στην εκδήλωση μαζί του ήταν ο κ. Κώστας Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και ο κ. Στέφανος Γραβάνης, ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Σπύρος Κιοσσές, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.
Η Ομάδα σημείωσε η πρόεδρος κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, αποτελεί μια συλλογικότητα που δημιουργήθηκε κυρίως από φοιτητές με τη στήριξη και καθηγητών, και έχει έδρα το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Σκοπός της είναι να παράξει έρευνα, να διοργανώσει ημερίδες και συνέδρια, ενώ μέλος της μπορεί να γίνει όποιος επιθυμεί.
Άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην πόλη
Τον κ. Μάρκαρη για την ευκαιρία να συνομιλήσουν, ευχαρίστησε ο κ. Κώστας Δικαίος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Ομάδα εδώ και καιρό για πετύχουν το λεγόμενο Town and Gown, το άνοιγμα δηλαδή του Πανεπιστημίου στην πόλη.
Μία από αυτές τις δράσεις είναι και αυτή που κάνουν με τον κ. Μάρκαρη, με τον ίδιο να μιλά για τις πολιτικές διαστάσεις του έργου του.
Όπως παρατήρησε, τα μισά θύματα στα βιβλία του, είναι Υπουργοί, Βουλευτές, η γενιά του Πολυτεχνείου που διεφθάρη κτλ., και υπάρχει ένα πολιτικό επιχείρημα μέσα σε αυτά που λέει ο συγγραφέας, και αυτό ακριβώς θέλει να συζητηθεί, ως πολιτικός επιστήμονας, από πλευρά επιστήμης.
Αναλύοντας τις πτυχές του Αστυνομικού μυθιστορήματος
Την χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Κομοτηνή, μετά από αρκετά χρόνια, εξέφρασε ο κ. Μάρκαρης, που έχει επισκεφτεί πολλές φορές την πόλη μάς όμως είχε προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος απουσίας του.
«Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι πάλι εδώ, και μάλιστα να μιλήσω με εξαιρετικούς συνομιλητές, για να δούμε από πολλές πτυχές το Αστυνομικό μυθιστόρημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να συμπληρώσει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα, και του Βορρά και της Μεσογείου, μια τάση να χρησιμοποιηθεί ή να θεωρηθεί η αστυνομική πλοκή ως ένα είδος αφετηρίας για να μιλήσουν για την κοινωνία και την πολιτική.
Και αυτό δεν είναι μια δική του άποψη, αλλά μια τάση, η οποία κυριαρχεί στο αστυνομικό μυθιστόρημα γενικότερα.
«Όπως εξελίσσεται σήμερα η κοινωνία, με τις διάφορες πτυχές και τα προβλήματά της, το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα, για να ανοιχτεί κανείς και να μιλήσει για τα προβλήματα της κοινωνίας και της πολιτικής» ανέφερε.
Ο Πέτρος Μάρκαρης μίλησε για το « Το αστυνομικό μυθιστόρημα και οι δέκα εντολές», σημειώνοντας πως κανένα είδος μυθιστορήματος δεν είναι ως προς την καταγωγή και το θεματικό του υπόβαθρο τόσο κοντά στη θρησκεία, όσο το αστυνομικό μυθιστόρημα.
Αυτή η συγγένεια, διευκρίνισε, εξηγείται με την εξίσωση Θρησκεία + Έγκλημα = Αστυνομικό Μυθιστόρημα, εκφράζοντας την άποψη ότι το προπατορικό αμάρτημα υπήρξε η γενεσιουργός αιτία της καταγραφής στις Δέκα Εντολές όλων των εγκλημάτων που διαπράττουν οι άνθρωποι, ώστε να καταπολεμηθούν εν τη γενέσει τους.
Έτσι η θεματική της αστυνομικής λογοτεχνίας σε όλες σχεδόν τις παραδοχές της, τόνισε, είναι ουσιαστικά μια αφηγηματική επεξεργασία ορισμένων από τις Δέκα εντολές.
Η εξίσωση που διατύπωσε, ανέφερε, είναι απαραίτητη για κάθε συγγραφέα των αστυνομικών εγκλημάτων, αφενός για να ανακαλύψει το εύρος των εγκλημάτων που μπορεί να επεξεργαστεί στα μυθιστορήματά του, αφετέρου για να κατανοήσει ότι τα θεμέλια του είδους που επέλεξε να εκφραστεί, βρίσκονται καταχωρημένα στις δέκα εντολές.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μάρκαρης ανέλυσε παραδείγματα από έργα και συγγραφείς όπου απαντώνται αυτές οι συνδέσεις.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.